Zračna luka Zadar ipak će se prijaviti na EU fondove

Slika korisnika admin
Direktorica Zračne luke Irena Ćosić

Predstavnici Zračne luke Zadar u četvrtak odlaze u Ministarstvo prometa na sastanak Operativne skupine za izgradnju i proširenje operativnih površina Zračne luke Zadar. Riječ je o skupini koja je osnovana radi realizacije projekta rekonstrukcije piste zadarske Zračne luke, odnsno što bržeg ishođenja potrebnih dozvola koje bi omogućile traženje financijskih sredstava za rekonstrukciju piste.

Obzirom da je Vlada već naznačila da u proračunu nemaju sredstava za ovaj velik projekt, u zadarskoj zračnoj luci najavljuju kako će se ipak prijaviti za sredstva EU fondova. Riječ je o 404.590,914 kuna, na koliko je ovaj projekt procijenjen u Vladinom popisu Strateških investicijskih projekata.

 Vlada nema novca

Ministarstvo prometa smatra da se sredstva europskih fondova neće moći dobiti jer je riječ o komercijalnom projektu. Infrastruktura zračnih luka iz fondova EU se ne financira, jer se tretiraju komercijalnim projektima, pa ne udovoljavaju uvjetima za sufinanciranje, izuzev Zračne luke Dubrovnik zbog njezinih sigurnosnih specifičnosti i položaja. Ministarstvo gospodarstva je 8. srpnja 2015. donijelo odluku da je projekt "Izgradnja i proširenje operativnih površina u Zračnoj luci Zadar" uvršten na Listu strateških projekata, sukladno prijedlogu Povjerenstva, a temeljem Zakona o strateškim investicijskim projektima, kazala nam je glasnogovornica Ministarstva Renata Ivanović, dodajući kako Uprava za fondove EU Ministarstva prometa nije zaprimila prijedlog Zračne luke Zadar za sufinanciranje iz fondova EU, što je i logično jer projekt nije predviđen ni u Operativnom programu za 2007.-2013., ni za 2014.-2020. godinu.

No uoči sastanka u Zagrebu, direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić, kaže nam kako neće odustati od sredstava EU fondova, već su ipak odlučili ići u tzv. predaplikaciju:

- Smatram da je bolje ne spekulirati, već pripremiti dokumentaciju i prijaviti se. Nitko sa sigurnošću ne može reći hoće li nam EU komisija dati sredstva za pistu ili neće, pa smo ipak odlučili ići s predaplikacijom. Već imamo studiju utjecaja na okoliš koju smo dobili prije dvije godine, a kad dobijemo studiju izvodljivosti smatram da možemo ići s prijavom - kaže Ćosić.

Na sastanku Operativne skupine, koju vodi pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić, analizirat će se trenutna situacija s prikupljanjem dokumentacije za ovaj Vladin stateški projekt.

- Treba vidjeti što nam još treba za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Već smo jednom radili zahtjev za lokacijsku dozvolu, ali su se u međuvremenu neke odredbe zakona promijenile, pa ćemo Ministarstvu zaštite okoliša poslati novi zahtjev za lokacijskom dozvolom. No, u predaplikaciju možemo ići i prije ishođenja dozvole. Ako je stav EU komisije da neće financirati niti jednu zračnu luku, mi tu ništa ne možemo, ali bolje je ne nagađati, nego poslati prijavu - obrazlaže direktorica Ćosić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno