Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kad će opet HDZ-ov predizborni skup pa da Mesić otvori novo kazalište?

13.10.2011. 22:00
Kad će opet HDZ-ov predizborni skup pa da Mesić otvori novo kazalište?


Župan Zrilić složio se da je neotvaranje nove zgrade kazališta veliki problem kojeg treba rješavati


Ovih su dana po tko zna koji put otvoreni radovi na poliklinici, a istog je dana ministar Milinović sudjelovao na predizbornom skupu HDZ-a u Zadru. Moje pitanje glasi: hoće li HDZ uskoro održati još koji predizborni skup u Zadru? Ako da, pozovite ministra kulture Jasena Mesića pa neka se konačno otvori nova zgrada Kazališta lutaka, koja je u međuvremenu postala javni WC, glasilo je pitanje-sugestija SDP-ovog vijećnika Nikole Turčinova, kojim je otvoren aktualni sat jučer održane Skupštine Zadarske županije.
Župan Stipe Zrilić nije htio odgovoriti na pitanje o novom predizbornom skupu, primijetivši da je Turčinov upravo održao mini predizborni skup. Što se tiče odugovlačenja otvorenja nove zgrade KLZ-a, župan se složio da je riječ o velikom problemu kojeg treba rješavati.
Dušana Olujića (DPS) zanimalo je kada će započeti izgradnja tvornice vapna i žbuke “Brčić-Fassa” u Kruševu te zašto Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove nije podnio izvješće kakav će utjecaj na okoliš imati ta tvornica.
Župan zahvalio Ministarstvu mora
– Riječ je o privatnoj investiciji i, koliko znam, izrađena je studija utjecaja na okoliš koja kaže da tvornica neće imati štetan utjecaj na okoliš, kazao je župan Zrilić.
Je li HERA donijela pravilnik o cijenama priključaka za domaćinstva na plinovod i koliko će otprilike koštati taj priključak, zanimalo je Ljubicu Budan (SDP), koja je izrazila bojazan da će cijene za prosječan građanski džep biti izrazito nepovoljne.
Budan je zatim još jednom istaknula potrebu hitne sanacije mula u Biogradu podsjetivši da je iz Županijske lučke uprave imala obećanje da će se to dogoditi još 2010., pa zatim 2011., koja je već na izmaku.
– Hoće li se biogradski mul nominirati barem za 2012. godinu? Evo prije nekoliko dana je odobren novac za sanaciju obale u Brguljama i Novigradu. Nije mi krivo, ali mi je krivo da se s Biogradom čeka tako dugo, rekla je Budan.
– Sanacija mula u Biogradu procijenjena je na oko 15 milijuna kuna. Radit će se preko Županijske lučke uprave koja je u dogovoru s Ministarstvom mora. Drago mi je da mogu reći da je novac za biogradski mul već osiguran, a osigurana su i sredstva za rivu u Vrgadi, rekao je župan iskoristivši govornicu da javno zahvali Ministarstvu mora “koje već godinama u vidu ima potrebe pomorske infrastrukture na našem području”.
Vijećnici ne čitaju odgovore
Na problem neoznačenih prometnica prema Žegaru i Golubiću upozorila je SDP-ova Nevena Petani. Župan je, prokomentiravši da je ova primjedba na mjestu, kazao da se prometna i turistička signalizacija često uništavaju, ali da svakako ima prostora za bolju skrb oko signalizacije.
Veselko Čakić (SDSS) zatražio je konkretnije odgovore na njegovo pitanje zašto mještani Smokovića, iako su platili vodomjere, još uvijek nemaju priključak na vodu.
– U ovom odgovoru kojeg sam dobio ne piše ništa što nisam rekao, kazao je Čakić.
Stipe Zrilić prokomentirao je da u Skupštini Zadarske županije izgleda sjedi nekoliko vijećnika koji ne čitaju pažljivo odgovore na svoja pitanja.
– U odgovoru sve piše, ali vi očito vraćate vodu na svoj mlin. Problem je loša lokalna mreža i ako njom u stanju u kakvom je sada poteče voda, sve će iscuriti van. Tako kažu iz Vodovoda te ističu da nastoje riješiti taj problem, rekao je župan.
Grozdanu Perić (HDZ) zanimalo je što je s rekonstrukcijom stare Tehničke škole, koja je u međuvremenu postala opasna za prolaznike.
Župan Stipe Zrilić odgovorio je da je Sveučilište za svoj dio ishodovalo lokacijsku dozvolu, a Zadarska županija je dala izraditi idejni projekt za dio koji će pripasti MIOC-u.
– Toliko danas od mene. Na sva pitanja dobit ćete opširnije pismene odgovore, s kojima ćete moći opet biti nezadovoljni, zaključio je župan Zrilić.


 “Odvežite brod, pa vežite svoj”




Hadezeovci Željko Lončar i Antun Zoran Savić upozorili su na probleme na koje nailaze vlasnici brodica u Zadru. Obojica su sugerirala da se Županijskoj lučkoj upravi da zadatak da se ti vezovi označe, kako se ne bi događalo da vlasnik veza, nakon što brodicu nakon remonta vrati u more, tu istu brodicu više nema gdje vezati jer mu je netko u međuvremenu stao na vez.
– Događalo se da bi iz Uprave stizali bizarni savjeti za rješenje problema tipa “odvežite brod pa vežite svoj”. A što ako odvezani brod polupa druge brodove? Neka ŽLU učini nešto po tom pitanju, ukoliko ne želi da vlasnici vezova noću kao banditi odvezuju brodove i puštaju ih da razbijaju druge, rekao je Savić.


 Olujić vs. Zrilić


Dušan Olujić iznio je podatak da prema zadnjem popisu stanovništva u Zadarskoj županiji u ukupnom broju stanovnika ima više od 11 posto Srba.
– Donesen je plan zapošljavanja nacionalnih manjina u državnim tijelima prema kojem pripadnici nacionalnih manjina moraju činiti 5,5 posto zaposlenih u državnim tijelima. Što županijska vlast namjerava učiniti oko realizacije ovog plana na županijskoj razini, pitao je Olujić.
– U Županiju se zapošljava putem javnog natječaja i dosad se nitko tko se javio za neki posao nije pozvao na odredbu o zapošljavanju nacionalnih manjina. Osim toga, ne znam otkud vam taj podatak o 11 posto Srba, zanimalo je župana.
– Kako to da kao predsjednik Županijskog popisnog povjerenstva ne znate ovaj podatak? Moje pitanje je bilo usmjereno k tomu da se izradi županijski akcijski plan zapošljavanja nacionalnih manjina, rekao je Olujić.
Župan je komentirao da je Olujić, kao i uvijek, spreman na svađu.
– Ali ja nisam. Ponavljam, nisam nigdje vidio podatak o 11 posto Srba u ukupnom stanovništvu Zadarske županije. Što se zapošljavanja tiče, koliko znam u tijelima županijske uprave zaposleni su i pripadnici nacionalnih manjina, završio je župan raspravu s Olujićem.