Destigmatizacija psihičkih bolesnika i njihovih radnih sposobnosti

Slika korisnika admin
Iva Župan uživa u radu sa štićenicima Doma i članovima udruge Svjetlo

Dom za odrasle osobe Zemunik jučer je prigodnom radionicom izrade krušnih proizvoda sa slanim tijestom obilježio manifestaciju Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje.

- Blago danu koji počne mirisima kruha. Ništa tako ne miriše, što god da se skuha, kazala je ravnateljica Nataša Petrušić koja je sa socijalnom radnicom Boženom Jermen, radnom terapeutkinjom Snježanom Knežević, psihologinjom Nikolinom Vidov i kuhinjskim osobljem te zajedno s korisnicima Doma i zadarskom udrugom Svjetlo mijesila tijesto i oblikovala raznobojne krušne proizvode.

Zadovoljstvo i socijalizacija

Dod su proteklih godina na radionicama sudjelovali učenici OŠ Zemunik ove godine ih je zamijenilo 10-ak članova, roditelja iz udruge Svjetlo koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom i autizmom, njihove roditelje i prijatelje i nastoji im život učiniti što potpunijim i sretnijim.

- Za osobe s mentalnom retardacijom iznimno je važna socijalna integracija u sredinu u kojoj žive i u koju bi se trebali uključiti po završetku školovanja kako bi se osjećali ravnopravnim članovima društva, ističe Iva Župan, voditeljica u udruzi Svjetlo dodajući kako začeci udruge sežu još u 1968. godinu.

- Nastoji se kroz različite oblike rada i edukacijskih aktivnosti pomoći osobama s mentalnom retardacijom da iskažu svoje sposobnosti i mogućnosti i pružiti im priliku za kvalitetno provođenje vremena izvan uskog obiteljskog kruga, poručila je Župan.

Jedan od ciljeva radionice izrade krušnih proizvoda je i upoznati javnost sa sposobnostima korisnika koji su smješteni u ustanovi te uključiti psihičke bolesnike u svakodnevni život.

- Jedna ustanova poput naše ne smije biti statična. Ovdje se ne smiju pružati samo osnovne potrebe korisnicima, već organiziranjem što većeg broja aktivnosti treba doprinijeti što većem zadovoljstvu korisnika i njihovoj kasnijoj socijalizaciji, rekla je Jermen, voditeljica radionice krušnih proizvoda.

Osjetili se korisnim

Uprava Doma želi da korisnici Doma mogu ravnopravno s drugim radno sposobnim osobama obavljati različite poslove sukladno njihovim radnim sposobnostima. Radionica je organizirana kako bi se korisnici Doma i zabavili, ali i osjetili što korisnijim, što je i jedan od ciljeva svakodnevnih radnih terapija.

- Želimo postići korak naprijed u destigmatizaciji psihičkih bolesnika i njihovih radnih sposobnosti te kao dio rehabilitacije ukazati na važnost uključivanja psihičkih bolesnika u svakodnevni život zajednice, poručila je mag.soc.rada Božena Jermen.

Ove godine uzgojili su čak 1.700 kilograma krumpira, 300 kilograma višnje maraške, desetke kilograma krastavaca, rajčica, paprika, balancana, a očekuju i oko pola tone maslina.

- Uz pomoć obližnjeg rasadnika Piket posadili smo sadnice zelja, kelja, brokula, posijali blitvu. Zasadili smo i nove sadnice lavande od kojih smo ovo ljeto dobili oko 10 litara ulja. Iskoristivost je čak 2,4 posto na 400 kilograma lavande, ističe ravnateljica Petrušić.

Najradosnije je bilo na kraju radionice kad su se degustirali vlastiti krušni proizvodi od kojih su poneki imali i jedinstvenu umjetničko-dekorativnu vrijednost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno