Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje 6.754 osobe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje završavanjem sezone počeo blagi rast nezaposlenosti

Krajem rujna povećao se broj nezaposlenih osoba na razini cijele Hrvatske, pa tako i u Zadarskoj županiji. Očekivano, kako se turistička sezona polako primicala kraju, tako je polako jenjavala potreba za radnicima u djelatnostima usko vezanim za turizam.

Krajem rujna na razini Hrvatske registrirano je 259.459 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na kolovoz tek neznatno povećanje od 1,1 posto, ali je istovremeno u odnosu na rujan 2014. smanjenje broja osoba koje su bez posla za 10,7 posto.

Na razini Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar, krajem rujna evidentirano je 6.754 nezaposlene osobe, dok ih je u kolovozu bilo 6.444, što je statistički gledano povećanje malo veće od državnog prosjeka, odnosno za 2,6 posto.

Mjere za poticanje zapošljavanja

Unatoč, još uvijek velikom broju osoba koje su u potrazi za poslom, posebno velikog broja mladih nezaposlenih osoba, trenutna situacija daleko je bolja u odnosu na prošlu godinu. Ipak, na razini Zadarske županije od ukupnog broja nezaposlenih osoba, velik je broj onih u dobi od 25 do 29 godina.

Naime, kako ističu u zadarskom Zavodu, visoka stopa mladih nezaposlenih osoba jedan je od krucijalnih problema s kojim se već dulje vremena bore vladajući. Uvode nove mjere, poticaje za zapošljavanje mladih, sve u cilju kako bi poslodavce privukli da u većem broju zapošljavaju mlade osobe, nude se stručna osposobljavanja. Dio mladih osoba koje su imale tu sreću da se zaposle kroz neke od mjera aktivne politike zapošljavanja mladih zasnovali su radni odnos. Ovo je međutim, problem koji je prisutan godinama, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u ostatku europskih zemalja. Problem je ovo koji će se rješavati i na kojem će se raditi i u budućnosti, bez obzira tko osvoji vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. Morat će se u obzir uzeti podatak da je čak 831 osoba u dobi od 25 do 29 godina trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Zadarskoj županiji. Nešto veći je ipak broj nezaposlenih osoba u dobi od 55 do 59 godina starosti, 889.

Povećanje broja korisnika novčanih naknada

U Zadarskoj županiji tijekom rujna bilježi se i povećanje broja korisnika novčanih naknada, pa su prošlog mjeseca pravo na naknadu koristile 1.462 nezaposlene osobe.

Statistički podaci govore kako je novoprijavljenih u zadarskom Zavodu tijekom prošlog mjeseca bilo 1.466, a zaposleno je njih 571.

Istodobno se tijekom prošlog mjeseca tražio 651 radnik.

Ono što treba istaknuti na razini zadarskog Zavoda za zapošljavanje jest broj novouključenih osoba u neke od mjera, kojih je u rujnu bilo 110, dok je u prvih devet mjeseci korisnika mjera u Zadarskoj županiji bilo ukupno 885.

Svaki porast broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih vjetar je u leđa rastu hrvatskog gospodarstva i oporavka tržišta rada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno