Za zakup Adrije zainteresirani Andronik i Mardešić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Sindikalni zastupnik Ivica Blažević s dijelom radnica pred ročište

Ispitnim ročištem na Trgovačkom sudu u Zadru jučer je i službeno započeo stečaj tvornice riboprerađivačke industrije Adria. O tome u kakvom se stanju nalazi danas Adria, govorio je pred nekadašnjim zaposlenicima i vjerovnicima stečajni upravitelj Dragan Bijelić. Stečaj je težak 231.270.796,58 kuna, od čega prvi isplatni red, kojeg čine zaposlenici, potražuje 12.471.612,81 kuna. Kasnije tijekom ročišta iznosi su malo korigirani pa se tako moglo čuti da se radnicima duguje oko 12.548.000 kuna, a ostalo se odnosi na vjerovnike drugog isplatnog reda. U tužnoj priči propasti još jedne zadarske tvornice, stečajni upravitelj je rekao da su se u međuvremenu pojavile i neke ponude.

- Društvo Andronik d.o.o. iza kojeg navodno stoji ruski kapital uputilo je pismo namjere za zakup cijele tvornice Adria d.d. te bi u tom slučaju ponovno zaposlili veći broj bivših zaposlenika. Također je i tvornica Mardešić zainteresirana za zakup nekih pojedinačnih postrojenja, rekao je Bijelić.

- Imamo informacije da se ovdje ne radi o ruskom kapitalu već o poduzeću iz Petrčana koje ima svega 2-3 zaposlenika i koje ne isplaćuje plaće te je na crnoj listi Porezne uprave. Stoga bi odbor trebao dobro provjeravati ovakve namjere, odgovorio mu jepredstavnik dijela zaposlenika, sindikalist PPDIV-a Ivica Blažević, upozorivši da članovi odbora vjerovnika, koji u biti kontroliraju rad stečajnog upravitelja, za svoj posao odgovaraju kazneno i materijalno.

Problem sa zaštitarima

Blažević, naime, sumnja u namjeru da jedno takvo poduzeće zaposli stotinjak bivših djelatnika uz mjesečni iznos najamnine od 200.000 kuna. Dio nazočnih radnica nije bio za iznajmljivanje Adrije, već za prodaju kako bi im se namirili dugovi. Svjetlo u tami je i nekretnina u Drnišu, devastirana pršutana, koja nije opterećena a čijom bi se prodajom mogli barem dijelom namiriti radnici.

No u cijeloj priči oko odlaska Adrije u stečaj umalo da nije došlo do crnog scenarija. Prema riječima stečajnog upravitelja Dragana Bijelića, Zadarska županija isprva nije dovoljno ozbiljno shvatila opasnost od zaostalog amonijaka, pa su se morale povlačiti i političke veze kako ne bi došlo do ekološke katastrofe. Sutkinja Terezija Goreta je to plastično opisala: "Pola Zadra otišlo bi u zrak!" No, na kraju su Grad Zadar i Zadarska županija ipak platili 250.000 kuna za zbrinjavanje amonijaka.

Za sutra je HEP najavio i iskapčanje struje. Iskrsnuo je i problem sa zaštitarskom službom jer nema novaca kojim bi se platili zaštitari, pa je jučer Bijelić predložio da se i HEP i zaštitari stave u prvi isplatni red zajedno s radnicima, kako ne bi došlo do masovnog otuđivanja preostale imovine.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Glupost,ne mogu po zakonu HEP i zaštitari u prvi red,to spada u trošak poslovanja i može se pokriti iz prihoda npr najma opreme ili prodaje imovine koja nije opterećena založnim pravom.Što se tiče amonijaka bitno je da se on rashlađuje a ako i pođe u zrak neće eksplodirati.Bitno je od budućeg zakupoprimca naplatiti dvije zakupnine unaprijed,osigurat se bankarskim garancijama i dr mehanizmima...Mislim da bi ova firma ili netko tko stoji iza nje mogao biti i kupac..uz određene mjere tvornica ima perspektivu,ali ne ovako prezadužena.U članku ništa nema o kreditima banaka,koliko ih je uzeto i kako su potrošeni....