Duševići će ubrati "samo" šest tona maslina

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

U prvoj polovici listopada obitelj Mladena Duševića među prvima, ne samo u Ljupču već i šire na zadarskom području, prva kreće u berbu maslina. Uvjerili smo se u to ovih dana posjetivši Mladena Duševića koji je zbog predanosti maslinarstvu u Ljupču dobio nadimak "svjetionik maslinarstva".

Naime, kada Mladen i njegov sin Mate, vlasnici OPG-a Dušević krenu u berbu maslina po njima sde ravnaju i ostali. Slično je i sa svim drugim aktivnostima koje Duševići provode u svakodnevnoj brizi o masliniku, preradi i čuvanju ulja. A da se od Duševića zaista može puno toga naučiti vidi se iz činjenice što oni svoj rad u potpunosti baziraju na najsuvremenijim agro-tehničkim mjerama, te rade u dogovoru sa stručnjacima zadarske Županijske poljoprivredno-savjetodavne službe. Takav pristup donio im je kvalitetu njihovih exstra djevičanskih ulja te na brojnim smotrama maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj i inozemstvu brojna odličja, a najviše ona zlatnog sjaja.

310 stabala

Nadaju se tome i od ovogodišnje berbe koja je počela u masliniku na Ledinama gdje su im priskočili u pomoć rođaci i prijatelji. Na spoemneutom lokalitetu je 50-tak od ukupno 310 stabala koliko ih ukupno Duševići imaju na nekoliko mjesta.

- Počeli smo s berbom sorte leccino s obzirom da ona dozrijeva ranije u odnosu na druge sorte. Nakon leccina na red će doći drobnica pa potom orkula, istarska bjelica, a završit ćemo s levantinkom i coratinom. Ako nam vremenske prilike budu išle na ruku vjerujemo da ćemo berbu privesti kraju u roku od mjesec dana, ali bojimo se najave obilnih padalina. Na 310 rodnih stabala, po sadašnjim procjenama, ubrat ćemo oko 6.000 kilograma maslina od čega očekujemo približno 1.000 litara ulja, što će biti pola manje u odnosu na višegodišnji prosjek, govori Mladen Dušević, istaknuvi kako su prinosi prepolovljeni pa čak i više od toga.

- Tko je ove godine prskao i gnojio stabla taj će imati nešto, a tko nije provodio navedene mjere imat će mršavu berbu. Smatram da bi u ovim neprilikama stručne savjetodavne službe na nivou države morale voditi više računa i posvetiti se tome da se pomogne putem pravovremenog kontroliranja i putem savjeta što činiti u borbi protiv bolesti.

U zadnjih desetak godina Duševići se oslanjaju na struku i oni su među najboljima. Okitili ste se brojnim prestižnim nagradama i priznanjima.

- Nagrade i priznanja su rezultat našeg dugogodišnjeg mukotrpnog rada na terenu i znatnog financijskog ulaganja u ovu djelatnost. Nju uglavnom provodimo u suradnji sa stručnjacima te izmjenjujemo savjete s kolegama maslinarima, odlazimo na razne manifestacije na kojima se u pravilu sazna nešto korisno i novo. Nažalost morat ćemo smanjiti naše nastupe na navedenim manifestacijama s obzirom na to da su one postale dosta skupe, a u isto vrijeme od strane općinskih i županijskih institucija nemamo baš neke financijske potpore, ističe Dušević dodajući kako je ranijih godina država davala poticaje i dva oblika, po broju stabala, a poslije po kilogramu prerađenog ploda.

Poticaj 10 kuna po litri ulja

- Sada se daju poticaji po litri odnosno kilogramu prodanog ekstra djevičanskog ulja i to određenim registriranim tvrtkama naravno uz predočenje računa i ostale dokumentacije. Sve mora ići preko OPG-a, a poticaj iznosi 10 kuna po litri ulja, a ti poticaji uglavnom kasne. Je li ovo pravi način poticanja uljara i maslinara teško je govoriti, ali sad je tako odredila država i tu se ništa ne može mijenjati, ističe Dušević, dodavši kako pored kavlaitetnih maslinovih ulja na policama trgovačkih centara ima čak 80 posto onih koja se samo deklariraju extra djevičanskim, a nisu kvalitetna.

Naime, u Zadru, a i diljem Hrvatske mogu se kupiti extra djevičanska ulja po ciejni od 40 do 100 kuna po litri dok domaći proizvođači nude ulja od 80 kuna po litri.

- Država, a naročito inspekcije bi morale po ovom pitanju povesti više računa, ali očito se radi o jakim uvoznim lobijima. Budite sigurni da cijena naših domaćih ulja nije previsoka s obzirom na kvalitetu, a i s obzirom na cijenu rada i proizvodnje. Vrijeme varanja potrošača mora ostati iza nas, naglašava Dušević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno