Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bilić: Četiri godine sanjamo i čekamo Tursku

13.10.2011. 22:00
Bilić: Četiri godine sanjamo i čekamo Tursku


Turci su individualno jaki, a u Guusu Hiddinku imaju jednog od najboljih trenera na svijetu. Međutim, mi cijelo vrijeme govorimo da smo najbolji baš protiv takvih, najjačih. Apsolutno vjerujem u nas – kaže Bilić


Izbornik kojem su za vrijeme trajanja kvalifikacija mnogi prigovarali zbog diplomatskog izbora riječi i iskazivanja pretjeranog poštovanja prema suparnicima, bio je vrlo precizan nakon ždrijeba u Krakovu. Slaven Bilić zauzeo je pobjednički gard čim je saznao da je Turska zadnja prepreka između Hrvatske i Eura.
– Četiri godine ih sanjamo i čekamo. Evo nam sada fenomenalne prilike da im vratimo za Beč i četvrtfinale zadnjeg Eura. Hvala Bogu na tome – rekao je Bilić u jednom dahu na posebnoj press konferenciji održanoj u Hrvatskom nogometnom savezu neposredno nakon ždrijeba.
Svi koji su očekivali priče o maksimalnoj izjednačenosti i neizvjesnom dvoboju gadno su se prevarili. Izbornik nije ni pokušao tražiti alibi za eventualni neuspjeh.
– Nema sumnje da smo dobili jakog suparnika. Turci su individualno jaki, a u Guusu Hiddinku imaju jednog od najboljih trenera na svijetu. Međutim, mi cijelo vrijeme govorimo da smo najbolji baš protiv takvih, najjačih. Apsolutno vjerujem u nas – dodao je odrješito Bilić.
Da slučajno ne bi bilo zabune, izbornik je još jednom naglasio da je svjestan odgovornosti i očekivanja navijača.
– Sada nema smisla pričati o našim željama uoči ždrijeba. Priče “što bi bilo kad bi bilo” nas ne zanimaju. Koga god da smo izvukli, od početka znamo da moramo proći. Turska je najzvučniji suparnik iz drugog dijela ždrijeba, ali pitanje je je li bolja od Bosne i Hercegovine – istaknuo je izbornik.
Oscilacije
Brzopotezna analiza suparnika nije ponudila previše. Preciznije, Bilić je u prvi plan gurnuo Ardu Turana, Nurija Sahina i Mehmeta Topala, dodavši da Turci imaju široku lepezu kvalitetnih igrača koji brane boje respektabilnih europskih klubova. Semiha Sentürka nije spomenuo niti jednom riječju. Doduše, ime hrvatskog krvnika iz Beča u zadnje vrijeme ne spominje ni Guus Hiddink.
– Kao ljubitelji nogometa, tijekom ovog kvalifikacijskog ciklusa gledali smo dosta njihovih utakmica. Turci su dobri, to ne treba kriti. Međutim, dosta su oscilirali u jednoj vrlo jakoj kvalifikacijskoj grupi – naglasio je Bilić.
Preciznije, Turska je put prema Euru krčila u konkurenciji Njemačke, Belgije, Austrije, Azerbajdžana i Kazahstana. Prije godinu dana uknjižili su iznenađujući poraz u Bakuu, a zadnjem kolu su ovisili o drugim rezultatima. Na kraju su prošli zahvaljujući pobjedi stopostotne Njemačke nad Belgijom u Düsseldorfu.
– Turci i mi imamo dosta sličan mentalitet, ali oni su temperamentiji. U stanju su napraviti nemoguće kada hvataju rezultat na svom terenu. Na njihovim stadionima to je apsolutno ludilo, a i kod nas je slično. Oni imaju svoje trenutke, na domaćim utakmicama uvijek naprave snažan pritisak na suparnika. Međutim, zbog toga otvaraju o-ho-ho prostora na svom dijelu terena. Zbog toga nam odgovara uzvratna utakmica na našem terenu. Mi u Istanbul idemo zabiti gol i u najmanju ruku – ne izgubiti – objasnio je izbornik.
Nije tajna da ovako veliku utakmicu mogu ugostiti samo Maksimir i Poljud.
– Nemamo želju vezanu uz domaćinstvo. Gdje god da se igra, jasno je da će stadion gorit’ – kratko je dodao Bilić.
Kraljevski status
Iako Guus Hiddink već godinama uživa kraljevski status u nogometnom svijetu zbog svog stručnog znanja, Bilić s njim ima samo pozitivna iskustva. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska je bila bolja od Hiddinkove Nizozemske u borbi za treće mjesto, a u kvalifikacijama za EURO 2008. uknjižena su dva remija bez golova s Rusijom.
Čak nije pretjerano reći da je nizozemski stručnjak imao utjecaja na Bilićevu trenersku karijeru. Naime, Australija je pod njegovim vodstvom izbacila Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, otvorivši prostor za smjenu tadašnjeg izbornika Cice Kranjčara.
– Guss je jedan od najvećih na svijetu. Na toj utakmici u Stuttgartu pridonio je uspjehu Australije, ali nije bio prevaga. Na zaboravimo da smo tada u završnici imali mrtvu šansu za pobjedu. Što se tiče utakmica s Rusijom, mi smo bili bolji suparnik i u Moskvi i u Zagrebu – prisjetio se izbornik.
Prizivanje uspomena vratilo ga je u kasnu jesen 1997. kada je Hrvatska preko Ukrajine tražila vizu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.
– I tada su postojale najave da se nećemo dobro provesti. Sjećam se da je deset dana prije prve utakmice kijevski Dinamo pobijedio Barcelonu na Camp Nouu. Međutim, mi smo u Zagrebu odigrali odličnu partiju koja nam je u konačnici donijela prolaz – zaključio je Bilić.


 I SAMMIR KANDIDIRA ZA REPASAŽ




Širi popis reprezentativaca za utakmice s Turskom Slaven Bilić objavit će 22. listopada na službenim internetskim stranicama HNS-a, a među imenima mogao bi se naći i Sammir. Naime, idućeg ponedjeljka napunit će se okruglih pet godina od njegova dolaska u Hrvatsku, što znači da će s tim danom steći pravo nastupa za reprezentaciju. Istog dana zasjedat će FIFA-ina Komisija za status igrača koja bi, kako vjeruju svi u HNS-u, trebala dati zeleno svjetlo za Sammirov transfer među kandidate za dres s kockastim uzorkom.