Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nije dobro preuzeti odgovornost za poslove koji pripadaju djeci

13.09.2013. 22:00
Nije dobro preuzeti odgovornost za poslove koji pripadaju djeci


Polazak djeteta u školu veliki je događaj u životu kako djeteta, tako i obitelji. Promjene koje donosi nova organizacija vremena i prilagodba na školsku satnicu, nova podjela poslova i odgovornosti unutar obitelji unose puno stresa u obiteljsku rutinu. Bio je to razlog za još jedno predavanje u organizaciji zadarske udruge Humani studio na temu pripreme djeteta za školu koje je za roditelje u Gradskoj knjižnici Zadar u četvrtak održala specijalistica školske medicine i Family Lab voditeljica dr. Polona Bencun Gumzej.
– Početkom školovanja pred svako dijete postavljaju se sve veće i ozbiljnije obaveze, koje se uvelike razlikuju od onih »malih« obaveza u vrtiću. Uspješnost uključivanja djeteta u školsku sredinu snažno utječe na razvoj pozitivnog stava prema školi i učenju te općenito prema važnosti školovanja u životu. Naravno, većina djece se veseli polasku u školu. Djeca imaju urođeno veselje, radoznalost i želju za učenjem. Najvažnije što roditelji, ali i škola trebaju sačuvati je taj prirodni dječji poriv i veselje, kazala je u uvodu Bencun Gumzej.
U obitelji djeca često dobiju punu pažnju i članovi obitelji ga mogu u potpunosti saslušati. U školi često nije tako.
– Razgovarajte o tome s djetetom. Pokažite djetetu da ste tu za njega od samog početka, da ste zainteresirani za njegova iskustva, budite rame za plakanje kada je potrebno i dajte mu do znanja da na vas može računati. No, pri tome ne mislim da ste tu da pišete djetetovu zadaću, upozorila je.
– U redu je pomoći oko zadaće ili lektire kada vas traže, no nije dobro preuzeti odgovornost za poslove koji pripadaju djeci. Velika je razlika između pomoći oko nečega i preuzeti to na sebe.