Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rebalans županijskog proračuna “pao” zbog dva glasa manjka

13.10.2011. 22:00
Rebalans županijskog proračuna “pao” zbog dva glasa manjka


HDZ i njegovi koalicijski partneri HSS, HSP i HSU nisu u vijećnici imali potrebne 23 ruke, pa će se, s obzirom da se mora donijeti većinom glasova svih vijećnika, rebalans naći na dnevnom redu sljedeće sjednice
Dvadeset i jedan glas “za” nije bio dovoljan da bi Županijska skupština na jučerašnjoj sjednici usvojila rebalans proračuna kojim se županijski proračun trebao povećati za 250.000 kuna. HDZ i njegovi koalicijski partneri HSS, HSP i HSU, nisu u vijećnici imali potrebne 23 ruke, pa će se, kako je kazala predsjednica Skupštine Irena Devčić Buzov (HSS), s obzirom da se mora donijeti većinom glasova svih vijećnika, rebalans naći na dnevnom redu sljedeće sjednice.
Temeljne zamjerke rebalansu iznio je Nikola Turčinov (SDP) koji je istaknuo kako se za 8 posto smanjuje prihod od poreza na dohodak te kako se, unatoč ukupnom povećanju proračuna, za 4,3 % smanjuju sredstva Upravnog odjela za gospodarstvo, a za 28,3 % sredstva Upravnog odjelu za poljoprivredu.
Ušteda na navodnjavanju Vranskog jezera
– Dok poljoprivrednici i pilaju voćke ne treba smanjivati sredstva koja se ulažu u poljoprivredu, rekao je Turčinov, dok je njegovu stranačku kolegicu Ljubicu Budan zanimalo “kako je moguće da se svi kunu u to da je ova turistička sezona bila bolja od prethodne, a da su istodobno prihodi od paušala koje plaćaju iznajmljivači niži od lanjskih”.
– Prihod od boravišne pristojbe, koji nije prihod Županije, je veći. Iznajmljivači paušale plaćaju u mjestu u kojem žive, ali ni nama nije jasno zašto je taj prihod manji, to ćemo ispitati i izvijestiti vas, rekao je župan Stipe Zrilić (HDZ), koji je Turčinovu odgovorio kako je smanjenje sredstava Upravnom odjelu za poljoprivredu rezultat postignute manje cijene od planirane prilikom izvršene javne nabave za izradu Programa navodnjavanja Vranskog jezera.
Za ovu je svrhu proračunom bilo predviđeno milijun kuna, a potrošeno je manje od pola milijuna.
– Smanjenje prihoda od poreza na dohodak rezultat je toga što je ukupna masa iznosa za plaće smanjena. Poslodavci su, očito, zaključili da svi moramo podnijeti teret krize i reagirali su smanjenjem ukupne mase za plaće, kao što smo i mi u Županiji smanjili plaće, rekao je župan Zrilić.
200 milijuna kuna za sanaciju divljih odlagališta
SDP-ovci nisu prihvatili ni izvještaj o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine pri čemu je Turčinov ocijenio kako proračun nije dobro planiran smatrajući da kriza nije dovoljno objašnjenje za to što je proračun s 190.000 milijuna kuna, koliko je iznosio prije dvije godina, pao na 170 milijuna.
– Proračunom je predviđeno 77.500 kuna za promociju, a izvršno je 105.000, angio-sala je ostala uskraćena za 2 milijuna kuna, a od sredstava planiranih za navodnjavanje nije izvršeno ni lipe, zamjerila je Budan.
– Od planiranih 170 milijuna kuna, u pola godine ostvareno je 41,32 % ili 70,2 milijuna kuna što je u ovim uvjetima izuzetno visoko ostvarenje. Ostvarili smo 34 % rashoda što znači da su rashodi u okviru prihoda, uzvratila je predsjednica Obora za financije i proračun Grozdana Perić koja je, odgovarajući na opozicijske zamjerke o manjem prihodu od poreza na dohodak, kazala kako “Zadarska županija nije otok”, te kako na je na smanjenje ovih prihoda utjecala i “promjena prve porezne stope od 15 na 12 %”.
Natječaj za angio-salu
Prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 45,9 milijuna kuna, a u prvih je pola godine prihodovano 20,7 milijuna, odnosno 45% plana. Perić je pojasnila kako sredstva za angio-salu Grad Zadar još nije transferirao Zadarskoj županiji, koja je osnivač Opće bolnice Zadar, iz razloga što još uvijek, zbog uložene žalbe, nije završen natječaj temeljem kojeg sredstva trebaju biti uplaćena.
– To ne znači da neće biti do konca godine, rekla je Perić, dok je župan Zrilić kazao kako je smanjenje prihoda iz drugih proračuna velikim dijelom uzrokovano zastojem u izgradnji Centra za gospodarenje otpadom.
– Najvažnije je reći da se Fond za zaštitu okoliša obvezao da će financirati sanaciju svih divljih odlagališta, što treba ići paralelno s izgradnjom Centra, i u tu je svrhu za ovu županiju planirano 200 milijuna kuna, dodao je Zrilić.


 KOLIKO JE EURA ŽUPANIJA POVUKLA?


– Prema istraživanju Instituta za međunarodne odnose Zadarska županija je na osamnaestom mjestu po povučenim sredstvima iz europskih fondova. Povučen je milijun eura, dok je primjerice Primorsko-goranska županija povukla 4 milijuna eura, rekao je Turčinov tijekom rasprave o izvješću župana o šestomjesečnom radu županijske samouprave.
– U Zadarsku županiju je povučeno 25 milijuna eura, a ne milijun. U tome su sudjelovali naši djelatnici, ali Županija uglavnom nije nositelj tih projekata, pa sredstva ne glase na Županiju, odgovorio je župan Stipe Zrilić, obećavajući kako će za sljedeću sjednicu Skupštine pripremiti detaljno izvješće o povučenim europskim sredstvima.




 12,4 NENAPLAĆENA MILIJUNA


– Županija nije ta koja otpisuje dugove i mi ne možemo utjecati na Poreznu upravu na način da oni ne otpišu dug ako postoje zakonom stečeni uvjeti za zastaru, ali s njima smo više puta razgovarali kako bismo naplatili potraživanja, odgovorio je župan Stipe Zrilić Predragu Šariću (HNS), koji je tijekom rasprave o izvješću Državne revizije za 2010. godinu podsjetio da je Državna revizija utvrdila da Županija ima 12,4, milijuna nenaplaćenih potraživanja.
– Mi radimo otpis 4,5 milijuna kuna duga. Ne može se toliki iznos otpisati, bio je uvjeren Šarić.
Renata Sabljar Dračevac (SDP) željela je znati zašto Županija nije provela javnu nabavu presadnica povrća u iznosu od 595.000 kuna što je, podsjetila je, bila jedna od zamjerki Države revizije koja je Zadarskoj županiji dala uvjetnu ocjenu.
– Ja osobno ne znam kako smo mogli izvršiti tu javnu nabavu jer smo mi sami sufinancirali aktivnost. Županija je sufinancirala nabavu sadnica s 25 posto, a svi su išli kod jedinog proizvođača na našem području – u rasadnik Hrvatskih šuma, odgovorio je župan Zrilić.