Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Brošura za roditelje i njegovatelje nakon dijagnoze autizma

18.09.2018. 09:00
Brošura za roditelje i  njegovatelje nakon  dijagnoze autizma


Što je to poremećaj iz spektra autizma (PSA)?; kako se susresti s dijagnozom PSA; karakteristike PSA, kako prepoznati osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA); kako komunicirati s osobama s poremećajem iz spektra autizma; koji način prehrane primijeniti, kako se  odnositi prema spavanju, prema obavljanju nužde, igri… informacije su,  uz brojne druge, koje se nalaze u brošuri „Autizam – vodič za roditelje i  njegovatelje nakon dijagnoze“, predstavljenoj zadarskoj javnosti prekjučer u prostoru Udruge za autizam Zadar, čiji su članovi i organizirali  prezentaciju.
Udruga za autizam Zadar je uz financijsku potporu Zadarske županije  – Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade tiskala  250 primjeraka spomenute brošure koju će dijeliti po pedijatrijskim ordinacijama, vrtićima, osnovnim školama, Gradskoj knjižnici, Pedijatriji  OB Zadar, Ranoj intervenciji, kako kažu, svim ustanovama, privatnim  poduzetnicima i roditeljima koji se u svom radu susreću s autizmom.
Brošuru su predstavili Nikola Tadić – koordinator projekata Saveza  udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) i Dalibor Kuhta član predsjedništva SUZAH-a te predsjednik izvršnog odbora Udruge Pogled iz  Čakovca. Autor brošure je Udruga za autizam iz Welsa (UK) ASD info  Wales, koja je Savezu udruga za autizam Hrvatske bez naknade ustupila  pravo prijevoda i prilagodbe teksta za RH, uz uvjet da brošura bude besplatna.
– Potreba za informacijama u trenutku i nakon dijagnoze ostaje stalna  poruka od obitelji te nešto za što smo se dogovorili međusobno da bi trebao biti jedan od naših ključnih prioriteta. Obitelji su nam rekle da su  nakon dijagnoze često bili ostavljeni s pitanjima i potrebom za znanjem  koje nije uvijek dostupno. Izrazili su potrebu za nekim dostupnim, jedinstvenim izvorom putem kojeg bi se mogli informirati. Ovaj je vodič razvijen uz pomoć osoblja iz različitih agencija i disciplina te, što je još  važnije, s obiteljima čiji članovi imaju PSA Te su obitelji voljno podržavale razvoj projekta te su se u potpunosti angažirale u svakom koraku, koristeći svoja iskustva kako bi poboljšali sadržaj brošure, kako bi, iz njihovog vrijednog iskustva i druge obitelji primile informacije koje su im potrebne u trenutku i nakon dijagnoze, stoji u uvodu brošure.
Link za preuzimanje brošure je http://autizam-suzah.hr/images/PDF/Autizam-Vodic-za-roditelje-i-njegovatelje-compressed.pdf
Okupljanje je potaknulo i diskusiju na temu autizma, posebice onaj  dio zakonske regulative koja regulira odnos/prava autista i nadležnih  državnih institucija koji, kako se moglo čuti, svakako ne odgovara potrebama osoba s poremećajem iz spektra autizma kao ni njihovim roditeljima/ starateljima.