U vinogradima u Nadinskom blatu berba u punom jeku, a vinogradari kažu - boli glava od uroda grožđa

Slika korisnika valentinam
BEREM, BEREM GROŽĐE
Nakon dvije godine uzastopce kad nam je početkom svibnja slana ili mraz dobrano pobrala vinograde ovogodišnji povoljni vremenski uvjeti rezultirali su velikim količinama kvalitetnog grožđa visoke gradacije sladora, govori Ivan Vrsaljko, jedan od 20-ak Ivana Vrsaljka u Nadinu
Velimir BRKIĆ
Berba grožđa u Nadinskom blatu je na samom vrhuncu

Svaka je berba priča za sebe, Vinarija Benkovac, koja je u sustavu poduzeća Badel 1862 d.d., od svojih tridesetak kooperanata sa 320 hektara nepreglednih vinograda u Nadinskom blatu okupila je 40 vagona ili 400 tona, odnosno 400 tisuća kilograma grožđa sorte grenaš – grenache, za proizvodnju benkovačkog rosea.

- Rose, kvalitetno ružičasto, lagano, pitko i osvježavajuće vino se dobiva od crnih sorti grožđa, a naša vinarija ga isključivo proizvodi od sorte grenache crni, kazao je dipl. ing. agronomije Božo Škara, rukovoditelj Vinarije Benkovac.

Zanimljivo, svih sedam dana otkupa, jučer u četvrtak je bio zadnji dan, otkup su vršili tek ravnatelj Škara, koji izdavao potvrde kooperantima o preuzetoj količini grenaša i Denis Jurković koji je bio na vagi. Rok za isplatu je 60 dana.

- Osim ovih 400 tona, iz našeg vinograda u Korlatu ubrat ćemo 500 tona, ukupno ćemo preraditi jedan milijun grožđa za proizvodnju Korlat Cabernet Sauvignon, Korlat Syrah, Korlat Merlot i Cuvee Benkovac te za Rose Benkovac, koje je najprodavanije rose vino u Hrvatskoj, rekao je Božo Škara sa 14-godišnjim stažem u Vinariji Benkovac, od toga osam godina voditelj- upravitelj.

Vinarija Benkovac po gradu sladora plaća 20 lipa. Gradacija od 18 do 20 gradi sladora, otkupa cijena iznosi od 4,00 do 4,50 kuna po kilogramu grožđa sorte granaš – grenache. Rok plaćanja je 60 dana.

- Boli glava od uroda grožđa, nakon dvije godine uzastopce kad nam je početkom svibnja slana ili mraz dobrano pobrala vinograde ovogodišnji povoljni vremenski uvjeti rezultirali su velikim količinama kvalitetnog grožđa visoke gradacije sladora, govori Ivan Vrsaljko, jedan od 20-ak Ivana Vrsaljka u Nadinu.

Drugi Ivan Vrsaljko došao je s punim traktorom grožđa koji je dovezao njegov zet Jere Čulina iz Pridrage, profesionalni vozač autobusa, poznati nogometni sudac.

- Kakav bih ja nadinski zet bio kad ne bih pomogao didu u berbi pa ovdje sam više nego u Pridrazi, iskreno će Jere.

Grožđe u Nadinskom blatu i s nadinske i s polačke strane, je prerodilo, ima ga ka' u priči.

- Dio grenaša mi je otkupljen, a 133 kašete punih grožđa su mi još uvijek u vinogradu, propast će mi. Badel je ispunio kvotu otkupa i sad ne znam kuda s njima, Bože pomozi, u čudu sam, jada se 80-godišnji Mate Vrsaljko .

Ispred otkupne postaje je nepregledna kolona traktora s prikolicama i manjih kamiona, tako svih sedam dana otkupa.

- Ovo je još jedini Bog koji nas vinogradare drži živim, kad od otkupa odustane benkovačka Vinarija sve će otići u papar, nestat će većine vinograda i vinogradara iz Nadinskog blata, gromoglasno će vinogradar Branko Vrsaljko.

Za šljivovicu benkovačke Vinarije 2.000.000 kg šljiva

Hrvatska stara šljivovica koja se proizvodi u Vinariji Benkovac je najpoznatija rakija Badela 1862, od ukupne godišnje proizvodnje čak tri četvrtine završi u izvozu. Međutim, posljedice Domovinskog rata opustošile su i brojne šljivike, pa se šljivovica godinama proizvodi većinom od uvoznih šljiva, ove godine iz Srbije i Makedonije.

Kroz destileriju Vinarije Benkovac ove godine će se proći čak dva milijuna kilograma šljiva, objavio je direktor Škara.

Beračima 300 kuna i topla marenda

U vinogradima u Nadinskom blatu berba je u punom jeku, a najveća briga vinogradara su berači. Pronaći berače za ovogodišnju berbu je velik problem. Premda su vinogradari dnevnicu podigli "zainteresiranih" baš i nema.

Vinogradari muku muče s berbom, beraču daju 300 kuna dnevnice i toplu marendu - lešo jaretinu ili junetinu s krumpirom i salatom ili gulaš u obilnim količinama ali ni to nije dovoljan mamac za berače, nedostaje ih, ističe Bore Prenjača, vinogradar iz Polače.

Jovica: Još sam u vezi s Nikolinom

Za potrebe vlasnika kamiona, koji grožđe odvoze od otkupne postaje u Nadinskom blatu do Vinarije Benkovac, s puno žara radi Josip Ćiritović- Jovica iz Benkovca, poznat po televizijskom showu "Ljubav na selu" kad je cijelo vrijeme izmjenjivao nježnost s Nikolinom Cvek iz Pule u kojoj se bavi glazbom i plesom. Zaručili su se, ali i svađali i mirili.

- Želim reći da sam s Nikolinom Cvek i dalje u vezi. Protekli mjesec je pjevala i u Zadru, govori Jovica Ćiritović, čiji je dramatičan odnos s Nikolinom gledatelje iz emisije u emisiju držao prikovane ispred malog ekrana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)