Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Raštanima Gornjim 2,1 milijun kuna za vrtić i dječje igralište

14.09.2020. 10:59


RAŠTANE GORNJE – Mlade obitelji i djeca su nam prioritet pa smo i krenuli u projekte izgradnje dvaju vrtića, u Turnju te u Raštanima Gornjim gdje će se izgraditi i dječje igralište i urediti postojeće vanjsko igralište, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Vrtić u Turnju za 54 mališana
Pored matičnog Dječjeg vrtića Cvit, kako ističe Pelicarić, realizacijom projekta izgradnje navedenih dječjih vrtića stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Sveti Filip i Jakov i u širem ruralnom području.
Ukupna vrijednost dječjeg vrtića s jaslicama u Turnju iznosi 9,142.633,06 kuna. Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840,94 kuna, a Općina u iznosu 4.689.792,12 kuna. Vrtić će primiti 54 mališana, od jasličke do školske dobi.
– Vrtić u Raštanima Gornjim radi se u zgradi bivše ambulante, kod osnovne škole. Vrijednost radova s opremanjem iznosi 1.400.000 kuna. Adaptacija i uređenje objekta iznose 700.000 kuna, a radove izvodi Križanić projekt d.o.o. Zagreb. Opremanje vrtića stajat će 700.000 kuna, rekao je Pelicarić, istaknuvši kako ukupna vrijednost projekta izgradnje vrtića, dječjeg igrališta i uređenja vanjskog igrališta iznosi oko 2.100.000 kuna.
Prema važećim standardima gornjoraštanski dječji vrtić moći će primiri 11 djece.
– Dječji vrtić nije tek čuvalište već institucija koja dijete priprema na cjeloživotno učenje. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i daje potporu roditeljima, naglasio je Pelicarić.


Poboljšanje kvalitete života
– Otvaranjem vrtića otvorit će se i nova radna mjesta. Od iduće školske godine u ovom novom i lijepo uređenom prostoru, siguran sam, mališani iz Raštana Gornjih svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta, naglasio je Pelicarić.
Demografska obnova jedan je od glavnih ciljeva koje su zacrtali u Općini.
– Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Komunalna i infrastrukturna izgradnja su preduvjeti za demografsku obnovu ovog kraja, u priobalju i zaobalju, istaknuo je Pelicarić.




Škola u Raštanima, učenici u Biogradu
Naime, osim što se kod škole gradi parkiralište u suradnji s LAG-om Laura u školskom dvorištu izgradit će se dječje igralište i urediti postojeće vanjsko, školsko igralište koje je u Općini Sv. Filip i Jakov a koriste ga učenici koji pripadaju školi u Gradu Biogradu na Moru.
– Naime, matičnoj školi u Sv. Filipu i Jakovu pripadaju područne škole u Sv. Petru, Turnju, Sikovu i Raštanima Donjim, međutim, škola u Raštanima Gornjim je, vjerovali ili ne, područna škola OŠ Biograd na Moru, kazao je Pelicarić dodajući kako je to čudno, nelogično, nerazumljivo, ali istinito.
– Nemamo ništa protiv OŠ Biograd na Moru, dapače cijenimo je i nadasve poštujemo rad u njoj. Međutim, radimo sve što je u našoj moći da i područna škola u Raštanima Gornjim, gdje polaze učenici od prvog do četvrtog razreda bude u sastavu Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, tamo gdje i pripada, zaključio je Pelicarić.