Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tko odbije pregled kod privatnika – čeka

Autor:

13.10.2008. 22:00
Tko odbije pregled kod privatnika – čeka


Pacijentima koji su u neku od bolnica naručeni na pretragu ili operaciju za tri mjeseca ili dulje, na adrese će stići pozivi da to obave o trošku HZZO-a u privatnoj poliklinici ili u manjoj državnoj bolnici gdje nema čekanja, rekao je ministar Darko Milinović. Ukoliko pacijent ne pristane, sam će biti odgovoran za čekanje i posljedice
Pacijentima koji su u nekoj od hrvatskih bolnica naručeni na pretragu ili operativni zahvat za tri mjeseca ili dulje, na kućne će adrese već od idućeg tjedna početi stizati pozivi da taj zahvat ili pretragu obave o trošku HZZO-a u privatnoj poliklinici ili u manjoj državnoj bolnici gdje nema toliko pacijenata. Tako će pacijentu koji umjesto u Zagrebu operaciju na poziv HZZO-a obavi na primjer u karlovačkoj bolnici, biti podmireni svi putni troškovi, a tko ne pristane na takvu ponudu, sam će biti odgovoran za dugotrajno čekanje.
Ovakav koncept skraćivanja dugih lista čekanja u bolnicama, što ga je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio ministar zdravstva Darko Milinović, počinje se primjenjivati odmah, a do kraja godine – kako tvrdi – smanjit će liste čekanja i za 50 posto.
Ministar je jučer potpisao anekse ugovora sa šest privatnih osiguravatelja i poliklinika (Sunce, Croatia osiguranje, Euromedic, Osiguranje Zagreb, Medico i Medikol), čime je ugovoreno 3.000 dijagnostičkih postupaka magnetske rezonancije (MR) i kompjutorske tomografije (CT) do kraja godine, vrijednosti dva milijuna kuna. Cijenu pretraga u privatnim ustanovama koje će se obavljati uz uputnicu liječnika opće medicine, u potpunosti snosi HZZO. Po riječima Milinovića, ugovorena cijena za 50 posto jeftinija je od cijene tih pretraga koju sada plaća HZZO. U Hrvatskoj trenutačno na te dvije pretrage čeka 7.000 pacijenata.
Formiranje nacionalne liste
Na skraćivanju lista čekanja, ističe ministar, moraju poraditi i ravnatelji bolnica kojima će se financirati svako prekoračenje limita u cilju smanjenja lista čekanja.
– Ako se u nekoj bolnici jedan mjesec ugradilo 50 stentova, a idući mjesec stotinu, HZZO će platiti taj dodatni trošak, ilustrirao je Milinović koji je uvjeren da će njegov plan zadati “odlučujući udarac” listama čekanja. Nacionalna lista čekanja formirat će se za pretrage i zahvate na koje se najdulje čeka, a to su ultrazvuk srca, MR, CT, ugradnju stenta, kardiokirurgiju, operaciju kuka i žučnog kamenca. Milinović je osnovao poseban odjel za liste čekanja u svom ministarstvu, a formiranjem nacionalne liste čekanja više neće biti prostora za umjetno stvorene liste čekanja kakve nastaju ako se pacijent prijavi za istu operaciju u četiri bolnice.
Milinović se pohvalio da su liste čekanja u Hrvatskoj već sad daleko kraće nego u razvijenim zapadnim zemljama, a za primjer navodi da se na operaciju kuka u Švicarskoj, Njemačkoj ili Austriji čeka tri godine, u skandinavskim zemljama četiri godine, a u SAD-u čitavo desetljeće. U Hrvatskoj se na takav zahvat čeka najdulje godinu i pol. I lista lijekova u Hrvatskoj je, veli Milinović, gotovo dvostruko dulja nego u susjednoj Sloveniji, a trostruko sadržajnija nego u Srbiji i BiH.


Milinović: Štednja da, ali ne na pacijentima
Ministarstvo zdravstva uklopit će se proračunom za 2009. godinu u opću racionalizaciju na koju je ministre pozvao premijer Sanader, ali ne na uštrb pacijenata, istaknuo je Milinović.
– Reformom ćemo postići da izdvajanja za zdravstvo budu fiksna barem tri godine, ako ne bude većih tektonskih poremećaja na financijskom tržištu – rekao je Milinović, te dodao da “ima mnogo načina štednje koje pacijenti neće osjetiti”. Do ožujka 2009. ministarstvo će uložiti 500 milijuna kuna u kupnju pet novih CT-uređaja, četiri MR-a i devet linearnih akceleratora za liječenje onkoloških bolesnika.