»Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
U četvrtak na Sveučilištu međunarodni znanstveni simpozij
Okuplja se 28 predavača iz Hrvatske i Italije, a održava se u povodu 11 stoljeća prisutnosti benediktinki sv. Marije u Zadru.Pokrovitelj skupa je Zadarska nadbiskupija. Održavanje skupa pomogli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Sveučilište u Zadru, Zadarska nadbiskupija i Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru
Ines GRBIĆ
Zadarske benediktinke

»Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe« naziv je međunarodnog znanstvenog simpozija koji se u četvrtak 17. rujna održava u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Okuplja se 28 predavača iz Hrvatske i Italije, a održava u povodu 11 stoljeća prisutnosti benediktinki sv. Marije u Zadru.

Posjedi zadarskih benediktinki u 18. st.

Skup počinje 17. rujna u 8.30 sati prigodnim pozdravima. U prvom dijelu skupa održava se šest izlaganja, s početkom u 8.45 sati.
Teme izlaganja su: Milenij za nama - osobe i zbivanja u prošlosti Samostana i crkve benediktinki sv. Marije u Zadru (M. Anastazija Čizmin - M. Klara Begić), Benediktinski samostani kao uporište kulturne obnove tijekom srednjega vijeka na širem zadarskom području (Ana Jordan Knežević), Posjedi zadarskih benediktinki u 18. st. (Zdenko Dundović), Regula mostirska/Pravilo sv. Benedikta i organizacija rogovske opatije u srednjem i ranom novom vijeku (Tomislav Galović), Crkva sv. Petra u Selu sv. Marije (Bibinje): rezultati arheoloških istraživanja (Radomir Jurić), Staro i novo: prikazanje stanja istraživanja Kalendara-godovnjaka zadarskog Samostana sv. Marije (OszK Cod. Lat. 48) (Zrinka Nikolić Jakus - Trpimir Vedriš).
U drugom dijelu skupa koji započinje u 10.45 sati izlaganja su: Kapela i kult sv. Krševana u istoimenoj crkvi u Zadru (Ana Mišković), Kulturna baština Benediktinskog samostana sv. Marije od Kaštela u Dubrovniku (Vinicije Lupis), Benediktinci i predromanička skulptura sjeverne i srednje Dalmacije (Ivan Josipović), Utjecaj sv. Hildegarde iz Bingena na Crkvu i društvo svoga vremena (s. Katarina Zrno), Sveta Hildegarda iz Bingena - književnost i teologija u viziji (Marija-Ana Dürrigl), Pariški zbornik Slave 73 (1375) u kontekstu hrvatsko-glagoljske benediktinske baštine (Vesna Badurina Stipčević) i Benediktinska prisutnost u Rijeci i okruženju (Marko Medved).
Treći dio skupa započinje u 14.30 sati. Teme izlaganja su: Prehrana (namirnice) i askeza, umjerena prehrana (Gabrielle Archetti, Katoličko sveučilište Sveto srce), Moliti s knjigama (Simona Gavinelli, Katoličko sveučilište Sveto srce), Ikonografija klauzure i liturgijski prostori (Francesca Stroppa, Katoličko sveučilište Sveto srce), Dobročinstvo i prihvat u samostanu (Laura Del Bono, Sveučilište u Salernu), Monaški život kao obraćenje i služenje Bogu kod Bonifacija Maria Kruga (1838.-1909.) (Fabrizio Messina Cicchetti, OSB), Bonifacije Maria Krug i evanđeoske zabilješke (Silvia Vaglica), Susret Benedikta i Skolastike: između molitve, ljubavi i mistične vizije (Roberta Franchi).

Benediktinska teologija rada

Četvrti dio skupa započinje u 16.45 sati. Teme predavanja su: Lik monaha u benediktinskom Pravilu prema Matejevom evanđelju (Arkadiusz Krasicki), Traženje Boga u Benediktovoj Školi službe Gospodnje (Jozo Milanović), Benediktinska teologija rada (Edvard Punda), Krepost poslušnosti u zapadnoj monaškoj tradiciji do Pravila sv. Benedikta (Ivan Bodrožić), Papa Pavao VI. i sveti Benedikt (Mladen Parlov), Dva Benedikta: Sveti Benedikt i Benedikt XVI. (Elvis Ražov).
Organizatori simpozija su: Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Katoličko sveučilište Sveto srce - Odjel za srednjovjekovne i humanističke znanosti i renesansni
studiji u Milanu, Sveučilište u Firenzi - Odjel klasičnih znanosti te Studi Longobardi – Istraživački institut u Milanu.
Pokrovitelj skupa je Zadarska nadbiskupija. Održavanje skupa pomogli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Sveučilište u Zadru, Zadarska nadbiskupija i Samostan benediktinki sv. Marije u Zadru.
Znanstveni odbor skupa čine profesori: Ivan Bodrožić, predsjednik, Zdenko Dundović, Elvis Ražov, Roberta Franchi i Gabriele Archetti.
Sastav Organizacijskog odbora: Ivan Bodrožić, predsjednik, s. Anastazija Čizmin, Zdenko Dundović, Elvis Ražov, Josip Faričić i Ante Uglešić.

I.G.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)