Besplatni obroci voća, povrća i mliječnih proizvoda u svim zadarskim školama

Slika korisnika valentinam
Projekt će ovaj put pasti na leđa osnivača
Prema novom modelu Školske sheme koji će se primjenjivati od ove jeseni, umjesto škola, interes za sudjelovanje u Shemi iskazivat će osnivači školskih ustanova čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu
Prema ovoj Shemi škole će moći započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od prošle školske godine 2017./2018. Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede započelo je s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinila je dotadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za njenu provedbu prošle godine bilo je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija u 2017./2018. dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja je željela sudjelovati u Školskoj shemi odabrala je lokalnog dobavljača koji je isporučivao voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivalo se i raspodjeljivalo najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Za isporuku školama u prošloj godini bili su prihvatljivi mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica i mrkva od voća i povrća, a mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje od mlijeka i mliječnih proizvoda.

Škole su odabirale dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača u blizini škole.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić pozvao je sve 1.393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u Školsku shemu i omoguće hrvatskim školarcima domaće voće, povrće i mlijeko i mliječne proizvode.

U Školskoj shemi sudjelovalo je i svih osam zadarskih gradskih škola uključujući i OŠ "Voštarnica".

Ove godine, prema novom modelu Školske sheme koji će se primjenjivati od ove jeseni umjesto škola, interes za sudjelovanje u Shemi iskazivat će osnivači školskih ustanova (kod zadarskih škola Grad Zadar) čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u Shemu.

- Od ove godine, osnivač škola, dakle u našem slučaju Grad Zadar, iskazuje interes za navedeni projekt. Mi smo se već prijavili na taj natječaj. Prošle godine su funkcionirali na način da su refundirali trošak po plaćenim fakturama za dostavljenu robu, a s obzirom da škole nemaju tolika sredstva i malo toga mogu unaprijed plaćati pa kvartalno refundirati, Grad je to htio preuzeti na sebe. No, nastao je problem i s dobavljačima, nije bilo dovoljno zainteresiranih prijavljenih OPG-a koji bi mogli snabdijevati naše škole, ali i oni naznačeni nisu mogli ispuniti norme. Primjerice, OPG je primoran najčešće dijeliti jabuke, a jabuka je u toj sezoni bilo malo, slab urod, i onda je cijena po kilogramu narasla jer na tržištu nije bilo jabuka, a pokriven im je bio samo dio troška. To su praktični problemi. A normativi stavljeni na startu moraju se slijediti do kraja projekta, nema promjena u hodu. To je bilo neodrživo, tako da je cijeli projekt prošle godine propao. Ove godine, pak, Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odlučili su projekt provoditi preko osnivača škola i onda će nam doznačavati sredstva koja ćemo mi prosljeđivati školama za taj projekt. Prijavili smo sve naše škole, osim Glazbene jer su njezini polaznici učenici prijavljenih redovnih škola, kazao je prof. Ivan Hajdić, stručni suradnik u gradskom UO za odgoj i školstvo.

Novim modelom proširila se i lista prihvatljivih proizvoda pa će uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i slično, a u mliječne proizvode uvodi se i mlijeko za piće bez laktoze.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 23. kolovoza 2018. godine Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi, koji ostaje otvoren od dana objavljivanja na mrežnim stranicama www.apprrr.hr do 25. rujna 2018. godine te Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi koji ostaje otvoren tijekom cijele školske godine 2018./2019. od dana objavljivanja na mrežnim stranicama www.apprrr.hr.

- Do kraja rujna će se znati koliko je zainteresiranih osnivača školskih ustanova i škola te će se u skladu s tim raspodjeljivati osigurana sredstva. U ovom trenutku ne znam točno o kolikom iznosu bi se radilo niti na razini RH jer nisam siguran niti da su objavili taj iznos. Mi smo to prijavili, sada samo čekamo obavijest, istaknuo je prof. Hajdić.

Školska shema u školskoj godini 2018./2019. provodi se na području čitave Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2018. do 31. srpnja 2019. godine, sukladno Pravilniku o Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (NN 69/2018). U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine. Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Prema ovoj Shemi škole će moći započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada 2018. godine. Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe Školske sheme. Novim modelom Školske sheme predviđeno je da će škole odabirati dobavljača, ugovarati nabavu, imati mogućnost odabrati kvalitetne proizvode iz lokalnog okruženja, moći nabavljati svježe sezonsko voće i povrće, te raspodijeliti učenicima najkvalitetnije voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode, a osnivači škola iskazati interes za sudjelovanje u Školskoj shemi na Javnom pozivu i podnijeti zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno