Općina Sali i Turistička zajednica napravili sve da sezona prođe nesmetano

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Turisti prepoznali ljepotu i sigurnost Dugog otoka
Planiramo još tri manifestacije u posezoni za koje vjerujemo da ćemo uspješno odraditi. To su Triatlon Long Island, koji planiramo za 18. rujna, Dani ljekovitog bilja, koji su na rasporedu od 22. do 29. rujna i Dugi otok Moto tour, koji će se održati od 21. do 24. listopada, kazala je Ivana Čarić
Marin GOSPIĆ
Najduži otok zadarskog arhipelaga oaza je sigurnosti

Špica turističke sezone iznenadila je i otočke ugostitelje. Pandemija koronaviursa kod dijela turista promijenila je navike na odmoru, te su se oni odlučili za manje sredine. Otoci su u tom slučaju prva opcija za odmor. Tim smo povodom kontaktirali Ivanu Čarić, direktoricu Turističke zajednice Općine Sali.

Biser zadarskog arhipelaga

- Mi smo na području TZO-a Sali više nego zadovoljni sezonom. Vjerovali smo u našu destinaciju jer nas niti prošle godine sezona nije »razočarala«. Ipak, ovako dobre rezultate nas je bilo strah prognozirati. Prema podacima sustava eVisitor od 1. siječnja do 31. kolovoza 2021. godine smo na preko 96 posto u dolascima i 105 posto u noćenjima, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. To bi u brojkama bilo 21.769 dolazaka i 166.543 noćenja, kazala je Čarić.
Izvrsne turističke rezultate ostvaruje i sektor nautičkog turizma, gdje se mogla primijetiti velika potražnja za privezištem.
- Kada bismo tome mogli pridodati nautiku, koja se ostvaruje u našim lukama, lučicama, uvalama, Parku prirode Telašćici, bilo bi mnogima jasnije zašto nam je brod Zrmanja, koji vozi vodu na otoke dolazio gotovo svaki dan. Mi, nažalost, nemamo statistiku nautike, ali promatrajući svakodnevno još od svibnja privezišta i sidrišta po otoku, čini nam se da pucaju po šavovima, istaknula je direktorica TZ-a.

Sve pod kontrolom

Pozitivne reakcije na turistički uspjeh ne jenjavaju. Tomu sigurno pridonosi i dobra suradnja Općine Sali i lokalne turističke zajednice, koji su se potrudili da ovogodišnja sezona protekne bez epidemioloških nepoznanica i mogućih žarišta zaraze koronavirusom.
- Prema onim informacijama koje dolaze do nas, mislim da su žitelji i turistički djelatnici također zadovoljni sa sezonom, iako su na početku bili malo skeptični. Međutim, ovo moram istaknuti, Općina Sali i Turistička zajednica su napravili sve da sezona prolazi nesmetano. Odnosno, Općina je u suradnji s HZJZ-om omogućila svima koji to žele da se zaštite, tj. da cijepe, a TZ je u suradnji s Općinom i našom liječnicom još u svibnju dogovorila da se turistima omogući testiranje na otoku, koje se preko TZ - a i doktorice još uvijek provodi i provoditi će se dok bude potrebe, objasnila je Čarić.

Više domaćih, manje talijanskih turista

Epidemiološka ograničenja i problemi oko organizacije događanja nisu pokolebali ekipu s Dugog otoka u namjeri da turistima osigura što atraktivniji odmor i ljetovanje.
- Od manifestacija i događanja održali smo sve koje smo planirali, osim Dugi otok Traila koji je trebao biti u ožujku, jer smo ih planirali na način da ih možemo prilagoditi situaciji. Odnosno, poštovali smo one uvjete koje nam je lokalni i regionalni stožer postavio. Također planiramo još tri manifestacije u posezoni za koje vjerujemo da ćemo uspješno odraditi. To su Triatlon Long Island koji planiramo za 18. rujna, Dani ljekovitog bilja su na rasporedu od 22. do 29. rujna, dok sve završava Dugi otok Moto tourom koji će se održati od 21. do 24. listopada, istaknula je Čarić dodajući kako su od smještajnih kapaciteta najbolje prošli kampovi i kvalitetniji smještaj, naročito kuće za odmor.
- Svi su dobro radili jer je Dugi otok »izoliran«, odnosno najudaljeniji otok zadarskog arhipelaga, pa su ga posjetitelji cijeloga smatrali sigurnim. Jedino i glavno pitanje i ono čime smo se bavili najviše tijekom sezone je mogućnost testiranja i davanje termina za testiranje, rekla je direktorica otočnog TZ-a kazavši kako se struktura posjetitelja nije značajno promijenila.
- Posjetilo nas je znatno više Hrvata koji su »otkrili« Dugi otok. Ove je sezone primjetno manje Talijana, iako ih je u nautici bilo sasvim dovoljno, a možda je tome tako jer Talijani rezerviraju u zadnji čas, pa nije bilo više mjesta. I primijetili smo da je dobna skupina posjetitelja nešto niža, možda zbog toga što nisu mogli partyjati, pa su dolazili i kod nas istraživati naš outdoor - kajakarenje, supove, ronjenje i podmorske špilje, te su ostajali dulje, što se vidi po ostvarenim noćenjima. Uglavnom, sezona za nas još nije gotova, tek je malo popustilo i očekujemo najmanje do kraja rujna dobru posjećenost, a u nautici i dulje, zaključila je Čarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno