Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Naši turistički biseri prepoznatljivi na nacionalnoj i europskoj razini

13.10.2011. 22:00
Naši turistički biseri prepoznatljivi na nacionalnoj i europskoj razini


Ova akcija potiče natjecateljski duh, na uređenje naših gradova i općina i povećanje naše turističke konkurentnosti. Turizam je naša strateška grana i drago mi je što u moru loših vijesti čujemo da iz ovog sektora dolaze dobre. Zadarska županija ima potencijal za daljnji razvoj turizma, imamo znatne prirodne vrijednosti, velika su ulaganja javnog sektora u komunalnu, a posebno cestovnu infrastrukturu, rekao je župan zadarski i predsjednik TZ Zadarske županije Stipe Zrilić
U rekordnoj sezoni za hrvatski i ovdašnji turizam Zadarski list i Turistička zajednica Zadarske županije desetu godinu zaredom nagradili su najuspješnije institucije i najljepše dijelove Zadarske županije u sklopu zajedničke akcije Biramo najuređenije mjesto, Biramo najljepši vrt te konobu i restoran s najboljom izvornom gastroponudom. Na taj način odalo se priznanje svim zaslužnim osobama iz turizma, javnog i privatnog sektora za još jednu odličnu odrađenu punu turističku sezoni. Svečana dodjela nagrada, koja je okupila najvažnije ljude iz ovdašnjeg turizma, održana je u hotelu Kolovare.
Podsjetimo da se ova zajednička, sada već tradicionalna akcija ovih dviju kuća odvija sukladno akciji Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice, čega je ovo sastavni dio, te je nadograđena i nagradama za pojedinačne objekte ili sadržaje turističke ponude predviđene pravilnikom akcije Plavi cvijet. Tijekom ljeta turistička patrola Zadarskog lista obilazila je najznačajnija turistička odredišta Zadarske županije, vrtove, restorana, a tekstovi o njima objavljivani su u sklopu turističkog priloga Eko 023. Paralelno s tim pratio se rad javnog sektora, privatnog i pojedinaca koji svojom kreativnošću daju poseban doprinos razvoju cijelog društva, ne samo turizma. U skladu s tim Zadar je proglašen za najuređenije turističko mjesto s preko 10.000 stanovnika, Biograd za najuređenije mjesto od 3 do 10.000 stanovnika. Nin je najuređenije mjesto do 3.000 stanovnika, a Božava do 1.000 stanovnika. Najuređenijim parkom u turističkom mjestu proglašen je Park Petra Zoranića Ninjanina u Ninu, najuređenija plaža je biogradska plaža Dražica, a najuređenija okućnica je okućnica obitelji Kate i Drage Milina u Diklu. Najuređeniji TIC imaju Pakoštane. Najoriginalnija nova turistička ponuda je Mirila Starigrad – Paklenica, najoriginalniji suvenir su zadarski barkajoli dizajnerice Ivane Kazija Bajlo. Turisthotel d.d. TN Zaton dobio je nagradu za izniman doprinos razvoju kamping turizma. Riječ je višegodišnjem najnagrađivanijem kampu u Hrvatskoj koji je četiri godine uzastopno u Top Camping od Europe među 32 najbolja kampa Starog kontinenta. Ilirija d.d. dobila je nagradu za dugogodišnju organizaciju Biograd Boat Showa, najdugovječnije i najuspješnije sajamske priredbe na ovom području i izniman doprinos razvoju nautičkog turizma kojem je i rodno mjesto u Hrvatskoj. Falkensteiner Hotels & Residencis Punta Skala pripala je nagrada za poseban doprinos unaprjeđenju hotelske turističke ponude Zadarske županije s ovogodišnjom krunom u otvaranju hotela Jadera prvog hotela sa pet zvjezdica na prostoru sjeverne Dalmacije, Gradu Biogradu na Moru za organizaciju Dana Harlley Devidson i Europskog HOG Rellyja kojim su uz druge manifestacije ostvarili najbolju predsezonu ikad i oduševili nove iznimno vrijedne goste te ih privukli na boravak u cijeli naš kraj. Kolega novinar Laszlo Matoricz, producent iz Pečuha, dobio je nagradu za upornu i predanu televizijsku popularizaciju Zadarske županije u Mađarskoj. Restoran Bruschetta Bože Vedrića dobio je nagradu za restoran s najboljom izvornom gastroponudom, a koja je od otvaranja zabljesnula i promijenila stvari u ovdašnjoj ugostiteljskoj ponudi.
Direktor Zadarskog lista i urednik priloga Eko 023 Damir Maričić kazao je da je Zadarska županija bila hendikepirana u razvoju turizmu zbog ratnih i poratnih događanja. Maričić je naglasio da je turizma danas naša najvažnija gospodarska grana te smo u deset godina njenog provođenja svjedočili buđenju, razvoju i cvjetanju turizma:
– Prije nekoliko godina naša mjesta, Zadar, Biograd na Moru, Nin i Pag, postala su po svojoj uređenosti i opremljenosti prepoznatljiva na nacionalnoj i europskoj razini.
Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov kazao je da je ove godine u Zadarskoj županiji zabilježeno 8,355 milijuna noćenja, 1,15 milijuna dolazaka turista.
– Zabilježili smo 545 tisuća više noćenja nego lani, što je za sedam posto više nego lani u istom razdoblju. Po ostvarenom rastu druga smo županija u Hrvatskoj, odmah iza Istre. Zabilježeno je 80.000 više dolazaka turista što je red veličine jednog Zadar. Zadarska županija u hrvatskom turizmu zauzima čvrsto četvrto mjesto, rekao je Dunatov.
U prvake Zadarske županije Dunatov je ubrojio Zadar koji je ove godine prvi put ostvario milijun noćenja, Biograd na Moru koji će, ako već nije, sigurno prijeći tu brojku, Vir gdje je evidentirano 904 tisuće noćenja, Nin i Zaton sa 900 tisuća, Pag sa 800 tisuća i Pakoštane gdje je zabilježeno preko pola milijuna noćenja.
Važnost turizma i cijele akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije naglasio je zadarski župan i predsjednik TZ Zadarske županije Stipe Zrilić.
– Ova akcija potiče natjecateljski duh, na uređenje naših gradova i općina i povećanje naše turističke konkurentnosti. Turizma je naša strateška grana i drago mi je što u moru loših vijesti čujemo da iz ovog sektora dolaze dobre. Zadarska županija ima potencijal za daljnji razvoj turizma, imamo znatne prirodne vrijednosti, velika su ulaganja javnog sektora u komunalnu, a posebno cestovnu infrastrukturu.
Direktor Turisthotela Frane Skoblar obratio se uime svih nagrađenih:
– Nagrade koje smo danas dobili svima nama su motiv da sutra budemo još uspješniji u našem poslu. Turizam je naša sudbina. Svatko od nas ima potencijala za poboljšanja i vjerujem da ćemo u budućnosti biti još bolji.
Nakon dodjela nagrada na lokalnoj razini slijedi odlazak na Dane hrvatskog turizma, događaj godine u hrvatskom turizmu, koji se ove godine održavaju u šibenskom Solarisu. I tamo predstavnike s prostora ove županije očekuju nagrade i priznanja za uložene napore. Među nagrađenima je sigurno Nin koji će se okititi plavim cvijetom, ali još uvijek se ne zna kojeg sjaja.


