Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Modernizacijom rasvjete na Poluotoku do uštede od 80 posto

14.09.2018. 12:35
Modernizacijom rasvjete na Poluotoku do uštede od 80 posto


 U Solarnom edukacijskom centru u Zadru  održana je konferencija za medije povodom održavanja 5. koordinacijskog sastanka svih partnera na projektu „IRENE – Interregional Renewable & ENErgy efficiency network“.
Projekt IRENE, kako je u uvodu rekao voditelj projekta Ive Surić, realizira se u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Zajednički ga provode Zadarska županija, Eko centar Delfin i Općina Tivat iz Crne Gore, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar te Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodeći partner.
– Na području Zadarske županije u tijeku su radovi zamjene lampi na prostoru grada Zadra u Širokoj ulici, u općinama Galovac i Novigrad – predio Gajine, dok su radovi u pripremnoj fazi u općinama Bibinje – uvala Jaz, Posedarje – Vinjerac stara jezgra, Grad Benkovac – Smilčić, te Privlaka – 1. faza. Nastavak modernizacije rasvjete na Poluotoku u gradu Zadru te na ostalim lokacijama na području Zadarske županije u planu je dogodine, rekao je u Ive Surić dodajući da će se tijekom projekta napraviti arhiva ideja jer je i projekt IRENE izrastao iz jedne takve arhive.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR. Provedba projekta traje od srpnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine. Županijski pročelnik za EU fondove Lovre Jurišić je rekao kako Zadarska županija kao pravna osoba, raspolaže sa 125.000 eura, ali da se na području Zadarske županije realizira 825.000 eura.
 Ive Surić je naglasio kako će rezultat izmijenjene javne rasvjete, poglavito na zadarskom Poluotoku, značiti uštedu do čak 80 posto, ali nije rekao koliki je to iznos i koliko Grad Zadra trenutačno plaća javnu rasvjetu.