Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ministarstvo ruši bespravne objekte u Povljani

13.10.2010. 22:00
Ministarstvo ruši bespravne objekte u Povljani


Uobičajeno jutarnje ispijanje kave u Povljani u srijedu je prekinula teška mehanizacije koja je u pratnji policije stigla po nalogu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i uputila se prema Velikom  čelu, slivnom području jezera Velo blato koje je zaštićeni ornitološki rezervat. Odmah po dolasku na Veliko čelo strojevi su počeli s uklanjanjem bespravno izgrađenih objekata. Dok su strojevi rušili gospodarski objekt, naišli smo na Miru Jurić, medicinsku sestru iz Bihaća koja je čekala dolazak mehanizacije do njenog objekta.
“Teško je ovo gledati jer u ovo smo uložili novac, a mi nismo bogataši jer da jesmo onda bi smo kupili apartman, a kada smo kupovali zemljište rečeno nam je kako možemo postaviti kamp kućicu kao što su ih postavili i drugi koji su već bili na ovom zemljištu,” rekla je Mira Jurić. “Mi smo napravili betonsku podlogu kako bismo imali terasu i to je ono što nam ruše. Žalosno je ovo što se događa, a eto ruše i objekt čovjeka koji nam je prodao zemljište. Na ljeto je netko provalio u sve kućice koje su ovdje i tada se nije reagiralo i nije se našao počinitelj, a sada se brzo reagira kada treba rušiti. Žalosno je i to da ovdje u okolini ima nekoliko kuća koje su na istom području kao i ovo što mi imamo, a to se ne ruši.”
Od policije smo doznali kako za vrijeme rušenja nije bilo incidenata. U općinskoj upravi Povljane kažu kako nisu znali za rušenje, a to je potvrdio i načelnik Opčine Povljana Ivica Pogorilić.
“Za dolazak mehanizacije i za rušenje objekata u Povljani doznao sam kada je već sve počelo, a bilo je ljudi koji su me nazivali i pitali me što se događa, ali ja sam o svemu doznao kada i drugi mještani,”  rekao je Pogorilić.
Mještani Povljane su međusobno razgovarali o rušenju,  ali nisu bili raspoloženi  za davanje izjava za medije. No, neki od njih su ipak rekli kako gospodarski objekt u vlasništvu mještanina Povljane koji je prodao zemljište bespravnim graditeljima ne bi trebalo rušiti jer se radi o starom, postojećem objektu.
Kata Gojević, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kaže kako se radi o nastavku aktivnosti građevinskih inspektora na provedbi Zakona o prostornom uređenju i gradnji izvršenjem inspekcijskih rješenja.
“Izvršenja su započela uklanjanjem šest bespravnih građevina izgrađenih na poljoprivrednom zemljištu, u neposrednoj blizini vodospreme kod mjesta Povljana. Investitorima, koji su bespravno gradili na navedenim lokacijama Uprava za inspekcijske poslove uputila je pozive da sami uklone svoje građevine, a kako to oni nisu učinili, dana 13. listopada 2010. godine započelo je izvršenje inspekcijskih rješenja koje uz nadzor građevinskih inspektora Područne jedinice u Zadru izvodi ugovorni izvođača MZOPUG-a, uz osiguranje koje provode djelatnici MUP-a,” rekla je Kata Gojević.
Kata Gojević je pojasnila kako se lokacija u Povljani na kojoj se provode izvršenja inspekcijskih rješenja nalazi, prema Drugoj izmjeni i dopuni Prostornog plana Općine Povljana, objavljenom 09. siječnja 2009. godine u Službenom glasniku Zadarske županije 1/2009 na zemljištu namjene “Ostalo poljoprivredno zemljište”.
Rušenje bespravnih objekata, navela je Kata Gojević, idućih će se dana nastaviti u Općini Kolan, na predjelu Križine i na području Kolanjsko blato koje je ornitološki rezervat.