Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jela sa smokvama kao temelj autohtone županijske gastro ponude!

13.09.2013. 22:00
Jela sa smokvama kao temelj autohtone županijske gastro ponude!


Središnje događanje ovogodišnjeg 6. Festivala smokava – Gastro  smokva održano je jučer u restoranu Pet bunara. Mario Arbanas, šef kuhinje u Bunarima, Smilja Prtenjača i Josip Vrkić iz hotela Mediteran, Mirko Poljak iz biogradskog restorana Bazilika, Renato Kraljev i Arsen Škarica iz restorana Groppo, Darija Dunatov iz restorana Na po ure, slastičarka Teuta Babajko Jamičić te vlasnica Bunara Petra Zarti Babac pripremili su niz jela sa svježim smokvama, suhim smokvama i pekmezom Šinjorina Smokva.
Događanje, koje su u cilju promocije i valorizacije smokve, kao jedne od najvažnijih voćki podneblja pokrenuli Sandra Babac, vlasnica OPG-a Damjanić-Babac i brat joj Vlado Babac, vlasnik Pet bunara, podržali su vodeći ljudi Grada i TZ-a, dogradonačelnik Zvonimir Vrančić i predsjednik TZ Zadra Branko Ganzulić. Vrančić je priznao da prije šest godina, kada je festival startao, nije vidio njegov potencijal, no na svoje veliko zadovoljstvo, bio je u krivu. Festival se pokazao fantastičnim, odlično realiziranom manifestacijom na koju su svi ponosni, istaknuo je dogradonačelnik.
Gostima iz vladajućih gradskih struktura predhodilo je kratko obraćanje i Vlade Babca. Protokolarni dio događanja, koji je vodila Ana Marušić, zaključila je Sandra Babac koja je izrazila zadovoljstvo što je festival, između ostalog, potaknuo mnoge ljude na kreativnost, posebice kuhare, dio kojih je jučer svoje gastro viđenje smokve i njenih prerađevina demonstrirao kroz servirane ukusne delicije.
Program Gastro smokve, koji je potpomogla i koordinatorica programa Danijela Rimanić, uključivao je i nastup Gabrijele Maštruko koja je izrecitirala pjesmu Šinjorina Smokva zadarske pjesnikinje Snježane Bogeljić, a zaključen je modnom revijom robne marke Indigo planet – haljinama inspiriranim smokvom, koje su nosile učenice Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.