Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sanacija krovišta i preslice zvonika sv. Jakova

13.10.2010. 22:00
Sanacija krovišta i preslice zvonika sv. Jakova


Ovogodišnjim radovima konstruktivno-građevinske sanacije, koji su u tijeku i za koje je Ministarstvo osiguralo dodatnih 50 tisuća kuna, obuhvaćena je rekonstrukcija krovišta tj. crkvene lađe, ukupne veličine 40-ak metara četvornih. Paralelno s tim zahvatom po pravilima konzervatorske struke saniran je zvonik crkve, kaže prof. Miletić


Zbog lošeg stanja građevine, posebno krovne konstrukcije, već dulje vrijeme postojala je potreba za obnovom i restauracijom srednjovjekovne crkve Sv. Jakova, koja je podignuta tijekom 12. stoljeća u romaničkom stilu na ostacima nekadašnje vile Rustice iz rimskog vremena na lokalitetu Zukve-Mulo u samoj blizini Vrsi.
Crkva je kao što je poznato bila od strane Turaka porušena za vrijeme 16. stoljeća. Obnovljena je i za liturgiju se koristila tijekom 18. i 19. stoljeća. Do unatrag 40 godina prošlog stoljeća bila je bez krova. Tada joj se postavlja novo ne baš adekvatno krovište te je takvo stanje praktično trajalo do prošle godine kada se krenulo s prvom fazom obnove. Svetište Sv. Jakova apostola, kao što je poznato, sastavni je dio šireg kompleksa s ostacima groblja, koje su početkom 70-ih godina prošlog stoljeća istraživali zadarski arheolozi pod vodstvom dr. prof. arheologije Šime Batovića.
Program obnove pokrenut je lanjske godine. Nositelj mu je Općina Vrsi, a podršku mu je pružio vrški župni ured Sv. Mihovila. Sredstva za predviđene radove posredstvom zadarskog Konzervatorskog odjela uglavnom osigurava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
No da bi se moglo krenuti u ovaj zahvat, trebalo je prije izraditi svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju. Taj posao u cjelini pripremljen je u arhitektonskom uredu dipl. ing. arh. Branka Maroevića u Zadru, koji ujedno obavlja građevinski izvid. Konzervatorski nadzor provodi prof. Igor Miletić, viši stručni savjetnik iz Uprave za zaštitu kulturne baštine-Konzervatorskog odjela Zadar, pod čijim se budnim okom od samog početka izvode svi radovi na terenu.
– S prošlogodišnjim sredstvima što nam ih je osiguralo Ministarstvo kulture izradili smo potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju te nam je pošlo za rukom postaviti pokrov na apsidi od kamenih škrilja. Ovogodišnjim pak poslovima konstruktivno-građevinske sanacije, koji su u tijeku i za koje je Ministarstvo osiguralo dodatnih 50 tisuća kuna, obuhvaćena je rekonstrukcija krovišta tj. crkvene lađe, ukupne veličine 40-ak metara četvornih. To znači da na mjesto trulog i dotrajalog krovišta sad postavljamo kompletno novu drvenu konstrukciju s pokrovom od kupe kanalice. Paralelno sa zahvatom o kojem je riječ po pravilima konzervatorske struke saniran je zvonik crkve, koji je građen u obliku preslice i na kojemu su uslijed blizine mora, bura i posolica nastala veća oštećenja. Drugim riječima u cijelosti smo presložili kamenu strukturu na preslici koja je izgrađena 70-ih godina i koja je bila izrazito statički nestabilna te smo je kao takvu rekonstruirali, kaže prof. Miletić.
– Prije nego što se krenulo u ovogodišnji zahvat Općina Vrsi je u skladu sa zakonom provela natječaj. Za najpovoljnijeg izvođača izabrana je građevinska tvrtka “Knežević” iz mjesta Suhovare.
Inače, još nam je ostalo ožbukati zidove s unutarnje i vanjske strane u skladu s ostacima izvorne žbuke sačuvane na dijelovima crkve, da obnovimo stolariju te da se u unutrašnjem dijelu svetišta izvedu manji restauratorski zahvati. Kako bi ovaj vrijedan sakralni objekt i spomenik kulture na kraju ipak zasjao u punom sjaju, morat će se također urediti njegov okoliš, kaže Miletić.