Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Na tanjuru od sušenih smokava do janjetine sa smokvom

14.09.2018. 13:58
FOTOGALERIJA: Na tanjuru od sušenih smokava do janjetine sa smokvom


Trg Petra Zoranića i dvorište Muzeja antičkog stakla bila su danas mjesta na kojima je dominirala smokva. Drugi dan za redom na Zoranićevom trgu održavao se Sajam smokava gdje je desetak OPG-ovaca izložilo svoje proizvode od ove plemenite mediteranske voćke koju su upotrijebili svježu i suhu za izradu raznih delicija, marmelada i džemova, slastica, rakija i likera po svojim originalnim receptima ili onim tradicionalnim, gotovo zaboravljenim. Stotinjak metara dalje, odvijala se Gastro smokva, događaj na na kojem su zadarski ugostitelji iz 20-ak restorana te učenici iz trju srednjih škola – Hotelijersko turističko ugostiteljske škole, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole „Stanka Ožanića" te Srednje škole Bartola Kašića iz Paga, predstavili jela i slastice iz svojih kuhinja.
– Zadarska županija sa zadovoljstvom je prihvatila organizaciju Festivala smokava koji se ove godine odvija već 11. put. Festival smokava istrgnuo je zaboravu smokvu, jednu od tri gracije uz maslinu i vinovu lozu, prije svega zahvaljujući vrijednom OPG-u Babac Damjanić i Sandri Babac, koja je od početka podnijela najveći teret što se tiče organizacije festivala, kazao je Mršić, a  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Zadra, Ivica Katić izrazio je zadovoljstvo što je Festival od inicijalne ideje da se smokvu vrati u kuhinje koju je pokrenula Sandra Babac prije 11 godina zaživio i dosegao zavidnu razinu.
No najveće zadovoljstvo što se uspješno održao još jedan Festival smokava i što je i ove godine "podigao letvicu" kvalitetom gastro ponude izrazila je Sandra Babac.
Zbog odabira recepata, onih drevnih iz vremena prvog stoljeća prije Krista, ipak je na Gastro smokvi stol učenika srednje škole Bartola Kašića iz Paga privlačio najveću pažnju posjetitelja.
– Za danas smo pripremili janjetinu cara Oktavijana i juhu rimskih legionara, zatim harset – kolač s smokvama, jabukama, orasima i grožđem, libnum – žrtveni rimski kruh, a u suradnji s Paškom siranom skutu s preljevom od šumskog voća, limuna i smokava… Za sve ovo što smo spremili koristili smo isključivo naše domaće proizvode, ono što imamo tu kod nas, rekao je Branko Tičić koji je na Gastro smokvu došao s kolegom Teom Bukšom i nekoliko učenika uključenih u školsku zadrugu Slani dani