Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Fantela i Marenić u borbi za dolare

13.10.2013. 22:00
Fantela i Marenić u borbi za dolare


Iako 2013. godina još traje, novo izdanje Svjetskog kupa već kreće s regatama na dalekim destinacijama. Svjetski kup prvi put se narednog tjedna jedri u Kini. Nastupaju Tonči Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić


Flota olimpijskog jedrenja vratila se u Qingdao, u nešto manjem obujmu nego što je to bilo na Olimpijskim igrama 2008. godine. Kina, odnosno Azija kao kontinent, prvi je put domaćin regate Svjetskog kupa. Dio je to projekta Svjetskog jedriličarskog saveza (ISAF) koji je krenuo u provedbu u ovom olimpijskom ciklusu. Cilj je širenje broja nacija koje se bave jedrenjem, odnosno uključivanje većeg broja zemalja na Olimpijske igre. Puno su se lomila koplja oko te ideje, svijetu jedrenja nije se svidjelo značajno povećanje troškova putovanja i izbacivanja većeg broja regata u Europi iz Svjetskog kupa, međutim, ISAF je krenuo hrabro u promjene koje smatraju nužnima za budućnost jedriličarskog sporta. Regate Svjetskog kupa trebale bi biti i temelj za drugi krug kvalifikacija za olimpijske norme, no o tome će se definitivna odluka donositi za nešto manje od mjesec dana na godišnjoj skupštini ISAF-a kada će biti definirane kvote i svi ostali detalji za RIO 2016.
Pobjednik u svakoj disciplini osvaja i 18 000 američkih dolara, drugo mjesto nosi 8000, treće 4000.
Za put u daleku Kinu odlučila su se trojica hrvatskih jedriličara odnosno dvije posade. U Laseru će nastupiti Tonči Stipanović, u 470 Šime Fantela i Igor Marenić.
Šime Fantela i Igor Marenić imaju više nego dobru sezonu iza sebe, europsku broncu i mediteransko zlato, vraćaju se u Qingdao nakon pet godina.
– Lijepe nas uspomene vežu za Qingdao, to su bile naše prve Olimpijske igre, bili smo još djeca praktički, nastupili smo u finalu i to je za nas bio veliki uspjeh. Lijepo je ponovno biti ovdje – komentirao je Igor Marenić. Naši jedriličari otputovali su za Kinu prošloga tjedna, aklimazitacija je prošla dobro, prvi start je danas.