Zračna luka Zadar dočekala 300.000-tog putnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Martina Šalina iz Zadra je 300.000 putnik koja je ove godine prošla kroz Zračnu luku Zadar. Tom prigodom direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač uručila joj je poklon bon od 1.000 kuna kao dar Zračne luke. Zračna Luka Zadar već sredinom rujna potukla je sve dosadašnje rekorde kada je riječ o prometu putnika, a do kraja godine očekuje ih se još 70.000. Rekordna godina za zadarski aerodrom u sprezi s odličnim rezultatima u turizmu komentirani su na tiskovnoj konferenciji održanoj u Zračnoj luci.

Prijeratni rekord Zračne luke Zadar bio je godišnji promet od 146.000 putnika ostvaren 1976. godine. Danas je taj broj premašen za duplo, a prema najavama direktorice Pupić-Bakrač za ponoviti taj uspjeh neće trebati čekati trideset i šest godina.

- Već iduće godine prognoziramo povećanje broja putnika na pola milijuna kuna, a 2015. očekujemo promet od 650.000 putnika. Neki misle da smo preoptimistični, ali mi vjerujemo da ćemo ostvariti ovaj rezultat. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je realizirati određene projekte. U našem planu je produljenje piste s 2.500 na 3.200 metara, proširenje i rekonstrukcija glavne stajanke i kontinuirano proširenje putničkog terminala, kaže Pupić-Bakrač.

Rekordni rezultati Zadarske luke idu paralelno s odličnim turističkim brojkama što se ove godine ostvaruju u Zadarskoj županiji, a koje je prezentirala Ina Sikirić iz Zadarske županije. Broj dolazaka prešao je milijun, a noćenja preko 8,1 milijuna.

- Zadarska županija je prvi puta ove godine zabilježila preko osam milijuna noćenja. Najviše naših gostiju dolazi iz Njemačke, njih 153.000, kaže Sikirić.

Većina njih došla je upravo zračnim prijevozom. Naime prema statistici Zračne luke Zadar prvi po broju putnika su upravo Njemci. Svi predstavljeni podaci dali su za pravo zadarskom županu Stipi Zriliću i dogradonačelniku Grada Zadra Draženu Grgureviću da s optimizmom gledaju na budućnost u ova dva sektora.

- Ovi rezultati najvećim djelom ostavreni su preko niskotarifnih kompanija. Svojim marketingom oni su nas promovirali na turističkim kartama Europe i Svijeta. Uvjeren sam da će produljene piste biti projekt s čijom će se realizacijom početi odmah nakon ulaska Hrvatske u EU i koji će se dobrim djelom financirati iz europskih fondova, rekao je Zrilić.

- Autoput kakav imamo danas i promet koji ostvarujemo na našem aerodromu mogli smo samo sanjati u vrijeme kada smo išli u Trst po traperice i ljekove. Ovaj ubrzani rast trebaju pratiti i naši poduzetnici koji se većim kapacitetima trebaju spremiti za prihvat novih gostiju, rekao je Grgurević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno