Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Još malo i gotovo 100 po utakmici!

Autor: Ivan Knežević

13.10.2008. 22:00
Još malo i gotovo 100 po utakmici!

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je dao najviše poena (276), slijede FMP (258), Vojvodina (256), Budućnost i Zvezda (po 252), itd. Najmanje poena primio je Partizan (205) što je nekako i očekivano s obzirom na košarkašku filozofiju koju ima Dušan Vujošević
Poslije tri kola u NLB ligi četiri momčadi imaju po 3 – 0: Zadar, C. zvezda, Budućnost i Partizan. Takav je i redoslijed jer je Zadar ostvario najveću razliku u koševima, plus 65, Zvezda ima plus 40, Budućnost plus 35, a Partizan plus 24. Zadar je dao najviše poena (276), slijede FMP (258), Vojvodina (256), Budućnost i Zvezda (po 252), itd. Najmanje poena primio je Partizan (205) što je nekako i očekivano s obzirom na košarkašku filozofiju koju ima Dušan Vujošević, a Zadar i Zvezda primili su po 211 poena.
Goli brojevi ponešto govore, ali ne mogu otkriti sve. Zadar je, nedvojbeno, momčad koja je u tri kola ostavila najdublji dojam, čija je igra impresionirala svakoga tko je vidio sve tri utakmice. Sve tri pobjede koje je Zadar ostvario došle su nakon sjajnih igara, ali ne bi bilo u redu zanijekati vrijednost triju pobjeda koje su ostvarile i preostale tri momčadi. Posebno je zanimljivo i možda će o nečemu i odlučivati, što je Partizan u Vršcu pobijedio Hemofarm, što se može dobrim dijelom usprediti i s vrijednošću pobjede Zadra u Zagrebu protiv Cibone.
U pojedinačnoj statistici također ima zanimljivih pojedinosti i pokazatelja. Podatak da u trenutačnom redoslijedu za MVP među deset vodećih nema niti jednog igrača Zadra nije razlog za žalobni izraz lica. Dapače, dobro je da je tako jer i to ukazuje na ono što već i vrapci na gurli znaju, Zadar ima – momčad! Vodeći je Labović iz FMP-a s prosjekom indeksnog poena 23, 33, a taj je igrač i vodeći među strijelcima s 22, 67 poena po utakmici. Na popisu najboljih strijelaca Johnson je četvrti sa 16, 67 poena, a Todor Gečevski je peti sa 16, 33. Upravo su i njih dvojica u tri kola pokazala što znači biti starosjedilac jer je njihova igra imala sve moguće obrise kakve i treba imati igra nekoga tko je u jednoj momčadi petu sezonu. Među strijelcima za dva poena u deset nema nikoga iz Zadra, a među tricašima na devetom je mjestu Damir Rančić s prosjekom 2, 0 po utakmici. Ni u slobodnim bacanjima nema nikoga među deset i sve je to, zapravo, veoma dobro i neka potraje, ali da Zadar pobjeđuje!
U skokovima je Božović iz Budućnosti prvi, ima devet u prosjeku, a Hrvoje Perić je peti, sa 6, 67 u prosjeku. U napadačkom skoku Gečevski je šesti, Perić sedmi, obojici je prosjek po dva. U obrambenom skoku opet nikoga među deset vodećih. U skupini igrača s najviše asistencija vodi Popović (6, 33), a Rok Stipčević je četvrti s 4, 33 po utakmici. Malik Dixon trenutačno je deseti s 3, 67 po utakmici što je izvrsna kombinacija, veoma korisna za momčad.
Statistika će, naravno, iz kola u kolo biti ovakva i onakva. Podložna je promjenama, a jednim dijelom može biti i pokazatelj mnogih vrijednosti. Kad je u pitanju Zadar onda se može reći da će individualna statistika biti u drugom planu jer Zadru nije cilj izbacivati ovog ili onog igrača, nego je Zadru cilj što bolje igrati i što više pobjeđivati. Trenutačna postignuća pojedinih igrača treba promatrati u kontekstu opće koristi.
I to je jedino važno. Ako se ovdje već razglabalo o statistici, onda i mala najava za sljedeću utakmicu Zadra. Petrovićeva momčad, koja je dala najviše poena u tri kola, igrat će protiv momčadi koja je primila najmanje poena u tri kola.