Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Allen i Siriščević zatrpali Cibose

14.09.2019. 13:00
Allen i Siriščević zatrpali Cibose


Nakon tri zatvorene trening-utakmice, dvije sa Splitom i protiv Sonik-Puntamike, Zadar je na turniru »50 godina KK Gorica« odigrao praktički prvu službenu pripremnu utakmicu s prizvukom natjecateljskog žara i ako se po jutru dan poznaje onda bi predstojeća sezona mogla biti, barem, puno bolja nego prošla. Momčad Ante Nazora svladala je Cibonu s 93:85 u jednoj pravoj »run and gun« predstavi (11 trica Zadra, 10 Cibone), i tako se plasirala u finale koje je na rasporedu danas u 17 sati protiv pobjednika drugog polufinala između domaćina Gorice i ruskog prvoligaša Temp-SUMZ.


Allen lider
Iako je konačni rezultat sigurno najmanje bitan prva prava provjera protiv Cibone pokazala je s kakvim kartama to raspolaže Nazor i definitivno se u 40 minuta protiv Cibone moglo primijetiti kome će splitski strateg uručiti najveće ovlasti u igri. Prije svih istiaknuo se Amerikanac Bryon Allen koji bi po svemu sudeći trebao biti istinski lider ove momčadi što je i demonstrirao u Velikoj Gorici zaključivši utakmicu sa 22 ubačaja, a što je još i važnije, nerijetko je znao razigrati ostatak momčadi. Uz njega se iskazao snajperski raspoložen Ivan Siriščević koji je kao Allen ubacio 4 trice, a svidio se također drugi Amerikanac, James Farr, koji je imao nekoliko dobrih dionica pokazavši da kad dođe u bolju fizičku spremu može na više načina, i licem i leđima, naštetiti protivniku. Zaigrao je svoje prve minute u dresu Zadra i novopridošli Stefan Fundić koji doduše nije igrao puno, no vidjelo se da je izninmo opasan na napadačkom skoku te dominira robusnošću u reketu. Nekako su najmanje primjetna bila dva zadarska »playa« Junaković i Uljarević, dok Palokaj nije ni ulazio u igru, a uz solidnog Marića također su dobre minute pokazali Ivanov i Gilbert. Najmanje su igrali ‘starosjedioci’ Planinić i Vuković, no sigurno je Nazor htio vidjeti kakve su sposobnosti ovih »friških« pa je za očekivati da će više dobiti prostora u današnjoj utakmici.


Prelomili u četvrtoj
Indikativno je da je Nazor i prvo i drugo poluvrijeme krenuo s istom petorkom: Junaković, Allen, Siriščević, Ivanov, Farr. Rezultat je osim u početnim minutama kad je Cibona imala vodstvo (8:5, 10:8) uglavnom bio na strani Zadrana koji su kraj prve četvrtine dočekali s pet viška (24:19). Siriščević i Ivanov su prednjačili poenima dok je u drugoj dionici svoje motore upalio Bryon Allen i s dvije trice donio prednost od plus sedam (31:24). Ulazak Marka Ramljaka na strani Cibone oživio je akcije Zagrepčana te su se sredinom druge četvrtine uspjeli rekuperati i u jednom trenutku preokrenuti rezultat (35:36). Ipak završnica prvog poluvremena je pripala Zadru koji je na račun novih trica Siriščevića i Allena uspio vratiti sedam viška na svoj konto (51:44). Treća dionica bila je najlošija jer su Nazorovi puleni uspjeli ubaciti tek 16 poena što je Cibona iskoristila za novo vodstvo. Novačić je uz Prkačina i Bilinovca bio kreator povratka Vukova u utakmicu te su pred posljednju četvrtinu stvorili mini zalihu od tri poena (67:70). Većim dijelom treće četvrtine nije u igri bilo Allena koji je dobar dio utakmice odigrao na poziciji jedinice, bilo sam, ili u paru s Junakovićem ili Uljarevićem. Allen je svoj povratak na parket obznanio s novim ubačajima te je u suradnji s Gilbertom Zadru vratio prednost, a kad se priključio i James Farr Cibosi su se praktički raspali jer su uspjeli u sedam minuta ubaciti tek 4 poena dok je Zadranima uspjelo ubaciti ih 20. Uljarević tricom odvodi rezultat u dvoznamenkaste vode (87:74) te je bilo jasno da će prvi ovosezonski dvoboj vječnih rivala hrvatske košarke otići na stranu Dalmatinaca.
 
ZADAR 93
CIBONA 85




(24:19, 27:25, 16:26, 26:15)
ZADAR: Uljarević 6, Allen 22, Marić 2, Siriščević 18, Ivanov 9, Palokaj, Vuković 1, Junaković 4, Farr 16, Fundić 5, Planinić 1, Gilbert 9. Trener: Ante Nazor.
CIBONA: Bilinovac 5, Sabeckis 6, Bundović, Vucić 14, Kovač 9, Novačić 10, Prkačin 9, Rozić 7, Ljubičić 2, Gibson 8, Ramljak 12, Rhett 3. Trener: Ivan Ve