U Zadru u šest mjeseci otkrivena jedna HIV pozitivna osoba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Dr. Alan Medić, koordinator Centra za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV

Centar za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV u Ulici don Ive Prodana i Službi za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, dvije su lokacije na kojima se već pet godina obavlja besplatno i anonimno testiranje na HIV te hepatitis B i C.

U Centru rade educirani savjetnici, a namijenjen je svim osobama koje se žele testirati na HIV, hepatitis B i C te trebaju savjet u vezi sa spomenutim bolestima, mjesečno se testira 15-ak ljudi, i to najčešće ovisnika.

Tijekom ljetnih mjeseci broj testiranih osoba u Centru za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV u principu ostaje isti, što potvrđuje dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadar i koordinator Centra za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV.

Prema Medićevim riječima, prosječan broj testiranih osoba poraste po završetku turističke sezone, pa čak se i udvostruči interes za testiranje na HIV te hepatitis B i C. Povećanje broja testiranja početkom jeseni dr. Medić objašnjava time što su ljudi tijekom ljetnih mjeseci skloniji rizičnom ponašanju.

- U prvih šest mjeseci ove godine obavili smo 128 savjetovanja, što je više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Na HIV smo testirali 62 osobe, među kojima je otkrivena jedna nova HIV pozitivna osoba. Uz HIV, testirali smo i 40 osoba na hepatitis B i C, s tim da takva testiranja radimo prema indikaciji i zahtjevu klijenata, kaže dr. Medić, dodajući da je Centar, odnosno savjetovalište za HIV sve popularnije među mladim ljudima što pokazuje da su svjesni postojanja HIV-a.

Dr. Medić ističe da se u Hrvatskoj svake godine otkrije oko 60 novozaraženih virusom HIV-a. Od ukupnog broja testiranih osoba na HIV, dakle njih 62, 34 su se testirale prvi put. Korisnicima Centra u prvih šest mjeseci ove godine podijeljeno je 210 kondoma i 75 tiskanih informativno-edukativnih materijala, odnosno brošura.

- Važno je doći po savjet i testirati se jer time štitimo svoje zdravlje, ali i štitimo druge oko sebe, osobito svoje partnere. Naime, manja je šansa za AIDS, manifestnu bolest, što se ranije počnemo liječiti. Uz to ponovna infekcija virusom HIV-a može ubrzati razvoj kliničke slike AIDS-a, kaže dr. Medić.

Inače, Centar za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije radi svakim radim danom, a u Ulici Don Ive Prodana 12 kod crkve sv. Šime ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno