Gotovo u cijeloj Europi u vinogradima i voćnjacima, na njivama i uza živice, nekad je, dok nismo tako intenzivno u poljoprivredi rabili herbicide i “flakserice”, posvuda samoniklo rastao divlji matovilac, jednogodišnja zeljasta biljka koja na kratkoj stabljici od duguljasta zelena lišća tvori malu rozetu. Brao se je od jeseni do proljeća i jeo kao omiljena vrlo zdrava salatu ugodna okusa. Danas se uzgaja u povrtnjacima i to kultivirane sorte.
Matovilac sve više ulazi kao salata u široku prehranu. Doduše cijena mu nije nimalo povoljna, ali zbog svojih hranidbenih vrijednosti valja ga kupiti. Matovilac spada među najatraktivnije zimske salate. Najukusniji je tek ubran iz vrta, a ukoliko ga predugo držite u hladnjaku gubi na kvaliteti.
Stiže iz Španjolske
Matovilac je udomaćen u našim krajevima, raste u jesen, pa čak i zimi, i tako izvrsno premošćuje vlažne i hladne mjesece, siromašne svježim povrćem. Uzgaja se od listopada do ožujka i upravo sada je krajnje vrijeme da se obavi sjetva.
Obiluje vitaminima A i C, te je bogat izvor željeza i kalija. Salata od matovilca ima 10 puta više vitamina nego salata glavatica. Listići su mu mali, tamnozelene boje i vrlo su nježni. Matovilac se preporuča za jačanje cijelog organizma. Od njega možete pripremiti ukusne salate, pa je tako odličan u kombinaciji sa ostalim salatama i raznim drugim aromatičnim travama kao što su peršin, korijandar i bosiljak. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijela mesa. Matovilac sadrži ponajviše magnezija, i to u vrlo visokoj koncentraciji. Ovaj je mineral najbolji prirodni tzv. kalcijev antagonist, i kao takav sprječava nastajanje bolesti uzrokovanih prekomjernim dotokom kalcija, primjerice u stanice srčanog mišića. Stoga salata ili povrće poput matovilca jednostavno moraju biti sastavni dio jelovnika osoba koje imaju srčanih problema, ili naginju bolestima poput angine pectoris ili srčanom infarktu.
Danas se matovilac može kupiti gotovo u svim supermarketima pakovan u plastične kutije po vrlo visokim cijenama koji je na žalost došao iz Italije ili Španjolske.
Sije se omaške
Proizvodnja ove vrlo kvalitetne salate je vrlo jednostavna i trebalo bi je imati svako kućanstvo koje posjeduje okućnicu. Matovilac na našem području treba sijati iz sjemena tijekom rujna i početka listopada. Sije se omaške, a posijano sjeme plitko se zatrpa u tlo grabljicama. Jedino što treba učiniti za njegov rast i razvoj je nekoliko puta ga zaliti do nicanja. Ne samo iz sjemena matovilac se može proizvoditi presadnicama. Danas imalo bolje opskrbljen rasadnik nudi presadnice matovilca.
Matovilac se može proizvoditi za vlastite potrebe, ali i za prodaju. Ulaganja u proizvodnju su gotovo simbolično, a cijena u proljeće je odlična. Kilogram u otkupu je nekoliko desetaka kuna. Jedini veći posao je berba. Beru se cijele biljke izvlačenjem iz tla, a kasnije se odstranjuje korijenje i vanjski listovi. Nakon toga se slaže se u sandučiće koji se potapaju u vodi da bi matovilac što duže ostao svjež.
najnovije
najčitanije
Zadar
KEMIJSKO TRETIRANJE KOROVA
Uskoro kemijsko tretiranje korova na kolosijecima u kolodvorima Zadar i Benkovac, evo detalja
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Nogomet
Širi roster
UEFA će omogućiti izbornicima da na EURO u Njemačkoj povedu 26 umjesto 23 igrača
Županija
AKCIJA ČIŠĆENJA
Uspješno održana akcija čišćenja podmorja povodom Dana planeta Zemlje na Pagu
Hrvatska
ČUDAN NALOG
Djelatnici hitne dobili naputak da koriste velike boce s kisikom: “Pa to je opasno, može doći do eksplozije!”
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Zadar
'za zadar'
‘Samo je Kalelarga bila pošteđena’: Stara fotka busa ispod Kopnenih vrata izazvala čuđenje kod Zadrana
Zadar
KRUZER U ZADRU