Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Priče zadarskih Talijana u knjizi i na DVD-u

14.09.2021. 13:30


Zajednica Talijana Zadar organizira danas poslijepodne susret za svoje članove s početkom u 18 sati, u njihovom sjedištu u Ulici Borelli 8. Tom prilikom podrobnije će ih upoznati s novostima te bogatom kalendaru raznih događanja koja nas očekuju.
Prije svega, prezentirat će Lica (Faces), projekt njihova uvaženog člana, dr. Borisa Curtoa. Ovaj projekt sastoji se od pregleda osoba i njihovih priča, a koje žive na obalama Mediterana i koje su proživjele kulturne i društvene tranzicije prošloga stoljeća, direktno ili indirektno kroz priče svojih grupa pripadnosti ili svojih obitelji.
– Za realizaciju ovog projekta trebat ćemo upravo članove Zajednice, ukoliko će se najvažniji dio sastojati od »slobodnih« intervjua s osobama, neovisno o njihovoj dobi, kako bismo skupili uspomene i ispričane priče. Nadamo se da ćete podijeliti s nama Vašu priču i na taj dopustiti nam realizaciju ovog vrijednog i ambicioznog projekta, poručuju u Zajednici Talijana Zadar.
Projekt Lica se sastoji od tri dijela, fotografskog, kinematografskog i pripovijesti. U prvom dijelu će se prikupljati snimci lica sadašnjih stanovnika (ne samo Talijana) grada Zadra iz kojih se može dokučiti bogatstvo različitih kultura i etničkih skupina koje zajedno žive na ovom malom komadu zemlje povezanom s ostatkom mediteranske Europe Jadranskim morem, po kojem je i dobio ime.
Druga faza su »besplatni« razgovori sa starijim ljudima radi prikupljanja uspomena koje bi u protivnom izumrle, a odnose se na povijest i priče svakog, implicitno naglašavajući koliko je često priča proživljena u prvom licu različita (percipira se kao takva) od onog naučenog u školskim knjigama.
U trećoj fazi prikupljat će se materijal i izdanja knjiga koje djelomično sadrže fotografije snimljene tijekom prve faze s dodatkom (moguće) drugih materijala, fotografskih i pisanih.
Prihod od prodaje knjiga i DVD-ova ovog projekta kroz kanale koji će se definirati bit će darovani ONLUS »Zajednici Talijana Zadar« za jedan projekt koji također treba definirati i dogovoriti. Prijedlog Zajednice bi mogao biti fokus na zaštiti starog talijanskog groblja u Zadru.
Proračun koji će ONLUS platiti kao dio doprinosa za realizaciju projekta projekt je 500 eura isključujući troškove putovanja i smještaja nastale od 13. do 17. rujna za realizaciju intervjua.
Osim projekta Lice, Zajednica Talijana Zadar također najavljuje da će njihovi tečajevi uskoro početi. Osim tečajeva talijanskog jezika, pripremili su i tečajeve hrvatskog jezika za Talijane. Rade i na otvaranju za javnost njihove knjižnice. U programu imaju i brojna druga kulturna, glazbena i umjetnička događanja.