Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Danas odluka o slučaju Ernesta Rađena

Autor: Minja Gugić

13.10.2008. 22:00
Danas odluka o slučaju Ernesta Rađena


Umirovljeni general Imra Agotić saslušan je u petak na Županijskom sudu u Zadru u svojstvu vještaka vojne struke. Time je istraga napokon okončana, a danas bi se trebala znati odluka Županijskog državnog odvjetništva hoće li protiv Rađena biti podignuta optužnica ili će se u nedostatku dokaza odustati od daljnjeg kaznenog progona
Umirovljeni general Hrvatske vojske, Imra Agotić, saslušan je u petak na Županijskom sudu u Zadru u svojstvu vještaka vojne struke, a u sklopu istrage koja se vodi protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (48) zbog kaznenog djela ratnog zločina.
Nije poznato što je Imra Agotić rekao istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Vladimiru Mikolčeviću, ali se zna da je general Agotić bio posljednji ispitani svjedok u “slučaju Rađen”.
Spis je nakon toga proslijeđen na odluku Županijskom državnom odvjetništvu koje sada treba odlučiti ima li osnove za podizanje optužnice ili će, pak, u nedostatku dokaza biti obustavljen kazneni progon protiv Ernesta Rađena.
Odluka o tome trebala bi javnosti biti poznata danas.
On je, podsjećamo, krajem travnja ove godine temeljem tjeralice izručen Hrvatskoj iz Grčke i od tada je u pritvoru Županijskog suda u Zadru. Osumnjičen je da kao zapovjednik Vojne policije u Benkovcu nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, a prema mišljenju tužiteljstva – mogao je. Toga dana je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju i nakon ulaska u mjesto surovo ubila 43 osobe, većinom civile.
Tijekom istrage saslušano je i više preživjelih svjedoka škabrnjske tragedije, a u svojoj obrani pred istražnim sucem Mikolčevićem, Rađen je od početka nijekao sve što mu se stavlja na teret.
Prema njegovim tvrdnjama, kasnije kad je saznao za zločin, u dva je navrata u svojoj obrani tvrdio kako je pomagao preživjelim mještanima tako što im je nosio hranu.