Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Svi spremni pomoći potrebitima

13.10.2011. 22:00
Svi spremni pomoći  potrebitima


Pripremljeni su bonovi u apoenima od 5, 10 i 20 kuna, koje su mladi aktivisti nudili građanima i u objektima na Poluotoku, a ovom su prilikom posjetili i gradsku upravu te Zadarsku županiju


Humanitarnoj akciji Hrvatskog Crvenog križa pod nazivom “Solidarnost na djelu” i ove se godine tradicionalno uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Zadar. Jučerašnji, središnji dan ovogodišnje akcije zadarski je Crveni križ obilježio kao i inače, pa su tako i jučer zadarski aktivisti obišli sve osnovne i srednje škole na područjima koje svojim radom pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Zadar te su im ostavljeni bonovi u apoenima od jedne kune kao i informativni letak o samoj akciji.
Posjet Gradu i Županiji
I ovom su prilikom tako pripremljeni bonovi u apoenima od 5, 10 i 20 kuna, koje su mladi aktivisti nudili građanima i u objektima na Poluotoku, a ovom su prilikom posjetili i Gradsku upravu i Zadarsku županiju. Kao i prošle godine, tri su djevojke, Božena Delija, Marina Fuzul i Nikolina Jurjević, aktivistice Gradskog društva Crvenog križa Zadar, obišle sve upravne odjele u Gradu Zadru te i djelatnicima nudili bonove u spomenutim apoenima. Najprije su posjetili Upravni odjel za komunalne djelatnosti gdje ih je dočekao Mladen Dušević, viši referent za komunalne poslove, a nastavili su potom u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom te Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb gdje ih je primio pročelnik Mario Pešut. Nakon što su obišle i sve ostale upravne odjele, ove su tri djevojke posjetile i Zadarsku županiju.
– Posljednjih godinu dana volontiramo u Gradskom društvu Crvenog križa Zadar i sudjelovale smo na državnom natjecanju u pružanju prve pomoći. S obzirom na to da ranije nismo bile aktivistice, ovo nam je prvi put da sudjelujemo u akciji ‘Solidarnost na djelu’, kazale su djevojke, istaknuvši da je akcija veoma uspješna i to zahvaljujući građanima za koje kažu da su zaista srdačni, jer svi su se bez razmišljanja odazvali i pomogli.
Skladište
Također su napomenule da će sva prikupljena sredstva biti utrošena na kupnju namirnica i higijenskih potrepština za formiranje paketa koje će u sklopu humanitarne božićne akcije biti podijeljene socijalno ugroženim građanima.
U sklopu jučerašnje akcije i radno vrijeme skladišta za prijem odjeće i obuće na Relji, koje je inače otvoreno svakodnevno u vremenu od 10 do 13 sati, jučer je bilo produženo. Tako su svi oni građani koji imaju višak odjeće i obuće, a željeli su je darovati potrebitima, imali priliku to jučer učiniti u vremenu od 9 do 18 sati.
– Mi dnevno zaprimamo stotinjak kilograma robe, a na ovaj dan, kada redovito radimo duže, obično zaprimimo i do pet puta više robe. Dnevno nam dolazi u prosjeku 12 do 15 korisnika, iako se sad kad je zahladilo taj broj povećava, kazala je Štefica Čirjak, djelatnica u skladištu. Među donatorima koji su jučer posjetili skladište bila je i Zadranka Ivanka Roža, koja je u skladište donijela dvije vreće prepune dobro očuvane odjeće.
– Svakih nekoliko godina, kad vidim da mi se u ormarima nakupilo odjeće koju više ne nosim, a koja je još uvijek u dobrom stanju, donesem je ovdje. Nikada odjeću nisam bacala, kazala je gospođa Ivanka.