Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U biogradsku osnovnu školu putuje 181 đak

13.10.2010. 22:00
U biogradsku osnovnu školu putuje 181 đak


Od ukupnog broja đaka putnika najviše njih je s obližnjeg predjela Kosa poznatijeg kao Torovi koji su od grada udaljeni pet kilometara, a odatle biogradsku osnovnu školu pohađa čak 116 učenika


Osnovna škola Biograd na Moru koja obrazuje od prvog do osmog razreda ukupno 636 učenika ima i znatan broj đaka putnika. Točnije u ovoj školskoj godini taj broj iznosi 181. Đaci putnici su iz bližih prigradskih naselja, ali i susjednih mjesta, od kojih su najudaljenije Raštane Gornje. Od ukupnog broja đaka putnika najviše njih je s obližnjeg predjela Kosa poznatijeg kao Torovi koji su od grada udaljeni pet kilometara, a odatle biogradsku osnovnu školu pohađa čak 116 učenika. Tako je, primjerice, samo u prvim razredima s ovog predjela 16 učenika, u drugim 12, trećim 17, četvrtim 19, petim 8, šestim 18, sedmim 16 te osmim razredima 10 đaka putnika.
Udaljenost od pet kilometara do škole mora svaki dan proći 31 učenik s predjela Kumenat. Među njima je pet učenika prvog razreda, devet drugog, tri trećeg, pet četvrtog, pet sedmog i četiri učenika osmog razreda.
Osam kilometara do škole i natrag imaju i učenici s Jankolovice, no njihov broj je svega pet i to dva prvašića, jedan učenik četvrtog razreda, jedan šestog i jedan sedmog razreda. Najudaljenije mjesto za đake putnike je Raštane Gornje, udaljeno 15 kilometara, a odatle u školu svakodnevno putuje 20 učenika i to viših razreda od petog do osmog. U školu svakodnevno putuje i 19 učenika viših razreda iz Tkona i drugih mjesta s otoka Pašmana kojima je udaljenost također pet kilometara. No umjesto školskih autobusa ovdje su u pitanju trajekti čiji raspored vožnje nekim smjenama odgovara, a nekima baš i ne. Ovi putnici bez sumnje izgube na putovanje najviše vremena, a pogotovo ako se uz obvezni školski program žele baviti nekim od izvannastavnih aktivnosti.
Inače školski autobusi imaju ustaljen red vožnje prilagođen svim smjenama u školi i redovito dovoze i odvoze učenike do njihovih odredišta. Škola još uvijek radi u dvije smjene jer nema dovoljno prostora za rad u jednoj, što bi bilo idealno.
– Dogradnja koja se čeka već nekoliko godina još se nije počela realizirati te do daljnjeg nemamo drugog izbora, kazao nam je ravnatelj škole profesor Josip Brtan, dodavši kako su đaci putnici uglavnom dobri učenici te im putovanje očito nije prepreka za učenje.
– Isto tako mnogi od njih polaze glazbenu školu, aktivni su i u različitim izvanškolskim aktivnostima sportskim i drugim sekcijama, a na koje ih netko iz obitelji mora dovoziti i odvoziti, ali očito da se sve može kada se hoće, zaključio je ravnatelj Brtan.