Zadarski Volonterski centar u svojoj bazi ima 104 osobe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Volonterski centar Zadar koji je počeo s radom prije pola godine promovirat će volonterski rad u osnovnim i srednjim školama

Po podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, u prošloj je godini u Hrvatskoj 446 neprofitnih organizacija u svoj rad uključilo 19.422 volontera koji su zajednici i pojedincima darovali 1.222.583 sata rada. To su, po mišljenju Hrvatske mreže volonterskih centara, još uvijek male brojke u usporedbi sa zemljama zapadne demokracije.

Volonterski centar Zadar, koji je vrata otvorio prije točno šest mjeseci, kao regionalna središnjica nije bio dio te statistike, ali brojne pojedinačne akcije koje su iznjedrili studenti, učenici, udruge, Gradska knjižnica Zadar, pridonijeli su ne samo promicanju volonterstva, nego konkretnoj pomoći osobama kojima je ona uistinu potrebna.

Danas Volonterski centar Zadar u svojoj bazi ima 104 osobe. Najmlađi volonter rođen je 1996., a najstarijemu je 60 godina.

- Upite za volontiranje dobivali smo i od osoba mlađih od 15 godina, ali to trenutačno nije ostvarivo jer, po Zakonu o volonterstvu, mlađi od 15 godina mogu biti uključeni samo u odgojno-obrazovne volonterske aktivnosti usmjerene njihovu razvoju i socijalizaciji, kaže Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar, te objašnjava da volonter može biti osoba s navršenih 15 godina, ali do punoljetnosti može volontirati samo uz pisanu suglasnost roditelja ili zakonskih zastupnika, a gornje granice za volontiranje nema.

- Profili i zanimanja volontera uistinu su različiti, zajedničko im je svima da žele pomagati i doprinijeti razvoju civilnog društva. Od ukupnog broja, žene čine 88 posto volontera, a kad je riječ o stručnoj spremi, podjednako su zastupljeni volonteri sa srednjom, višom i visokom naobrazbom, ističe Vidov i dodaje da potrebe za volonterima određuju organizacije i udruge iz različitih područja, od jednokratnih akcija do dugotrajnih volonterskih angažmana.

Kako pronaći Volonterski centar?
Volonterski centar Zadar nalazi se u Ulici Jurja Biankinija 7, otvoren je svakoga radnog dana od 7 do 15 sati. Volontere možete dobiti i na broju 023 250 830 ili, pak, kontaktirati na web stranici i putem društvenih mreža.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno