Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Psi ostaju, a karavane prolaze?

13.10.2010. 22:00
Psi ostaju, a karavane prolaze?


Na temelju suglasnosti Županijske skupštine dobili smo lokacijsku dozvolu i sad čekamo odluku Središnjeg državnog ureda od kojeg bismo trebali dobiti građevinsku dozvolu. Točnije, čekamo da nadležno Ministarstvo ovaj projekt proglasi od interesa za RH, kako bismo na osnovu toga dobili pravo vlasništva. Tek nakon što mi budemo vlasnici tog zemljišta, moći ćemo dobiti i građevinsku dozvolu, pojasnio je Dražen Grgurović


Vijest o tome kako će Zadar dobiti novo sklonište za životinje, prvi legalni azil koji će udovoljavati svim europskim uvjetima i biti među najboljim takvim skloništima u Hrvatskoj, razveselila je Zadrane, osobito ljubitelje životinja. No, zbog činjenice da je u vremenu od prvih najava novog azila pa do danas on već trebao biti u funkciji, iako na njegovoj lokaciji još uvijek nema nikakvih naznaka budućeg skloništa, većina je Zadrana izgubila nadu.
“Skinuta” sredstva
Zadarske se životinje tako i dalje skrivaju u potpuno neadekvatnim uvjetima “divljeg” azila na Žmirićima, crne mrlje grada, koju si, slažu se mnogi, Zadar nije smio dopustiti. Poznato je da je Grad Zadar odavno poslao umirujuću vijest pokrenuvši projekt izgradnje novog skloništa za životinje koji bi trebao osvanuti na Bokanjcu. Poznato je i to da su svi fizički uvjeti i financijska sredstva za realizaciju ovog projekta bili osigurani, no osim zavrzlama oko dokumentacije, ovogodišnja potpuna ekonomska kriza projekt je dovela u neizvjesnost.
Kako doznajemo u razgovoru s Draženom Grgurovićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Zadra, kompletiranje dokumentacije je pri kraju, no s obzirom da su zbog krize ovogodišnja sredstva predviđena za azil “skinuta” iz gradskog proračuna, početak gradnje je upitan.
– Na temelju suglasnosti Županijske skupštine dobili smo lokacijsku dozvolu i sad čekamo odluku Središnjeg državnog ureda od kojeg bismo trebali dobiti građevinsku dozvolu. Točnije, čekamo da nadležno Ministarstvo ovaj projekt proglasi od interesa za RH, kako bismo na osnovu toga dobili pravo vlasništva. Tek nakon što mi budemo vlasnici tog zemljišta, moći ćemo dobiti i građevinsku dozvolu, pojasnio je Grgurović, naglasivši kako je cijeli proces već odavno u proceduri te da odgovore, koji bi svaki dan trebali stići, s nestrpljenjem očekuju.
Naglasio je kako se u međuvremenu za novi azil rade skice i troškovnici, te da su nekoliko puta pokušali ući u prostor kako bi barem pripremili teren za preseljenje boksova, no svaki put su bili spriječeni od strane Hrvatskih šuma.
Tehnologija rada
– Dok ne dobijemo dokument na temelju kojeg smo mi vlasnici zemljišta predviđenog za gradnju azila, ne smijemo na tom terenu ništa raditi. U tome su nas Hrvatske šume nekoliko puta spriječile, što je i logično, kazao je Grgurović, istaknuvši kako je ono što slijedi nakon konačnog kompletiranja dokumentacije faza organizacije upravljanja azilom.
Slijedit će, kako je kazao, samo najbolje primjere, kako bi i zadarski azil imao vrhunsku tehnologiju rada, no imajući u vidu recesiju teško je planirati bilo kakve rokove.
– Ove godine smo za azil u proračunu predvidjeli oko 150 tisuća kuna što bi bilo dostatno za prvu fazu projekta, no sada tih sredstava više nema. Zato će donatori podnijeti veći teret, a s obzirom na brojne odavno obećane sponzorske radove kao i donacije u vidu financijske pomoći i to ne samo od strane građana, nego i od različitih udruga iz cijele Europe, nadam se da će gradnja azila uspješno započeti, kazao je Grgurović, podsjetivši kako bi cijeli azil trebao koštati oko 1,5 milijuna kuna, što dokazuje da je riječ o velikom projektu koji se ne može realizirati “preko noći”.
Da podsjetimo, ukupno je 4,7 hektara zemljišta namijenjeno skloništu i to 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac. Kako je predviđeno, na ovom će se području osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitelje i osoblje skloništa. Prostor će biti infrastrukturno potpuno opremljen, a imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu, koja neće biti vezana uz infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, a prema idejnom rješenju, kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no njega je, ovisno o potrebama, moguće dalje širiti.