DAN BIJELOG ŠTAPA U Zadru je malo semafora prilagođeno slijepim osobama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
slijepi

Hrvatska je i dalje na dnu europske ljestvice po iznosu doplatka za tuđu pomoć i njegu, a pretekli su nas i Kosovo i Republika Srpska, ogorčeno ističe Špiro Zrilić, tajnik Udruge slijepih osoba Zadarske županije, navodeći kako će i ovogodišnji Međunarodni dan bijelog štapa, koji se obilježava  15. listopada, slijepe osobe u Hrvatskoj dočekati bez adekvatne državne potpore bez koje udruge koje skrbe o ovoj skupini osoba s invaliditetom teško mogu kvalitetno organizirati svoj rad i pomoći svojim članovima.

Zaposleno 12 osoba

Zadarska Udruga slijepih osoba, koja je osnovana u prosincu 1953. godine i jedna je od najstarijih udruga na zadarskom području, trenutačno ima oko 250 članova od kojih je čak preko 80 posto starije od šezdeset godina.

- Bez financijske potpore od strane države rad naše udruge, kao i ostalih udruga slijepih osoba u Hrvatskoj je posve neizvjestan. Sustavno financiranje udruga jedan je od problema koji država mora što prije riješiti i ozakoniti rad udruga osoba s invaliditetom kao rad od posebnog državnog interesa. Da nije pomoći koju dobivamo od Grada Zadra i Zadarske županije mogli bismo odavno zavoriti vrata, kaže dalje Zrilić, navodeći kako su prepušteni na milost i nemilost projektima za koje pak treba imati novca kako bi se oni kvalitetno pripremili i dobili zeleno svjetlo, što je često teško, pa i neizvedivo.

Među mnoštvom problema s kojima se udruge slijepih u Hrvatskoj susreću svakako je pitanje zapošljavanja, pa je tako iz zadarske udruge zaposleno 12 osoba, ali riječ je o starijim zaposlenicima. Ipak, zadarska udruga je po pitanju zaposlenosti svojih članova u samome vrhu u Hrvatskoj, pri čemu, navodi Špiro Zrilić, imaju veliku podršku od strane Grada Zadra i gradskog Odjela za socijalnu skrb.

Da je riječ o gorućem problemu svjedoči i promemorija koju je u prigodi ovogodišnjeg Međunarodnog dana bijelog štapa svojim članovima i javnosti uputio Hrvatski savez slijepih. U njoj se tako navodi da zapošljavanja slijepih osoba u Hrvatskoj praktično nema. Na telefonskoj centrali u Saboru RH radio je jedan član Hrvatskog saveza slijepih, ali nakon njegova odlaska u mirovinu nije zaposlena druga osoba, što svjedoči, navode u Savezu, o sustavnoj nebrizi države o slijepim osobama, kao i o tome da je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju mrtvo slovo na papiru jer ga u najvećoj mjeri krše upravo državne institucije u kojima slijepih osoba praktično nema.

Dva člana zadarske udruge koriste psa vodiča

U zadarskoj Udruzi slijepih osoba nezadovoljni su i činjenicom što je tek mali broj semafora u gradu prilagođen slijepim osobam, a posebno su ogorčeni što ima građana kojima zvučni signal na semaforu smeta jer stanuju u blizini križanja, pa ga namjerno razbijaju.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet iz Zagreba djeluje i na zadarskom području, pa tako trenutačno dva člana zadarske udruge koriste psa vodiča, ali i tu postoje financijski problemi jer, kaže tajnik Špiro Zrilić, pas vodič iziskuje troškove za hranu koje slijepa osoba mora sama podmirivati.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a taj dan proglasio Danom bijelog štapa, zaštitnog znaka slijepih osoba. U Hrvatskoj se s obilježavanjem ovog dana započelo 1996. godine kada se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kada se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je 39 milijuna slijepih osoba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno