Nezaposlenima mogućnost osposobljavanja za deficitarna zanimanja

Slika korisnika valentinam
NAKON SEZONE
Činjenica je da poslodavci često malo plaćaju sezonske radnike u turizmu pa dolazi i do situacija kada im je nemoguće pronaći kvalitetne radnike, rekla je Sandra Vukić
Na zadarskom Zavodu kreće osposobljavanje za pomoćne pekare

S prvim danima listopada u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru sve više je onih koji se dolaze evidentirati kao nezaposlene osobe, jer je sezonskom zapošljavanju kod većine poslodavaca došao kraj. Trenutno je tako evidentirano 4950 nezaposlenih, dok se traži tek stotinjak radnika i to većinom profesora u srednjim školama, radnika u ugostiteljstvu i građevini, ali i tri dimnjačara i to kako stoji u oglasu zbog povećanja opsega posla na određeno vrijeme.

Velika potražnja - slab interes

Tijekom ovogodišnje turističke sezone na području Zadarske županije potražnja za zanimanjima u ugostiteljstvu i turizma bila je iznimno velika pa je tako u ljetnim mjesecima na evidenciji PU HZZZ-e bilo tek tisuću nezaposlenih što je u odnosu na proteklih nekoliko godina smanjenje koje pokazuje nove trendove na tržištu rada.

- Činjenica je da poslodavci često malo plaćaju sezonske radnike u turizmu, pa dolazi i do situacija kada im je nemoguće pronaći kvalitetne radnike. Imali smo ovog ljeta dosta potražnje za sezonskim radnicima i to kod istih poslodavaca. Veliki je nesrazmjer u ponudi i potražnji i to osobito jer nedostaje radnika u građevinarstvu, obrtničkim zanimanjima, zapravo cijeli obrazovni sustav treba prilagoditi potrebama tržišta rada, kazala je Sandra Vukić, predstojnica PU HZZZ-e u Zadru. Na području Zadarske županije bilježi se značajan odlazak radno aktivnog stanovništva u inozemstvu, što se kako ističe Vukić, osobito odnosi na područje Gračaca, dok s druge strane oni koji su na evidenciji Zavoda, s područja Benkovca imaju problem s zapošljavanjem izvan mjesta boravka jer i kada bi dobili posao u Zadru prometna povezanost s ovim dijelom županije je neusklađena s potrebama tržišta rada.

Osposobljavanje za deficitarna zanimanja

Kako bi se premostio jaz između loše kvalifikacijske strukture i potreba tržišta rada što bi i u sljedećoj turističkoj sezoni trebao biti problem od sljedećeg mjeseca započinju osposobljavanja za zanimanja u građevinarstvu, ugostiteljstvu, ali i što se čini vrlo zanimljivim za zanimanje pomoćnog pekara, masera i wellness terapeuta. Pri PU HZZZ-a, a kada bude bio završen postupak javne nabave kojim će se odrediti na kojem učilištu će biti organizirano osposobljavanje bit će mjesta za 177 polaznika kojima će biti plaćeni putni troškovi plus još 50 kuna dnevno za svaki dan kada pohađaju nastavu. Programi će kako kaže Vukić trajati od 2,5 do 5 mjeseca ovisno o složenosti zanimanja, te su verificirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nezaposleni koji su u potrazi za poslom, ili oni koji žele promijeniti radno okruženje vrlo često pretražuju i portale za oglašavanje, a jedan od najpoznatijih je portal Posao.hr.

- Što se konkretno tiče Zadarske županije,imamo 11.239 aktivnih posloprimaca koji su u našoj bazi životopisa označili da bi prihvatili posao u Zadarskoj županiji, a unatrag godine dana imali smo objavljen 591 oglas za Zadar i 1739 za Zadarsku županiju što čini 4,40 posto od sveukupnog broja oglasa, rekao je Hrvoje Brkić, savjetnik za regrutaciju na portalu Posao.hr. O razlozima nesrazmjera broja nezaposlenih i onih koji se traže, a unatoč tome ne mogu pronaći kvalitetnog radnika Brkić, vidi u "odlasku velikog dijela mlade radno-aktivne populacije na rad u inozemstvo koje nudi konkurentnije plaće i bolje radne uvjete". S druge strane sve ćešće se u javnosti može čuti kako će se nedostatak kvalitetne radne snage u Hrvatskoj kompenzirati uvozom iz drugih susjednih zemalja, što je trenutno otežano zbog činjenice da one nisu članice EU, pa Brkić i tu varijantu rješavanja nedostatka kvalitetnih radnika drži neprovedivom.

Minimalac na račun, ostatak na ruke

Zapošljavanje sezonskih radnika kod malih poslodavaca vlasnika restorana, kafića, apartmana i sličnih poslova u najvećem broju svodi se na onu "minimalac na račun, a ostatak na ruke".Iskustva jedne od naših čitateljica upravo su takva, a kako kaže ona poslodavci to opravdavaju time kako "to svi rade".Drugi problem ističe ona je činjenica da unatoč tome što imaju pravo na jedan slobodan dan u tjednu redovito toga nema, a da se o nekakvim prekovremenim satima koja se plaćaju i ne govori.Poslove koji se u ugostiteljstvu smatraju najtežima, a to su oni u kuhinji gdje se uz pripremu hrane vodi računa i o održavanju i svim drugim pomoćnim poslovima bez obzira na stupanj obrazovanja vrlo često obavljaju žene u 40-im godinama, ali i starije, tvrdi ona, jer mlađi to jednostavno ne žele uz obrazloženje kako je to za njih pretežak posao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno