Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uskok kao tri splitska kluba zajedno

Autor: Zrinka Grancarić

13.10.2008. 22:00
Uskok kao tri splitska kluba zajedno

Foto: Filip BRALA



Očekivali smo dosta odličja, ali ne baš ovoliko -12! Malo je reći da smo bili ponosni što su se naši jedriličari toliko puta penjali na pobjedničko postolje, kazao je sportski direktor JK Uskok Robert Sandalić
Domaći teren u jedrenju u pravilu ne znači previše, pogotovo kad je vjetar stabilan, kao što je bio na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za olimpijske klase, koje se od 9. do 12. listopada održalo u Zadarskom kanalu. No, ljestvica osvajača medalja mogla bi zavarati, jer naoko izgleda kao da je domaći teren donio prevagu. Kakva se samo žetva medalja za Zadar dogodila na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za olimpijske klase. Svi zadarski jedriličari uzeli su najmanje jednu medalju, tri splitska kluba zajedno osvojila su isti broj odličja kao Uskok sam.
– Očekivali smo dosta odličja, ali ne baš ovoliko -12! Malo je reći da smo bili ponosni što su se naši jedriličari toliko puta penjali na pobjedničko postolje. I drago nam je da smo osvajali medalje u svim dobnim kategorijama, i u nekoliko različitih klasa, što pokazuje bogatstvo našeg kluba. Sve vodi k tome da ćemo još jedanput srušiti klupske rekorde, nekako iz godine u godinu govorimo kako smo imali najbolju godinu u povijesti kluba, čini se da ćemo to morati još jedanput reći – prezadovoljan je sportski direktor JK Uskok Robert Sandalić.
Iznenadile su Matea Senkić i Kasia Kurtin s medaljama u seniorskoj konkurenciji.
– Nismo ovo očekivale i jako smo sretne – kažu djevojke uglas. Jedino ih je Tina Mihelić (Galeb, Kostrena) uspjela svladati, ali Senkić ju je itekako namučila, dva dana joj se vozila na krmi. Kurtin se uspješno obračunala s Geom Barbić (Vega), lovila je razliku iz dana uz dan, u zadnji plov je ušla s jednim bodom prednosti, koji je uspjela sačuvati hladne glave, kao da ima sto takvih regata u Laser Radialu iza sebe, a ovo joj je bila tek prva regata u ženskom olimpijskom jednosjedu. Senkić je imala malo više iskustva, čak jedno isplovljavanje na more u Radialu. Olimpijci Pavle Kostov i Petar Cupać malo su se poigrali u klasi 470.
– Nažalost, nije bilo dovoljno brodova da se održi Prvenstvo Hrvatske za 49er, pa da ne sjedimo prekriženih ruku i da malo pojačamo konkurenciju u 470 nastupili smo u toj klasi. S obzirom na uvjete laganijeg vjetra nismo ni očekivali da ćemo pobijediti Eniu Ninčević i Romanu Župan, koje su, s obzirom da mi imamo 20 kg viška za ovu klasu, po ovakvim uvjetima značajno brže od nas. Dobro smo se zabavili s Lovrom Ivanovim i Markom Carićem, mislim da smo bili dobar sparing partner jednoj i drugoj našoj posadi u 470 – rekao nam je Pavle Kostov.
Iduće sezone Ninčević/Župan trebale bi se pridružiti Kostovu i Cupaću na regatama olimpijskog ciklusa u punom zamahu. Veteran Miro Magašić izborio se u lokalnoj konkurenciji za naslov veteranskog prvaka Hrvatske u Laseru. Danima uoči regate u Uskokovom su hangaru padale oklade koji će od trojice veterana uzeti zlato, šala na vlastiti račun nije nedostajalo, a na krme veteranskih Lasera nepoznati je počinitelj zalijepio imena poput “Lumbago” i “Išijas”.
– Marin Milardović i Darko Mičić su me nagovorili da im se priključim, trenirali su duže od mene, no eto nekako sam upravo ja uzeo zlato, iskreno nisam to očekivao – kazao je Magašić.
Uskokovom slavlju pridružio se i Mihovil Fantela, član Svetog Krševana, koji je bio brončani na olimpijskoj dasci. U Svetom Krševanu uskoro će na dasci zajedriti i Dominik Bačić, koji je ove godine izašao iz Optimista i prelazi u juniore.
Do kraja godine još je dosta regata u kalendaru, vjerujemo da će biti još dobrih rezultata zadarskih jedriličara.