Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Neka kroz uzgoj maslina projekt SAN postane zbilja!

14.09.2018. 14:00
Neka kroz uzgoj maslina projekt SAN postane zbilja!


Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji s Elektrokovinom plus d.o.o. iz Zagreba održao je jučer početnu konferenciju projekta SAN – pametna poljoprivredna mreža (Smart Agricultural Network.) SAN pametna mreža predstavlja daljnji iskorak u unapređenju proizvodnje hrane, posebice kultura u voćarstvu i vinogradarstvu, a svrha njenog razvijanja je stvaranje sveobuhvatne tehnološke platforme koja će omogućiti postizanje optimalne količine uroda najbolje moguće kvalitete.
– SAN pametna mreža iskorak je u odnosu na klasične metode uzgoja i pomoći će uvelike proizvođaču da optimizira svoju proizvodnju, a posebno u uzgoju maslina. Zadarska županija je, naime, agroekološki vrlo zanimljiva jer objedinjuje tri klimatska područja u kojima raste maslina, kaže prof. dr. sc. Tomislav Kos, koordinator rada znanstvenog tima s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, te ističe kako će SAN pametna mreža imati mogućnost mjerenja, nadziranja i analize raznih biotskih i abiotskih čimbenika u proizvodnji hrane koji u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o vrsti kulture, mogu imati negativan utjecaj ili na količinu i/ili kvalitetu uroda. Sustav će tako imati razvijenu mogućnost davanja ranog upozorenja o vjerojatnosti nastanka odgovarajućeg negativnog utjecaja. Ovo će se dogoditi znatno prije nastanka samog štetnog događaja kako bi se mogle poduzeti preventivne korektivne aktivnosti s ciljem ublažavanja odnosno uklanjanja posljedica. Ove aktivnosti bit će djelomično automatizirane, te s minimalnom upotrebom ljudskog rada.
– Tako će se kroz ovu mrežu riješiti i nedostatak radne snage jer će se štedjeti vrijeme koje je klasičnom metodom potrebno za obilazak nasada, istaknuo je Kos.
Naglasimo kako je inicijalno, za potrebe provedbe istraživanja i razvoja, kao kultura odabrana maslina (Olea europea L.) i to ne samo zbog svog tradicionalnog značaja u proizvodnji hrane u Hrvatskoj, nego i zbog svojih specifičnosti u proizvodnom procesu i utjecaju abiotskih čimbenika na količinu i kvalitetu njenog uroda, neposredno i maslinovog ulja.
Također, odabrane su dvije lokacije – Novigrad i Žman, kako bi bio istražen utjecaj različitih mikro-klimatskih i ostalih uvjeta na funkcionalnost rada pametne mreže. Rezultati provedenog istraživanja i razvoja trebala bi biti testirana, funkcionalna, međusobno povezana tehnološka cjelina koja se sastoji od hardverske i softverske komponente, te neuronska mreža čijom će se primjenom postići izravni pozitivni učinci u proizvodnji odgovarajućih kultura uz optimalnu kombinaciju uloženih resursa po jedinici površine.
Doprinos SAN pametne mreže bit će vidljiv posebice u onim godinama kada su prirodni uvjeti takvi da bez njene primjene, proizvodne rezultate ne bi bilo moguće ostvariti. Pritom, proizvodni sustav treba voditi računa i o racionalnoj upotrebi resursa i primjeni visokih ekoloških standarda. SAN tehnologija omogućit će primjenu znanja vrhunskih stručnjaka u proizvodnji odgovarajućih kultura koje će se ovim tehnološkim rješenjem izravno preusmjeriti na lokacije na kojima će mreža biti postavljena.
Na jučerašnjoj početnoj konferenciji u Svečanoj sveučilišnoj dvorani nazočnima se najprije obratila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja je izrazila zadovoljstvo dobivenim projektom koji je osmislilo Zadarsko sveučilište, odnosno njegov Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, zajedno s nositeljem projekta Elektrokovinom plus d.o.o. iz Zagreba, i čija je četverogodišnja provedba započela 26. lipnja ove godine.
– Istraživanje, razvoj i inovacije su među temeljnim zadacima Sveučilišta, a ovaj projekt – koji je usmjeren na uzgoj maslina, ujedno je i dokaz da naš Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu zna prepoznati talentirane studente koji su kroz projekt dobili posao na četiri godine, istaknula je rektorica Vican, te izrazila želju da o uspjesima projekta najbolje posvjedoče maslinici i da kroz uzgoj maslina projekt SAN postane zbilja.
Zamjenik zadarskog župana Šime Mršić uputio je pozdravne riječi u ime Zadarske županije, te čestitao Sveučilištu na dobivenom projektu.
– Čak 94,2 posto Zadarske županije je u ruralnim područjima, što dovoljno govori o tome da je poljoprivreda važna gospodarska grana u našoj županiji, važan dio naše prošlosti i naše budućnosti, istaknuo je Mršić i naglasio važnost suradnje obrazovnog sustava i gospodarstva, kao i uspješnu suradnju Županije i Sveučilišta na mnogim projektima.
O samome projektu SAN govorio je u ime nositelja projekta Elektrokovine plus d.o.o. Tomislav Lukičić koji je kazao kako je projektom objedinjena moderna inovativna tehnologija i tradicijska kultura maslina.
– Upravo sinergija tradicije i moderne tehnologije je ono što nas je privuklo i drago nam je što je potencijal ovog projekta prepoznat, istaknuo je Lukičić.
Pozdravne riječi i čestitke na dobivenom projektu uputio je i dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Grgić.
Istaknimo još kako ukupna vrijednost projekta iznosi 11.496.067,00 kuna od čega su 8.234.836,12 kuna bespovratna EU sredstva.