Priče zadarskih Talijana u knjizi i na DVD-u

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zajednica Talijana Zadar pokreće zanimljiv projekt
Zajednica Talijana Zadar predstavit će danas projekt njihova uvaženog člana, dr. Borisa Curtoa. Prikupit će se priče osoba koje su proživjele kulturne i društvene tranzicije prošloga stoljeća
Vedran SITNICA
Zajednica Talijana Zadar upriličuje razne događaje - izložba starih fotografija i razglednica

Zajednica Talijana Zadar organizira danas poslijepodne susret za svoje članove s početkom u 18 sati, u njihovom sjedištu u Ulici Borelli 8. Tom prilikom podrobnije će ih upoznati s novostima te bogatom kalendaru raznih događanja koja nas očekuju.

Prije svega, prezentirat će Lica (Faces), projekt njihova uvaženog člana, dr. Borisa Curtoa. Ovaj projekt sastoji se od pregleda osoba i njihovih priča, a koje žive na obalama Mediterana i koje su proživjele kulturne i društvene tranzicije prošloga stoljeća, direktno ili indirektno kroz priče svojih grupa pripadnosti ili svojih obitelji.
- Za realizaciju ovog projekta trebat ćemo upravo članove Zajednice, ukoliko će se najvažniji dio sastojati od »slobodnih« intervjua s osobama, neovisno o njihovoj dobi, kako bismo skupili uspomene i ispričane priče. Nadamo se da ćete podijeliti s nama Vašu priču i na taj dopustiti nam realizaciju ovog vrijednog i ambicioznog projekta, poručuju u Zajednici Talijana Zadar.

Projekt Lica se sastoji od tri dijela, fotografskog, kinematografskog i pripovijesti. U prvom dijelu će se prikupljati snimci lica sadašnjih stanovnika (ne samo Talijana) grada Zadra iz kojih se može dokučiti bogatstvo različitih kultura i etničkih skupina koje zajedno žive na ovom malom komadu zemlje povezanom s ostatkom mediteranske Europe Jadranskim morem, po kojem je i dobio ime.

Druga faza su »besplatni« razgovori sa starijim ljudima radi prikupljanja uspomena koje bi u protivnom izumrle, a odnose se na povijest i priče svakog, implicitno naglašavajući koliko je često priča proživljena u prvom licu različita (percipira se kao takva) od onog naučenog u školskim knjigama.
U trećoj fazi prikupljat će se materijal i izdanja knjiga koje djelomično sadrže fotografije snimljene tijekom prve faze s dodatkom (moguće) drugih materijala, fotografskih i pisanih.
Prihod od prodaje knjiga i DVD-ova ovog projekta kroz kanale koji će se definirati bit će darovani ONLUS »Zajednici Talijana Zadar« za jedan projekt koji također treba definirati i dogovoriti. Prijedlog Zajednice bi mogao biti fokus na zaštiti starog talijanskog groblja u Zadru.

Proračun koji će ONLUS platiti kao dio doprinosa za realizaciju projekta projekt je 500 eura isključujući troškove putovanja i smještaja nastale od 13. do 17. rujna za realizaciju intervjua.

Osim projekta Lice, Zajednica Talijana Zadar također najavljuje da će njihovi tečajevi uskoro početi. Osim tečajeva talijanskog jezika, pripremili su i tečajeve hrvatskog jezika za Talijane. Rade i na otvaranju za javnost njihove knjižnice. U programu imaju i brojna druga kulturna, glazbena i umjetnička događanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)