Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Telašćici pekli kruh na starinski način

13.10.2011. 22:00
U Telašćici pekli kruh na starinski način


Osnovci iz saljske OŠ Petra Lorinija i njihovi mlađi sumještani, polaznici Dječjeg vrtića “Orkulice” obilježili su Dan kruha, nastojeći time posvijestiti proces nastajanja te temeljne namirnice pri svakom obroku za obiteljskim stolom.
Dvadeset i osam školaraca nižih razreda u pratnji svojih učiteljica, poranivši toga dana, zaputilo se tako prema obiteljskom gospodarstvu Rogulj u uvali Magrovica u Telašćici, gdje su nazočili procesu nastanka kruha od mljevenja zrnja pšenice, miješenja tijesta, oblikovanja i pečenja kruha na tradicionalan način kako su to nekad radile njihove prabake na otoku. Vlasnik gospodarstva Goran Rogulj ih je nastojao potanko upoznati sa svim fazama tog rustikalnog i danas arhaičnog zanata, od meljave pšeničnog zrnja u kamenom žrvnju, oblikovanja tijesta u drvenoj posudi do impresivne slike pečenja kruha u krušnoj peći na drva. Djeca su i sama participirala u tome, s radošću se okušavši u mljevenju zrnja vrteći kameni kotač žrvnja.
 U korisnom spoju ugodnog s korisnim ovaj poludnevni izlet u Telašćicu praktično je iskorišten za usvajanje novih znanja i stjecanje bitnih vještina i životnih navika.
 Po povratku su im se u prostoru škole pridružili i polaznici vrtića te su svi zajedno na skupnoj izložbi predstavili svoje krušne uratke, zadivivši i obradovavši njima svoje roditelje i učitelje koji su im se pridružili njihovoj maloj, ali ljupkoj feštici i uveličali njihovu radost zbog obavljenog posla.