Zadar – turistički biser Hrvatske
Zadar je proglašen za najuređenije turističko mjesto sa preko 10.000 stanovnika, a nagradu je preuzeo dogradonačelnik Dražen Grgurević.
– Zadar je turistički biser Hrvatske. Rezultati koje ostvarujemo u turizmu svima daju optimizam u ovim teškim vremenima. Akcija Zadarskog lista i TZ Zadarske županije je izvanredna, promiče turizam i njegove vrijednosti i doprinosi dodatnom razvoju ove važne gospodarske grane za nas.


Nagrada otišla u prave ruke
Nagradu Gradu Biogradu na Moru za najuređenije mjesto od 3 do 10.000 stanovnika preuzeo je dogradonačelnik grada Biograda Tonči Šangulin.
– Mislim da su nagrade došle u prave ruke. Drago mi je da je prepoznat trud koji je grad Biograd uložio u pripremi turističke sezone i raznih manifestacija koje su se dogodile ove godine. Sezona je bila vrlo uspješna, bilo je dosta gostiju i nadam se da su svi ugostiteljski i turistički djelatnici uspjeli nešto i zaraditi. Evo, kao što ste vidjeli i zadnjih dana, Biograd ide dalje s razvojem golfskog turizma te se nadamo novim velikim uspjesima u turizmu.




Ninjani idu po Plavi cvijet
Nin je proglašen najuređenijim mjestom u Zadarskoj županiji u kategoriji do 3.000 stanovnika.
– Ova nagrada je priznanje svim građanima Nina i još jedan poticaj da nastavimo putem kulturnog turizma kojim smo krenuli prije šest godina. Nin koji prije deset godina nije imao posađen ni jedan cvijet, lani je proglašen europskom destinacijom izvrsnosti i ove godinu dobivam Plavi cvijet, samo ne znamo kojeg obilježja, rekao je gradonačelnik Nina Emil Ćurko.


