Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biškupić uputio sućut Petrićevoj obitelji

13.10.2010. 22:00
Biškupić uputio sućut Petrićevoj obitelji


Obitelji prije nekoliko dana preminulog kipara Ratka Petrića ministar kulture RH mr. sc. Božo Biškupić poslao je izraz dubokog žaljenja i sućuti:
– S tugom sam primio vijest o odlasku hrvatskog kipara Ratka Petrića. U svojem polustoljetnom i plodonosnom umjetničkom djelovanju, kao autor enormne radne energije, Petrić je trajno ostao vjeran skulpturi, ali se rado okušao u grafici, dizajnu, karikaturi i performansu. Međutim, u toj svojoj tipološkoj raznolikosti ostavio je po kvaliteti vrlo ujednačeni opus, koji ga svrstava među najzanimljivije osobnosti domaće suvremene umjetničke scene.
Ratko Petrić je nakon školovanja na zagrebačkoj akademiji svoj život trajno posvetio umjetnosti, djelujući kao član grupe „Biafra” i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a bio je i utemeljitelj likovne kolonije i Parka skulptura u Jakovlju, inicijator Aleje skulptura na savskom nasipu u Zagrebu, neumorno stvarajući istodobno i svoj javni i reprezentativni umjetnički opus. Monumentalnost njegovih djela, napose njegove javne i spomeničke plastike, predstavlja trajno svjedočanstvo raznolikosti hrvatske likovne scene, na kojoj je Petrićevo ime upisano velikim slovima.
Petrić je bio nesuspregnut u oblikovanju svog autentičnog i ekspresivnog likovnog izraza, u ideji najčešće provokativnog, duhovitog i socijalno angažiranog. Zbog svog bogatog umjetničkog i kiparskog opusa, kojega ponajprije karakterizira zanimanje za društvenu problematiku i vjerovanje u smisao angažmana i poruke u umjetnosti, Ratko Petrić će nam ostati u trajnom sjećanju.
U ime Ministarstva kulture i moje osobno primite izraze iskrene sućuti, napisao je ministar Biškupić.