Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tomčić: Učenici će steći sve vještine koje će ih pripremiti za tržište rada

14.09.2021. 08:17


Svečano obilježavanje početka izgradnje automehatroničarske radionice održano je jučer u dvorištu Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru.
Otvorenju radova nazočili su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković te njihovi suradnici.
Radovi na izgradnji objekta vrijedni su 4.410.414,14 kuna s PDV-om. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Zadarska županija sufinancirala je projekt s 267.746,64 kuna, koliko je iznosila razlika između inicijalne ponuđene cijene, s PDV-om, i procijenjene vrijednosti infrastrukturnih radova u projektnoj prijavi.


Vještine za tržište rada
Predviđeni rok završetka je 18 mjeseci, a radove izvodi građevinska tvrtka »Constructa Terra« prema arhitektonskom rješenju projektanta Bogdana Marova. Buduća radionica veličine je 300 metara četvornih, u prizemlju će biti radionice za servisiranje motornih vozila i učionice za nastavu, dok će na katu biti kabinet za automehatroniku i robotiku.
Izgradnja moderne automehatroničarske radionice ključne za rad i usavršavanje u autoindustriji samo je dio EU projekta »«Bolji uvjeti za učenje kroz rad – unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva« vrijednog 29. 965.321,15 kuna.
Projekt je to koji će Strukovnoj školi osigurati i opremanje postojećih školskih učionica, radionica i laboratorija, dok će vrijednu specijaliziranu opremu dobiti i partnerske škole, odnosno Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka te Industrijsko-obrtnička škola Pula.
Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova pruža tehničku pomoć. Angažman Agencije omogućava projekt Zadra Nova za vas kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge ranije pripreme i sada provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera.
Najprije je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, pozdravio okupljene istaknuvši kako je Zadra Nova njihov najveći suradnik, suvoditelj ovog projekta, kako u prijavi, tako i u provedbi.
Ravnatelj Tomčić naglasio je kako će učenici imati još više novih tehnologija za funkcionalnu nastavu, više vježbi, interaktivnih metoda rada, a sve s ciljem da steknu sve vještine koje će ih pripremiti za moderno tržište rada.


Značajna društvena vrijednost
Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković kazala je kako Zadra Nova od prvog dana prati Strukovnu školu u procesu u kojem je ona dobila još jednu potvrdu da je među najboljima postavši Regionalni centar kompetentnosti. Zahvaljujući tome, kazala je, osigurana su ova europska sredstva kojima se financiraju radovi koje danas otvaraju.
– Osim izgradnje automehaničarske radionice, uredit će se učionice, ali će se omogućiti i lakši pristup za osobe s invaliditetom čime ovi radovi dobivaju dodatnu značajnu društvenu vrijednost, dodala je Dujmović Vuković i zaključila da ulaganjem u obrazovanje učenika ulažemo u hrvatsku budućnost.
Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, ovom je prigodom istaknuo kako obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u razvoju kompetencija mladih i čine najvažniji preduvjet za njihov uspješan život.
– Dokaz tome svakako je i ova škola. Pogled na punionicu električnih vozila sjetit će nas na sad već davni projekt »e-mobil« i prve dobivene certifikate u Hrvatskoj za zvanje stručnjaka za rad na hibridnim i električnim vozilima. Taj podatak potvrđuje kako upravo kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanji cjeloživotno učenje razvijaju ključne kompetencije potrebne za osobni profesionalni razvoj i zapošljivost, ali i socijalnu uključenost i razvoj gospodarstva u cjelini. Strukovna škola Vice Vlatkovića pokazuje kako se brzo i efikasno prilagoditi promjenama na tržištu rada, novim tehnologijama i poslovnim prilikama, istaknuo je Dukić.




Iz klupa na posao
Gradonačelnik Dukić također je čestitao učenicima ove škole na osvojenoj nagradi na hackatonu koji se održao prošlog tjedna u sklopu Smart City konferencije i dodao kako ne sumnja da će i novi centri kompetentnosti u ovoj te u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
– Danas počinju radovi na novoj radionici, ali projekt je puno opsežniji, a nudi ogromne mogućnosti stjecanja suvremenih znanja i vještina u sektoru strojarstva, zaključio je Dukić čestitavši svima na projektu.
Župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuo je ponos zbog projekta, prisjetivši se kako je prije godinu dana održana konferencija koja je predvidjela sve ovo što se danas ostvarilo.
-Tržište rada je nemilosrdno i traži gotove ljude. Traži ljude koji će izaći iz klupa i početi raditi. Mislim da je ovo jedan dobar put, učenje uz rad. Upravo je to najbolji i najbrži put za dobiti gotove ljude. Čestitam ravnatelju i svima koji su radili na ovom projektu, kazao je župan Longin te otvorio radove na izgradnji radionice.