Integritet sudaca i usklađivanje s europskim pravom ključni su za boljitak Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je stanje u pravosuđu bolje nego što ga se percipira u javnosti
Arif SITNICA
Konferenciji je nazočio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Na Sveučilištu u Zadru danas i sutra se održava Međunarodna konferencija sudaca, na kojoj će glavni naglasci biti integritet sudaca i europska pravna stečevina. Uz domaćine iz Udruge hrvatskih sudaca i Sveučilišta u Zadru otvaranju konferencije nazočili su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Predsjednica Udruge hrvatskih sudaca Ogranak Zadar Jadranka Nižić – Peroš rekla je kako su neovisnost sudaca, izgradnja njihova integriteta, stručnost i ispravnost ključ njegove učinkovitosti i povjerenja javnosti. Boris Babić, predsjednik Županijskog suda, pohvalio je dobar odaziv i istaknuo nemjerljivu važnost koji problematizira sve što je bitno za funkcioniranje pravne države

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican ukazala je na potrebu stalnog usavršavanja i obrazovanja uslijed brzih globalizacijskih kretanja i tehnoloških promjena.

-Sveučilište ne služi samo kako bi se tradicionalno zadovoljila potreba za obrazovanjem. Otvorili smo vrata pravu i pravosuđu iako nemamo studij prava, ali prepoznajemo važnost usavršavanja u ovom području te veliku društvenu korist. Konferencije su susreti koji imaju puno veću korist od klasičnih susreta jer obogaćuju sudionike, čine ih profesionalno jačima, proširuju gledišta i karijerno oplemenjuju. Želim Vam da pravo, pravda i pravednost zagospodare unutar granice Hrvatske i izvan nje, rekla je Vican.

Župan Božidar Longin rekao je kako je cijelom društvu važna visoka učinkovitost pravosuđa.

- Za svaku stabilnu državu od neprocjenjivog je značaja stvarna vladavina prava, neovisnost i nepristranost ukupnog pravosudnog sustava. U relativno mladim demokracijama kakva je i naša, uloga sudaca još je i izraženija, a kroz promicanje i dosljedno poštivanje ustavnosti i zakonitosti kao vrhunskih pravnih i etičkih vrednota društva vaš doprinos jačanju Republike Hrvatske kao pravne države, gospođe i gospodo suci, je nemjerljiv, rekao je Longin.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je stanje u pravosuđu bolje nego što ga se percipira u javnosti.

- Imamo prostora za napredak, možemo puno bolje, ali situacija sigurno nije loša. Dobili smo bolju organizaciju spajanjem općinskih i prekršajnih sudova, počeli rješavati problem blokiranih građana i predstavili prijedlog ovršnog zakona, kojeg su mnogi obećavali napraviti a nisu. Tekst je sada u raspravi, neka javnost i struka daju primjedbe, prihvatit ćemo kvalitetne prijedloge. Raspravljat ćete u o vječnoj temi pravosuđa i korupcije. Pozivam sve da umjesto podržavanja neke fame daju konkretne informacije, ako takvih slučajeva ima da se procesuiraju, rekao je Bošnjaković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Najbolesnije tkivo na bolesnom tijelu hrvatskog društva.