Edukacija policajaca za pomoć žrtvama

Slika korisnika admin
Seminar je održan u prostorijama PU zadarske

"Prava žrtava kaznenih djela i prekršaja" naziv je stručne radionice koja je nastala zajedničkom suradnjom Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru i PU zadarske, a koja je održana jučer u prostorijama Ureda načelnika PU zadarske.

Iz PU zadarske kažu kako ova radionica predstavlja nastavak aktivnosti predviđenih projektom "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova kroz razvoj sustava prevencije kriminaliteta, podrške žrtvama kaznenih djela i aktivnostima kontrole oružja", u okviru kojih su Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, do sada organizirali i održali dvije stručne radionice s ciljem izrade prijedloga i preporuka o postupanju prema žrtvama kaznenih djela i iniciranju pomoći i podrške žrtvama.

Uvodni govor održao je načelnik PU zadarske Neven Paškalin, a prisutnima se obratio i njegov zamjenik Marko Buljat koji su istaknuli dobru suradnju sa Ministarstvom pravosuđa, Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru te su ukazali na važnost multidisciplinarnog pristupa pravima žrtava.

O temama "Podrška žrtvama kaznenih djela od same prijave kaznenog djela i prekršaja" i "Obrazac obavijesti žrtvama kaznenih djela", u nastavku radionice govorila je voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Zadru Petra Surać, a predavanje na temu "Novčana naknada žrtvama kaznenih djela" održao je Bruno Varga iz Samostalnog sektora za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa, a Maida Pamuković iz istog ureda izlagala je na temu "Obavijest žrtvama o otpuštanju zatvorenika".

Cilj radionica bio je edukacija policijskih službenika, unaprjeđenje podrške žrtvama i upute o njihovim pravima od same prijave kaznenog djela ili prekršaja kako bi se poboljšala informiranost žrtve, a sve u skladu sa Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Direktivom 2012/29/EU.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno