Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog dima s deponija mještani pate od glavobolje, mučnine i povraćanja

13.09.2011. 22:00
Zbog dima s deponija mještani pate od glavobolje, mučnine i povraćanja


Ovo se više ne može trpjeti. Gušimo se u smradu i dimu već četiri dana. Djeca nam povraćaju, imaju mučninu i glavobolju, a ništa bolje nije ni s odraslim osobama u našem mjestu – rekao je Milenko Dukić, jedan od 20-ak prosvjednika koji su se jučer zbog problema prouzročenih četverodnevnim požarom na deponiju u Deringaju pokraj Gračaca digli na noge. Mirnim prosvjednim skupom mještani Deringaja željeli su pokrenuti lokalne vlasti da nešto poduzmu, a jučer su požarište obišli Goran Đekić, gradonačelnik Gračaca i direktor gračačkog Komunalca Nikola Bolta. I dok mještani tvrde da već četiri dana ne mogu disati od smrada sa zapaljenog deponija, predstavnici vlasti ističu da su učinili sve.
– Požar je danas ugašen, ali kako je zahvatio smeće u dubini, dim na deponiju još tinja. Čim se za to ukažu uvjeti na teren će izaći specijalni radni stoj i to je sve što je u ovom trenutku moguće učiniti – rekao je Đekić, dok je direktor Komunalca Nikola Bolta dodao da su odmah nakon izbijanja požara pozvani vatrogasci koji su jučer konačno i uspjeli ugasiti vatru koja je zahvatila tone naslaga smeća.
– Deponij se na ovom istom mjestu nalazi još od 1996. godine i gorio je u nekoliko navrata. Ljudi koji žive tu u blizini vjerujem da imaju problema i da im nije lako, ali činimo sve što je u našoj moći – kaže Bolta koji se očitovao i na navode mještana da je voda u obližnjoj rječici Otuča gdje napajaju stoku zagađena upravo zbog deponija, kazavši kako to nije istina.
– Vlasti to negiraju, ali mi vjerujemo da je voda zagađena jer nam svake godine ugiba stoka koju napajamo na rijeci. Drugi problem koji imamo su strvine koje sa slabo ograđenog i čuvanog deponija životinje razvlače uokolo, tako da je samo pitanje vremena kada će izbiti kakva zaraza. Meni osobno i ove je godine uginulo 20-ak ovaca, a slično je i kod ostalih mještana. Ali najviše nas zabrinjava sigurnost djece – kaže Dukić napominjući kako je u ponedjeljak dvoje od četvoro svoje djece vodio liječniku zbog problema s respiratornim traktom, mučninom i glavoboljom. Liječnik mu je, kaže, potvrdio kako su njihovi zdravstveni problemi prouzročeni udisanjem dima s deponija. Dukićevo mišljenje, ali i probleme, dijele i ostali mještani Deringaja, koje zabrinjava i činjenica da se na sporni deponij dovoze šleperi plastične ambalaže iz tvrtke Eko Velebit. Također, sumnjaju i kako je požar namjerno potpaljen jer nema mjesta za novo smeće, no i tu njihovu tvrdnju odlučno demantira prvi čovjek gračačkog komunalnog društva.
– Dovozi se otpad iz tvrtke Eko Velebit, ali u ugovorenim količinama koje nisu velike. Uzrok požara utvrdit će policija očevidom – ističe Bolta.