Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Veća cijena prerade maslina

Autor: Dragana Glavočić

13.10.2008. 22:00
Veća cijena prerade maslina

Foto: Alenka FESTINI



Cijena prerade maslina nije se podizala zadnjih šest godina, a iznosila je kunu po kilogramu. U međuvremenu se povećavala cijena energenata, električne energije, ulja za loženje i ostalih troškova koji utječu na preradu. Stoga je moralo doći do određenih korekcija cijene, kazao je Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara
U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar nedavno je održan sastanak Udruge dalmatinskih uljara. Na sastanku se raspravljalo o cijeni prerade ploda masline za 2008. godinu te su uljari bili obaviješteni o subvenciji Ministarstva poljoprivrede za otkup ploda masline.
Naime, krajem kolovoza ove godine, od Ministarstva poljoprivrede Udruga je zatražila povećanje subvencija za preradu maslina za najmanje 30 lipa.
– Cijena prerade maslina nije se podizala zadnjih šest godina, a iznosila je kunu po kilogramu. U međuvremenu se povećavala cijena energenata, električne energije, ulja za loženje i ostalih troškova koji utječu na preradu. Stoga je moralo doći do određenih korekcija cijene. Kako bi uljari izdržali ovu kampanju, moralo je do toga kad-tad doći, obrazložio je ovo poskupljenje Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara te dodaje da u Udruzi uljara nipošto nisu sretni što moraju poduzeti ovakve mjere koje će najviše pogoditi same proizvođače maslina, ali ih moli za razumijevanje.
Dalmatinske uljare od početka sezone prerade maslina povisit će cijene prerade za najmanje 30 lipa po kilogramu ploda. Dalmatinski proizvođači maslina tako će umjesto dosadašnje jedne kune, koju su ionako dobivali poticajem Ministarstva poljoprirede, preradu maslina plaćati kunu i 30 lipa. Navedenu cijenu uljari su prihvatili u četiri dalmatinske županije, dok su dvije uljare na Braču izašle s cijenom od 1,20 kuna po kilogramu, i to puno ranije nego je došlo do povećanja cijene prerade maslina.
Zbog suše dalmatinski maslinari u gubitku su od gotovo 30 posto u odnosu na prošlogodišnji urod. Kako doznajemo, na pojedinim se otocima najvjerojatnije neće organizirati berba maslina.
Udruga dalmatinskih uljara osnovana je 12. lipnja 2008. godine, a registrirana je 24. srpnja 2008. godine pri nadležnom tijelu državne uprave. Sjedište Udruge je u Šibensko-kninskoj županiji u Vodicama. Udruga trenutačno broji 35 članova uljara s područja pet županija: Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske.
– Cilj Udruge je okupljanje svih uljara Dalmacije, zastupanje i zaštita interesa prerađivača maslina tj. proizvođača maslinova ulja, unaprjeđenje prerade maslina, povećanje proizvodnje maslina, unaprjeđenje marketinga i prodaje maslinova ulja i promidžba maslinova ulja te njegove potrošnje u Republici i inozemstvu, kazao je Buntić te dodao da je resorno ministarstvo prepoznalo Udrugu kao partnere i uključilo u radnu grupu za maslinarstvo tj. preradu maslina i maslinovo ulje.