Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spojio strast za kuhanjem, ljubav prema oldtimerima i industrijski dizajn

14.09.2020. 11:14


Fat Kiddo studio Zagreb, The 5th Horseman i Mama Leone food inc. tri su različita, ali opet povezana i slična brenda iza kojih stoji jedan kreativni i svestrani Zadranin sa zagrebačkom adresom – Igor Oliverić. Po struci kuhar, Igor je uspio spojiti strast prema kuhanju i dobroj spizi, ljubav prema oldtimerima i industrijskI dizajn te je pokrenuo tri uspješna brenda. U Igorovoj se kuhinji tako spremaju izvrsna i kreativna jela bazirana na mediteranskoj prehrani, a u garažama i radionici se »kuhaju« ideje za jedinstvene lampe te unikatno reparirane bicikle, motore i automobile.
S Igorom smo se susreli u Zadru, gdje je trenutno na godišnjem odmoru, kako kaže, prvi put nakon mnogo godina. Razgovarali smo s njim u zadarskoj Varoši, mjestu odakle je cijela priča i krenula. Naime, Igor Oliverić još je kao srednjoškolac počeo raditi kao konobar u caffe baru Kult, nakon čega je nastavio raditi u restoranu Canzona te potom u brojnim restoranima duž obale te u Zagrebu gdje trenutno radi i živi.


Planirana izložba u crkvi sv. Dominika
– Fat Kiddo je prvi projekt kojega sam pokrenuo i kroz njega se bavim isključivo industrijskim dizajnom. Izrađujem industrijske lampe od raznih materijala – vodovodnih cijevi, starih vojnih kaciga, cjedila, odbačenih hauba… Sve to može poslužiti kao element jedinstvene i zanimljive lampe koja može krasiti nečiji dnevni boravak, sobu ili ured, priča Igor koji je do sada napravio gotovo 50 autorskih lampi.
Ovaj studio je, kaže on, ujedno i poligon za promociju drugih mladih umjetnika.
– Cijela ideja oko Fat Kiddo studija je krenula tako da prvo predstavlja mene i moje radove, ali smo do sada imali nekoliko suradnji kroz koje smo promovirali i druge umjetnike, što je i bila prvotna misao vodilja. Naime, svugdje je uobičajeno da umjetnici podržavaju jedni druge i pomažu jedni drugima, počeo je priču o svom prvom projektu kojega je trebao predstaviti i u Zadru ovih dana na izložbi u crkvi. sv. Dominika, no otkazana je zbog epidemiološke situacije.
– Prilikom organiziranja izložbe izlažem nekoliko lampi koje imam doma te pitam neke klijente da mi posude nazad lampe kako bismo ih mogli pokazati. Također, dugogodišnja želja mi je bila izložiti svoje radove upravo u crkvi sv. Dominika jer sam cijeli život proveo na Poluotoku i cijeli život prolazim pored te crkve gdje smo se igrali kao djeca. Sve smo bili pripremili, ali onda je opet krenula loša epidemiološka slika i na kraju sam odlučio ‘povući ručnu’ i sve odgoditi za proljeće, govori Oliverić. Pojašnjava kako je izložba trebala biti podijeljena tematski jer je izradio dovoljan broj lampi da ih može podijeliti i izložiti prema serijama kako su i rađene. Tako, primjerice, ima seriju Landa, inspiriranu zloglasnim nacističkim časnikom Hansom Landom iz filma Quentina Tarantina »Nemilosrdni gadovi«. Druga serija su škorpije, odnosno lampe koje svojim izgledom podsjećaju na škorpione. Međutim, sve je ovo odgođeno najvjerojatnije za sljedeće proljeće, za kada Igor priprema velika i zanimljiva iznenađenja.


Na jelovniku »Oceanovih 13«
– Drugi brand kojim se bavim je The 5th horseman, što će u stvari biti garaža za restauraciju i custom kulturu old timer i vintage vozila. Ovo je tek u začecima i do sada sam uredio nekoliko bicikala, a radim na nekoliko motora i automobila. Sada trenutno radimo na restauraciji jednog kombija u kojem ćemo objediniti sve brendove – iznutra će biti uređen u industrijskom stilu što radim pod imenom Fat Kiddo, obnova kombija i prerada u food truck je brend The 5th horseman, a spremanje hrane je najnoviji brend – Mama Leone, koji je nastao u čast na moju preminulu majku, najavljuje Oliverić koji ima nepresušan izvor ideja.
Zadnji projekt se veže uz kulinarstvo, za koje kaže da mu je poziv i velika ljubav te ima želju da napraviti pravu flotu food truck vozila u kojima bi nudio street food – dakle burgeri, salate, house sendviči, ali opet nešto malo drugačije. Inspiraciju za meni dobio je od likova iz filma »Oceanovih 13« pa će se tako nuditi Rustyjev burger, salatu Tess, ili jaja Terry Benedict, jelo koje uključuje dimljeni losos i prepeličja jaja.
– Kombi je već u voznom stanju i nadam se da ćemo ga uspjeti napraviti do Adventa gdje bismo i predstavili sve ove proizvode i koji bi obuhvatio sve ovo čime se bavim. Mnogi me pitaju kako sve ovo stignem, ali upravo je stvar u tome da stalno skačem s jednog projekta na drugi. Zna se tako dogoditi da, recimo, ne radim lampe i po mjesec dana, a za to vrijeme radim druge stvari, obilazim Hrelić i druge sajmove, repariram neko vozilo. Onda tjedan dana samo kuham, kupujem hranu, u kuhinji sam, spremam nove recepte, slikam hranu, dijelim jela susjedima, prijateljima i slično. Nakon toga, opet se vraćam biciklu koji u dva ili tri dana složim, a kad ga završim vraćam se onoj lampi s početka priče i riješim je u jedan dan, priča nam Oliverić kojemu je sve ovo i dalje, kako kaže, samo hobi.




Hobi i bogatstvo dragih ljudi
Uz sve ove projekte i dalje radi kao ugostitelj u jednom zagrebačkom lokalu gdje kuha. Rekao nam je kako je dugo godina radio kao konobar, najprije u kafićima, a potom u restoranima gdje je stekao mnogo znanja i tek se nedavno odvažio krenuti u novu avanturu kuhanja, koja se pokazala kao put pogodak. Igor ima želju izrađivati i industrijski namještaj, ali dodaje kako još uvijek nema dovoljno prostora za to, kao ni dovoljno vremena. Za početak, govori nam, planira urediti svoju kuhinju u industrijskom stilu te bi »Debeljko«, kako sam tepa Fat Kiddou, mogao krenuti i u te vode.
– Sve što radim, radim s guštom. Svakom projektu pristupam s istim žarom i ljubavlju jer još uvijek na sve ovo gledam prvenstveno kao na ljubav i hobi. Također, ono što želim naglasiti jest da sam u cijeloj ovoj priči okružen dragim ljudima koji su uvijek tu uz mene da mi priskoče kad treba nešto brusiti, nositi, raditi na kombiju. Isto tako, svako malo me netko nazove i kaže mi da ima neki materijal, neke dijelove koji bi mi mogli koristiti. To je pravo bogatstvo, zaključuje Oliverić.


»Kombi je već u voznom stanju i nadam se da ćemo ga uspjeti napraviti do Adventa gdje bismo i predstavili sve ove proizvode i koji bi obuhvatio sve ovo čime se bavim. Mnogi me pitaju kako sve ovo stignem, ali upravo je stvar u tome da stalno skačem s jednog projekta na drugi«
Igor OLIVERIĆ