Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lovno kinološki kup osvojio Hari Herak

Autor:

13.10.2008. 22:00
Lovno kinološki kup osvojio Hari Herak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ni u jednom momentu svih radnji koje mi ocjenjujemo nemate segment glume kao da on to radi zbog bodova. Sve je u funkciji lova, svaki njegov pokret i pokret njegova psa. Točno se vidi da to nije naučena radnja za natjecanje, nego Herak tako svakodnevno lovi, kazao je sudac o pobjedniku Heraku
Hari Herak zajedno s engleskim seterom Fee Vis Trankquilla pobjednik je Državnog prvenstva u lovno kinološkom kupu “Sveti Hubert”. Herakov njemački ptičar kratke dlake Vega proglašen je pobjednikom Državnog prvenstva u radu kontinentalnih ptičara, dok je na Državnom prvenstvu u radu engleskih ptičara pobjednikom proglašen engleski seter Nesta od Pastorčića vlasnika Livia Pastorčića.
Državna prvenstva održana su u Zadarskoj županiji tijekom 11. i 12. listopada u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i suorganizaciji Hrvatskog lovačkog saveza. Prvenstva su okupila lovce, kinologe i njihove pse iz osamnaest županija plus dvanaest pojedinačnih natjecatelja. Oni su svoju vještinu pokazali na terenima lovačkih udruga LD Dijana iz Zadra i LD Jarebica iz Nina. Dodajmo kako se natjecanja već četvrtu godinu zaredom održavaju kao memorijal posvećen Marku Medaru.
Pobjednici iz uzgoja Pastorčić
Prvenstva je na Boriku u Zadru otvorio Davor Zec, načelnik Odjela za gospodarenja lovištima pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji je tom prilikom istaknuo kvalitetu lovišta u okolici Zadra.
– Ova priredba je kraljevska disciplina koja precizno održava stanje naše cjelokupne lovne kinologije, a poglavito radne osposobljenosti pasa ptičara. Republika Hrvatska i njeni lovci i kinolozi mogu se ponositi dosadašnjim rezultatima. Pozdravljam odluku da se ova priredba održi u Zadru, gradu u čijoj okolici se nalaze lovišta koja su postala prepoznatljiva u Europi upravo po treningu pasa ptičara zbog iznimno velikih matičnih fondova jarebice poljke.
Prisutnima se obratio i predsjednik povjerenstva za lovnu kinologiju Hrvatskog kinološkog saveza Dražen Tuličić, koji se također osvrnuo na lovišta.
– Domaćinima koji su uspjeli očuvati lovišta, autohtonu jarebicu, jedno neizmjerno hvala uime svih vas i uime oba saveza, kazao je Tuličić.
Prvi dan održalo se Državno prvenstvo u radu ptičara, što je bilo uvertira u glavni događaj Kup Sv. Huberta. Od ukupno 28 prijavljenih engleskih setera i pointera njih šest zadovoljilo je potrebne kriteriji. Kod kontinentalnih ptičara ta je brojka bila za jedan više, a natjecalo ih se ukupno četrdeset i devet. Već smo spomenuli kako je titula najboljeg engleskog ptičara pripala Nesti od Pastorčića, vlasnika i voditelja Livia Pastorčića. Isti pas osvojio je prvenstvo i lani.
– Ove godine su prvi, drugi i treći pas iz uzgoja Pastorčića. Nesta od Pastorčića se okotila kod mene u kući prije pet godina i isto toliko dugo je dresiram. Koliko će ona još biti aktivna, ovisi o zdravlju, a to je još otprilike oko četiri-pet godina, rekao je vlasnik i voditelj pobjedničkog setera Livio Pastorčić.
Subotnje natjecanje bilo je samo zagrijavanje za vrhunac zadarskog vikenda, glavni mamac koji je okupio lovce u velikom broju, nedjeljni Lovački kup Sv. Huberta. Kup Sv. Huberta nije obično natjecanje u lovu. On okuplja kremu hrvatskog lovstva. Radi se i o jednom edukativnom događaju gdje obični lovci imaju priliku što naučiti od vrhunskih majstora lovstva, vidjeti kako se lovac treba ponašati u lovištu i iskazivati poštovanje prema “struci”, prirodi i divljači. Zato je cilj Kupa Sv. Huberta njegovati sportski duh i lovačku etiku među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare, odnosno španijele i s ostvarenim rezultatima pridonose razvoju lovstva i kinologije.
Teški uvjeti
Četrdeset i devet lovaca podijeljenih u pet baterija uputilo se u maglovito jutro na lovišta u okolici Galovca, Prkosa i Nina. Natjecanje se održalo u iznimno teškim klimatskim i vegetacijskim uvjetima, što je dodatno otežavalo lovcima i njihovim psima da pokažu svoje kvalitete. Svaki lovac imao je svojih pola sata da sebe i svog psa prezentira u najboljem svjetlu, a za to vrijeme suci su ocjenjivali njihovu vještinu gađanja oružjem, lovačke obrazovanosti i točnosti, sigurnost i vještinu samog lovca, njegov sportski duh te aspekt dresure psa i njegove prirodne urođenosti. Unatoč teškim uvjetima u svim baterijama ispunjeni su uvjeti da pobjednik uđe u baraž. U njega su ušli Hari Herak, Davor Gmižić, Hrvoje Kukas, Ivan Gligora i Vlado Vidas. Njihovu vještinu ocjenjivali su suci Nenad Vujanović, Velimir Sruk, Dražen Tuličić i Marino Bogdanić. Vrijednost baraža je u tome što prvacima baterija sude isti suci, tako da za sve vrijedi isti kriteriji što u natjecanjima po baterijama nije slučaj.
Pobjednik baraža, a samim time i Kupa bio je Hari Herak. Nekom čudnom igrom slučaja Heraku je i pripao startni broj jedan koji je jedini preostao nakon što su prethodna četiri natjecatelja izvukla brojeve. Čovjek koji je do sada bio četrnaest puta prvak svijeta i koji ni sam ne zna koliko puta prvak države, i ovaj put je pokazao svoju superiornost nad drugima, osvojivši 85 bodova, 19 više od drugoplasiranog Ivana Gligora. Biranim riječima opisivao je Herakovu vještinu i sudac Vujadinović na proglašenju pobjednika.
– Ni u jednom momentu svih radnji koje mi ocjenjujemo nemate segment glume kao da on to radi zbog bodova. Sve je u funkciji lova, svaki njegov pokret i pokret njegova psa. Točno se vidi da to nije naučena radnja za natjecanje, nego Herak tako svakodnevno lovi, kazao je sudac o Heraku.
Sam pobjednik je svoju veličinu pokazao još jednom gestom na zatvaranju, tako što je pobjednički pokal darovao obitelji Benčić, obrazlažući to zaslugama te obitelji za razvoj hrvatske kinologije.
– Lovstvom i kinologijom bavim se već trideset i dvije godine. Puno sam truda i rada uložio u sve to. Dnevno ulažem u to dvadeset sati. Ipak, sve to se isplati i nadam se da će mladi lovci nastaviti s mojim radom. Mislim da je i ovo natjecanje pokazalo da ovdje ima lovaca svjetskog kalibra.