Poticaj za daljnji rad
Najuređenijim mjestom u Zadarskoj županiji do 1.000 stanovnika proglašena je Božava.
– Ovo nam je poticaj za daljnji rad. Pravi nosioci ove nagrade su mještani Božave. Mislim da ćemo u budućnosti nastaviti s ovakvim načinom prezentacije našeg mjesta, jer smo prije dva tjedna osnovali mjesnu turističku zajednicu. Pred nam je sada veliki rad, rekao je Ivan Milić, predsjednik Skupštine TZ Božava.


Najjača manifestacija u Hrvatskoj
Nagradu Gradu Biogradu na Moru za organizaciju Dana Harlleyja Devidsona i Europskog HOG Rellyja kojim su uz druge manifestacije ostvarili najbolju predsezonu ikad, preuzeo je dogradonačelnik grada Biograda Tonči Šangulin.
– Ljudi u našem gradu zasigurno se trude da se manifestacija koja nam je osigurala ovu nagradu vrati u naš grad i iduće godine, a Biograd će raditi i na drugim manifestacijama uz ove koje do sada imamo. Uvijek radimo na poboljšanju naše ponude, što je ostvarivo jedino uz tako atraktivne manifestacije kao što su ove godine bili Dani Harlleyja Devidsona koja je zasigurno najjača manifestacija ne samo u Zadarskoj županiji, nego i u čitavoj državi.


Ulaganja za izvrsnost
Nagradu Turisthotelu d.d. TN Zaton za izniman doprinos razvoju kamping turizma preuzeo je direktor Turisthotela Frane Skoblar.
– Priznanje je zapravo jedan poticaj i motivacija za bolje rezultate sutra, međutim ono je plod zajedničkog djelovanja svih zaposlenih u firmi. Zaista moram reći da smo zadnjih godina, ne samo kroz ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje ponude, nego i kroz ulaganja u ljude uspjeli na turističkom tržištu Europe zauzeti svoje mjesto. Danas je turistički ukus uz veliku konkurenciju jako probirljiv, ali samo oni koji na tržištu imaju posebnost i kvalitetu ponude imaju šanse. Nedavno smo donijeli odluke da samo kroz nova ulaganja ubuduće možemo zadržati postojeću poziciju, ali mislim da nisu najvažnije brojke i noćenja, nego je važnije da vidimo kakvi financijski rezultati ostaju iz tog posla. Upravo promjena politike u kojoj se najavljuje jedinstvena stopa poreza od osam posto u turizmu je bitna i ključna stvar za razvoj hrvatskog turizma. Bez toga mi možemo imati aktivnosti, ali nikad nećemo imati ostatak koji možemo investirati u razvoj, bez tog razvojnog momenta mi ne možemo biti pravi turistički konkurenti drugim europskim turističkim zemljama, a to je bitna stvar. Drago mi je da je Zaton prepoznat u vlastitoj županiji i da nas podržava aktualna vlast i pomaže koliko god je to moguće, jer smo svjesni da upravo lokalna samouprava i gospodarstvo moraju zajedno dijeliti sudbinu, moraju se prožimati. Mi za sada imamo sreću da je to tako, posebno u gradu Ninu.


Sedam godina Plave zastave
Nagradu za najuređeniju plažu, plažu Dražicu, preuzeo je direktor Turističke zajednice Biograd Ivo Eškinja.
– Što reći? Mislim da Biograd jednostavno nastavlja jednu tradiciju održivosti. Kao što znate, grad Biograd je zaista grad koji želi živjeti od turizma, ali i zato turizmu želi dati sve. I, evo, rezultati su tu. Dakako da je zadovoljstvo primiti jedno ovakvo priznanje i ono što je vrlo važno istaknuti jest da se Plava zastava u Biogradu vijori već sedam godina. To je bila prva javna plaža na području naše županije koja je zavijorila Plavu zastavu kao međunarodni simbol kvalitete i održivosti, posebno kad su u pitanju plaže i sve što je vezano uz more. Nakon toga to je primijenjeno i u drugim sredinama i, hvala bogu, mi danas na području zadarske županije imamo jedan cijeli niz takvih zastava.


Uspješna sezona za Pakoštane
Nagradu za najuređeniji TIC osvojio je TIC Turističke zajednice Pakoštane, a nagradu je preuzela direktorica TZ Pakoštane Danijela Vulin.
– Sigurno da smo zadovoljni nagradom i zahvaljujemo Turističkoj zajednici Zadarske županije koja je prepoznala naše aktivnosti i trud vezane uz sam infoturistički centar. Što se tiče konkretno turističke sezone, jako smo zadovoljni jer smo ostvarili lagano povećanje kako smo i predviđali. S obzirom na to da nemamo novih kapaciteta, svako povećanje nas izuzetno veseli. Tako i ove godine možemo reći da je sezona za nas bila vrlo uspješna.


