Djeca učila o opasnostima od zaostalih mina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Osnovnu školu Braće Ribar Posedarje posjetili Bembo i prijatelji
Tijekom predstave, koja traje oko 40 minuta, u nekim dijelovima sudjelovala su i djeca, koju su oduševile točke izvrsnih glumaca; Kristijana Kikija Ugrine (Kikijus Astronomicus) i Slavena Juriše (Bembo) te pjevačice Ivanke Mazurkijević (Ivanka Štrebsa)
Još uvijek je nužno educirati djecu o minskoj opasnosti

"Bembo i prijatelji protiv mina" posjetili su jučer ujutro učenike Osnovne škole Braće Ribar iz Posedarja te su im kroz predstavu i edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, plesnih i glumačkih točaka educirali djecu o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti.

Tijekom predstave, koja traje oko 40 minuta, u nekim djelovima sudjelovala su i djeca, koju su oduševile točke izvrsnih glumaca; Kristijana Kikija Ugrine (Kikijus Astronomicus) i Slavena Juriše (Bembo) te pjevačice Ivanke Mazurkijević (Ivanka Štrebsa).

Predstavu je pratilo oko 140 učenika nižih razreda OŠ Braća Ribar iz Posedarja i područnih škola Islam Latinski, Podgradina, Ždrilo, Slivnica Gornja, Slivnica Donja, predstavnici Zadarske županije, PU zadarske, Općine Posedarje te profesori i ostali djelatnici škola.

Na kraju programa, u predvorju škole svoje su aktivnosti i opremu predstavili i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, Podružnice Zadar, koji su zajedno s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave zadarske informirali djecu i građane o opasnostima od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se što veći broj ljudi senzibilizirao o ovoj problematici.  

Kao i obično, dojam je upotpunio policijski pas za detekciju eksploziva čiju su prezentaciju djeca pozdravila s oduševljenjem, a kojega je vodio policajac Anđelo Dražina. Anđelo i njegov "kolega pomoćnik" belgijski ovčar Rot demonstrirali su pronalazak eksploziva što je djeci bilo jako zanimljivo.

Policijska uprava zadarska permanentno provodi aktivnosti predviđene Nacionalnom preventivnom kampanjom „Manje oružja, manje tragedija“.

Kampanju pod ovim nazivom MUP od 2007. godine provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju.

Cilj je senzibilizacija građana i sprječavanje tragedija uzrokovanih oružjem pa se građani pozivaju da dragovoljno, bez sankcija, bez ispitivanja o podrijetlu, ukoliko žele i anonimno predaju oružje (zabranjeno i dozvoljeno), minsko-eksplozivna sredstva i streljiva.  

Od sredine 2013. godine dio ove kampanje se provodi na način da djeca (starijeg predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) kroz „strip radionice“ šalju svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja te opasnostima od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, sve kako bi se i oni senzibilizirali za ovu problematiku.

 U sklopu kampanje Manje oružja, manje tragedija, a sukladno Planu informiranja i edukacija stanovništva o minskoj opasnosti Hrvatskog centra za razminiranje, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, policijski službenici Policijske uprave zadarske su posljednjih nekoliko godina proveli velik broj takvih aktivnosti na području Zadarske županije. (Z.L.)

Susreti s Bembom

Susret Bemba je osmislio multimedijalni umjetnik Željko Zorica sa suradnicima, a premijerno je izvedena u Zagrebu u svibnju 2005. godine. Samo u proljeće 2008. godine je izvedena 60-ak puta diljem RH.              

Obično se izvodi u vrijeme proljeća kada traju poljoprivredni radovi i kada se puno boravi na otvorenom i to naravno na područjima koja su još uvijek zagađena minama.

Na području zadarske županije, ovo je treći put da se organizira predstava „Bembo i prijatelji protiv mina“ (2015. i 2016.g. ista je predstava održana u Obrovcu i Benkovcu) i to od strane Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, koje je prepoznalo smanjivanje rizika od zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava kao jednu od glavnih programskih aktivnosti Vijeća u narednom razdoblju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno