Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Donora je više, no još vlada nestašica organa

13.10.2011. 22:00
Donora je više, no još vlada nestašica organa


Iako je sve veći broj onih kojima je presađivanjem spašen ili omogućen kvalitetan život, ne možemo se ne zapitati što je s ljudima koji nisu dočekali organ ili onima koji vape za novim organom, a koji možda neće dočekati, kazala je dr. Ninčević


Unatoč tome što su prevladane zakonske prepreke, što je Crkva zauzela izrazito pozitivan stav i velik broj ljudi misli pozitivno o doniranju, potrebe za organima nisu zadovoljene, kazala je dr. Nada Ninčević, transplantacijski koordinator Opće bolnice Zadar na predavanju “Doniranje organa nakon smrti” održanom u srijedu na zadarskom Sveučilištu.
Predavanje je organizirala Matica Zadrana radi upoznavanja javnosti s važnošću doniranja organa, jer je za organe kao što su jetra, srce ili pluća, presađivanje ujedno i jedina metoda liječenja, a uspješno presađivanje osobama kojima su organi potrebni daje život.
Na predavanju je dr. Ninčević rekla više o povijesti transplantacije i zakonodavstvu, a najveća pozornost posvećena je kadaveričnim donorima, odnosno onima kojima je utvrđena moždana smrt, a srce radi. Dijagnoza moždane smrti postavlja se sa stopostotnom sigurnošću i utvrđena je zakonom, a tu dijagnozu utvrđuju dva liječnika, anesteziolog i neurolog ili neurokirurg, nakon dva klinička pregleda i jednim od potvrdnih instrumentalnih testova. Posebno je istaknuto kako unatoč povećanom broju donora, organa još nema dovoljno za sve one kojima su potrebni.
– Broj kadaveričnih donora u 2010. godini bio je 127, odnosno 28,2 na milijun stanovnika, što predstavlja povećanje za 67,9 posto u odnosu na 2009. godinu. Na listi čekanja je 331 bolesnik, odnosno lista je smanjena za svega 19 posto, što znači da još uvijek vlada nestašica organa, kazala je dr. Ninčević na predavanju, a iznijela je i podatke kako je od 2002. godine do danas u Zadru bio 21 donor.
Istaknula je i kako o eventualnoj želji za darivanje treba obavijestiti obitelj, jer bez njihova pristanka se organi ne mogu darovati.
– Najvažnije je da osoba za života svoju odluku prenese obitelji i prijateljima, jer će liječnici upravo od njih zatražiti odluku, a od obitelji se očekuje da poštuje odluku umrle osobe. Iako je sve veći broj onih kojima je presađivanjem spašen ili omogućen kvalitetan život, ne možemo se ne zapitati što je s ljudima koji nisu dočekali organ ili onima koji vape za novim organom, a koji možda neće dočekati, kazala je Ninčević, poručivši za kraj kako se duge liste čekanja tiču svih nas.