Nin se kiti nagradama
Nagradu za najuređeniji park u turističkom mjestu dobio je Park Petra Zoranića Ninjanina u Ninu, a nagradu je preuzela direktorica TZ Nin Marija Dejanović.
– Sretni smo što smo primili nagradu za najuređeniji park u Zadarskoj županiji, pogotovo s obzirom na to da taj park svake godine postaje sve ljepši i bogatiji. Ono što nam čini posebno veselje jest to što se nižu nagrade u Ninu, bilo na razini grada, bilo na razni pojedinačnih elemenata kao što je sada park. Svih ovih prethodnih godina, posebno od kada smo dobili titulu Europske destinacije izvrsnosti, Nin se kiti nagradama što nam stvara jednu veliku obvezu da radimo još žustrije i bolje i opravdamo povjerenje dano nam tim nagradama.


Zadarski barkajoli – originalan suvenir
Nagradu za originalan suvenir – zadarski barkajoli – preuzela je dizajnerica suvenira Ivana Kazija Bajlo.
– Jako mi je drago što smo dobili nagradu, ali prije svega što smo ponudili gradu jedan ovakav originalan i prepoznatljiv suvenir. I, naravno, velika hvala mojoj obitelji za potporu koju imam cijelo ovo vrijeme dok radim.


Najoriginalnija mirila
Nagradu za najoriginalniju novu turističku ponudu Mirila Starigrad-Paklenica preuzela je direktorica Turističke zajednice Starigrad Marijana Marasović.
– Posebno mi je drago što su Mirila prepoznata i nagrađena kao takva jer na tom projektu radimo već više godina. Od 2002. godine kad smo krenuli u cijelu tu priču ona su bila poprilično zapuštena i u stanju propadanja, ali uz potporu Ministarstva kulture, koje je u međuvremenu zaštitilo i spomenike i običaje kao materijalna i nematerijalna dobra, krenuli smo sa sanacijom, zatim smo formirali dvije poučne staze, napravili promidžbeni materijal, krenuli s turističkom promocijom i, ja vjerujem, dobili jedan originalan i kvalitetan turistički proizvod. Ono što me posebno raduje da time priča ne završava, nego da se projekt razvija i dalje tako da se proširio i na ostala područja južnog Velebita.


Najljepši vrt u Diklu
Nagradu za najuređeniji vrt okućnicu dobili su obitelj Kate i Drage Milina iz Dikla, a nagradu je preuzeo Drago Milin.
– Zahvaljujem na dodjeli, iako zaista nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu jer nismo ni pripremali vrt za nagradu, nego za nas i goste koje imamo. Ali mislim da su ovakve manifestacije poticajne i za druge kako bi se potrudili oko uređenja svojih kuća, tako da bi svima bilo ljepše.


Zaslužena nagrada
Nagradu Iliriji d.d. za dugogodišnju organizaciju Biograd Boat Showa preuzela je pomoćnica Uprave za prodaju i marketing Marine Kornati Branka Storelli.
– Na neki način smatramo da smo zaslužili ovu nagradu jer, evo, već je trinaesta godina da se održava naš nautički sajam koji je postao jedan od najvećih sajmova u Hrvatskoj vezanih uz nautiku. Nagrada je samo prirodni slijed događaja i ne mogu reći da smo iznenađeni, ali smo zato počašćeni.


Nagrada iz Hrvatske posebna
Nagradu za upornu i predanu televizijsku popularizaciju Zadarske županije u Mađarskoj dobio je producent i novinar iz Pečuha Laszlo Matoricz koji ju je i preuzeo.
– Nisam uopće očekivao, ali, evo, dirnut sam što sam dobio nagradu Zadarske županije. Osjećaj kad dobijete nagradu uvijek je dobar, ali kad je ta nagrada iz Hrvatske, posebno mi je drago jer sam ja Hrvat iz Mađarske.


Restoran Bruschetta najbolji u županiji
Restoran Bruschetta Bože Vedrića dobio je Nagradu za restoran s najboljom izvornom gastroponudom, a koja je od otvaranja zabljesnula i promijenila stvari u ovdašnjoj ugostiteljskoj ponudi.
– Ova nagrada meni i mom osoblju znači puno, jedan je impuls da budemo još bolji. U svoj restoran unio sam sve znanje i umijeće koje sam naučio radeći kod oca u Zatonu, rekao je Božo Vedrić.