Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kupači bojkotirali zabranu kupanja na rivi

13.09.2011. 22:00
Kupači bojkotirali zabranu kupanja na rivi


Odluka o zabrani kupanja i sunčanja na gatu na rivi, koju je na inicijativu hidrograđevinskog inspektora Nedjeljka Sjauša donijelo Gradsko vijeće Grada Zadra, a potpisao gradonačelnik Vrančić, revoltirala je brojne Zadrane, a posebno stanovnike Poluotoka, kojima je riva stalno odredište za kupanje. Odluka se pravda time da se kupanjem i sunčanjem (?!) ugrožava sigurnost plovidbe.
– Ne znam kada je donesena ta odluka, ali to je suluda ideja. Pored svih patnji koje građani Poluotoka imaju tijekom ljeta, od buke do nedostatka parkinga, da nam još i oduzmu kupanje na rivi. To bi bilo kao da su nas stavili u geto, govori Svemir Bašić, gradski vijećnik i potpredsjednik MO Poluotoka kojega smo jučer zatekli u “prekršaju”.
– Koliko ja znam Sjauš je hidrograđevinski inženjer i mislim da bi se tim trebao pozabaviti inženjer sigurnosti plovidbe, govori Bašić poručujući da će se i dalje kupati na rivi.
Bašić nam je rekao i kako Vijeće spornu odluku nije donijelo u ovom sazivu. Tu informaciju dala nam je Ivana Dadić, suradnica za odnose s javnošću iz Grada Zadra.
– Moram pričati s gradonačelnikom, Mjesni odbor Polotok će se sastati i zauzeti stav, govori Bašić ističući kako je riva kupalište svih građana dobre volje i, nakon ogromnih ulaganja u pročišćivače, nije normalno da se kupanje zabrani.
Na molu smo zatekli i Boruta Gataru iz VAK”AN”ZA-e u društvu nekoliko prijatelja. Oni se na rivi kupaju od djetinjstva i svaka pomisao o zabrani kupanja im je smiješna.
– Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje je ljudima u centru grada omogućeno kupanje. U zadnjih 40 godina broj kupača se vrti oko iste brojke, smjenjuju se samo generacije. Nekad su se tu kupali djedovi, nakon njih očevi i sada se kupamo mi. Uvijek je tu oko 150 kupača, većinom ljudi s Poluotoka, govori Gatara.
– Mislim da se gospodin Sjauš navikao kupati brodom, loviti ribe i ići na Kornate, družiti se i voziti u svakakvim plovilima, tako da nije okusio čari ove rive, govori Jadranko Soldo.
Upitali smo ih i što u slučaju da im komunalni redar dođe naplatiti kaznu zbog prekršaja koji su počinili sunčanjem ili kupanjem na gatu, a kroz smjeh su nam rekli da bi se i on okupao.
Neki pretpostavljaju da su posrijedi zakulisne igre te da se zabranom kupanja na gatu otvara prostor davanja vezova za brodice ili jahte, od čega bi netko imao korist. Znak za zabranu kupanja i sunčanja još nije postavljen, a kupači su poručili da ih se može otjerati samo silom.


VRANČIĆ: KUPAČE NEĆEMO TJERATI, ALI POZIVAM NA OPREZ I ODGOVORNOST


– Kupanje na rivi je zabranjeno prije nego sam postao gradonačelnikom, dakle ja nisam donio tu odluku, no ova je donesena po nalogu Lučke kapetanije koja je procijenila da je to na ovom dijelu opasno. I do sada samo imali zabranu pa nismo ljude tjerali s rive, nije intervenirala ni policija niti komunalni redari, pa nećemo ni sada. Međutim, molim svih da se tamo ponašaju oprezno i odgovorno kako se ne bi dogodio incident s obzirom na prometnost uz rivu, poručuje gradonačelnik Zovnimir Vrančić.